Cozinhar e comer, em casa e na rua: culinária e gastronomia na Corte do Império do Brasil
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2004 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Estudos Históricos (Rio de Janeiro) |
Texto Completo: | https://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2213 |
Resumo: | The analysis of the sample of Jornal do Commercio¿s advertisements (from 1849 up to 1890), concerning to the offer and demand of male and female cooks (slaves and freemen, Brazilians and foreigners) for the domestic tasks, pensions, coffee-houses, taverns, restaurants, hotels, bakeries and patisseries; as well as the menus, products and services offered by these establishments, shows the real importance of newspaper advertisements for the comprehension of social and gender relationships in the domestic and public spheres of the production, selling and consumption of food, and above all the fundamental role of European immigrants in the evolution of nutritional habits of Rio de Janeiro¿s population, particularly in the daily life of public space. |
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Cozinhar e comer, em casa e na rua: culinária e gastronomia na Corte do Império do BrasilHistória social da alimentação no Riio de JaneiroCozinheiros livres e escravosPensões e restaurantesPadarias e confeitariasCardápiosThe analysis of the sample of Jornal do Commercio¿s advertisements (from 1849 up to 1890), concerning to the offer and demand of male and female cooks (slaves and freemen, Brazilians and foreigners) for the domestic tasks, pensions, coffee-houses, taverns, restaurants, hotels, bakeries and patisseries; as well as the menus, products and services offered by these establishments, shows the real importance of newspaper advertisements for the comprehension of social and gender relationships in the domestic and public spheres of the production, selling and consumption of food, and above all the fundamental role of European immigrants in the evolution of nutritional habits of Rio de Janeiro¿s population, particularly in the daily life of public space.A análise da amostra dos anúncios do Jornal do Commercio, de 1849 a 1890, relativos à oferta e procura de cozinheiros e cozinheiras, escravos e livres, para o trabalho doméstico e nas pensões, cafés, casas de pasto, restaurantes, hotéis, padarias e confeitarias; bem como dos cardápios, produtos e serviços oferecidos por estes últimos, nos permitiu avaliar concretamente a sua importância para a compreensão qualitativa das relações sociais e de gênero, domésticas e públicas, da produção, venda e consumo de alimentos, e o papel fundamental dos imigrantes europeus na evolução dos hábitos alimentares cariocas em seu cotidiano.Editora FGV2004-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2213Revista Estudos Históricos; Vol. 1 No. 33 (2004): Alimentation; 76-96Revista Estudos Históricos; v. 1 n. 33 (2004): Alimentação; 76-962178-14940103-2186reponame:Estudos Históricos (Rio de Janeiro)instname:Fundação Getulio Vargas (FGV)instacron:FGVporhttps://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2213/1352Bruit, Hector Hernaninfo:eu-repo/semantics/openAccess2017-06-14T20:59:30Zoai:ojs.periodicos.fgv.br:article/2213Revistahttps://periodicos.fgv.br/rehONGhttps://periodicos.fgv.br/reh/oai||biblioteca.digital@fgv.br||eh@fgv.br2178-14940103-2186opendoar:2024-03-06T13:01:42.157684Estudos Históricos (Rio de Janeiro) - Fundação Getulio Vargas (FGV)true |
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