BACILLUS CEREUS IN DAIRY PRODUCTS - A REVISION
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes |
Texto Completo: | https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/169 |
Resumo: | Bacillus cereus is a thermoduric bacteria, spore former and able to multiply in freezing temperatures. It may cause two food-borne illnesses: emetic and diarrhoeal syndromes. Besides of epidemiologic issues, B. cereus causes technological defects on dairy products, due to proteases and lipases production. The presence of B. cereus in dairy products has been reported by researches worldwide as those caused defects associated to the product contamination by these bacteria. The present review aim to explore the main aspects related on B. cereus presence in dairy products. To this end, we selected the classic and innovative work about B. cereus in several databases, including, Science Direct, SciELO, Scirus and Google Scholar. |
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BACILLUS CEREUS IN DAIRY PRODUCTS - A REVISIONBACILLUS CEREUS EM PRODUTOS LÁCTEOS - UMA REVISÃOBacillus cereus, psychrotrophic, protease, lipase.Bacillus cereus; psicrotrófico; protease; lipase.Bacillus cereus is a thermoduric bacteria, spore former and able to multiply in freezing temperatures. It may cause two food-borne illnesses: emetic and diarrhoeal syndromes. Besides of epidemiologic issues, B. cereus causes technological defects on dairy products, due to proteases and lipases production. The presence of B. cereus in dairy products has been reported by researches worldwide as those caused defects associated to the product contamination by these bacteria. The present review aim to explore the main aspects related on B. cereus presence in dairy products. To this end, we selected the classic and innovative work about B. cereus in several databases, including, Science Direct, SciELO, Scirus and Google Scholar.Bacillus cereus é uma bactéria termodúrica, formadora de esporos, capaz de se multiplicar em temperatura de refrigeração. Pode causar dois tipos de doenças de origem alimentar: a síndrome emética e a síndrome diarréica. Além do aspecto epidemiológico, B. cereus causa defeitos tecnológicos em produtos lácteos, relacionados com a produção de lipases e proteases. A presença de B. cereus em produtos lácteos vem sendo relatada por pesquisas feitas em vários países, bem como os defeitos tecnológicos associados à contaminação dos produtos por essa bactéria. Destacam-se, na presente revisão, os principais aspectos relacionados à presença de B. cereus em produtos lácteos. Para tanto, foram selecionados trabalhos relevantes e inovadores sobre B. cereus em várias bases de dados, entre elas, Science Direct, SciELO, Scirus e Google Acadêmico.ILCTMaziero, Maike TaísBersot, Luciano dos Santos2013-12-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/169Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 66, n. 381 (2011); 5-12Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 66, n. 381 (2011); 5-122238-64160100-3674reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinstname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)instacron:EPAMIGporhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/169/360Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinfo:eu-repo/semantics/openAccess2015-05-05T19:39:24Zoai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/169Revistahttp://www.revistadoilct.com.br/ONGhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/oai||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br2238-64160100-3674opendoar:2015-05-05T19:39:24Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)false |
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