A difusão de inovações numa sociedade em rede: o estudo de caso dos alimentos transgênicos no Brasil
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2002 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional do FGV (FGV Repositório Digital) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10438/3979 |
Resumo: | Throughout the industrial era, the introduction of innovations by companies ¿ new technologies, new products ¿ has followed a downstream diffusion model, that is, from the owners of the conception and production means and governmental agents to the market. These innovations frequently brought great benefits to a part of the population, but ended up creating serious social and environmental unbalances. As this Diffusion of Innovations model became more and more successful outside the developed nations, the greater the reaction of social scientists towards the need of calculating the consequences and implementing measures that could provide an equal distribution of the benefits as of the losses generated by this model. What this work aims to show, illustrated by the controversial episode of the introduction of the genetically modified foods in Brazil, is that nowadays the diffusion model should incorporate the existence of an upstream movement, that is, from the organized and informed civil society onto the corporations and governments, which questions the companies¿ goals and production processes and the efficiency of the regulating institutions that are under the pressure of the global capital flow¿s dynamic. It¿s the consumer-citizen putting himself in as an active participant of strategic importance at the center of the conception and diffusion of innovations¿ processes. |
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Sá, Patricia Riccelli Galante deEscolas::EBAPEAyrosa, Eduardo André TeixeiraNunes, GeraldoPinto, Aluizio Loureiro2009-11-18T19:01:26Z2009-11-18T19:01:26Z2002SÁ, Patricia Riccelli Galante de. A difusão de inovações numa sociedade em rede: o estudo de caso dos alimentos transgênicos no Brasil. Dissertação (Mestrado em Gestão Empresarial) - FGV - Fundação Getúlio Vargas, Rio de Janeiro, 2002.http://hdl.handle.net/10438/3979Throughout the industrial era, the introduction of innovations by companies ¿ new technologies, new products ¿ has followed a downstream diffusion model, that is, from the owners of the conception and production means and governmental agents to the market. These innovations frequently brought great benefits to a part of the population, but ended up creating serious social and environmental unbalances. As this Diffusion of Innovations model became more and more successful outside the developed nations, the greater the reaction of social scientists towards the need of calculating the consequences and implementing measures that could provide an equal distribution of the benefits as of the losses generated by this model. What this work aims to show, illustrated by the controversial episode of the introduction of the genetically modified foods in Brazil, is that nowadays the diffusion model should incorporate the existence of an upstream movement, that is, from the organized and informed civil society onto the corporations and governments, which questions the companies¿ goals and production processes and the efficiency of the regulating institutions that are under the pressure of the global capital flow¿s dynamic. It¿s the consumer-citizen putting himself in as an active participant of strategic importance at the center of the conception and diffusion of innovations¿ processes.Ao longo da era industrial a introdução de inovações pelas empresas ¿ novas tecnologias, novos produtos ¿ seguiu um modelo de difusão de cima para baixo, ou seja, partindo dos donos dos meios de concepção e produção e dos agentes governamentais. Frequentemente essas inovações traziam grandes benefícios para uma parte da população, mas acabavam criando graves desequilíbrios sociais e ambientais. À medida que esse modelo de Difusão de Inovações ia sendo cada vez mais bem sucedido fora dos países desenvolvidos, maiores as reações dos cientistas sociais quanto à necessidade de um cálculo das conseqüências e medidas que proporcionassem uma distribuição equânime tanto dos benefícios quanto dos prejuízos gerados. O que este trabalho pretende mostrar, ilustrado pelo polêmico episódio da introdução dos alimentos transgênicos no Brasil, é que hoje o modelo de difusão precisaria incorporar a existência de um movimento de baixo para cima, ou seja, partindo da sociedade civil organizada e informada, que questiona os objetivos e processos de produção das empresas e a eficiência das instituições reguladoras, pressionadas pela dinâmica dos fluxos do capital global. A sociedade passa a exigir um comportamento de ambos ¿ empresas e governos - que garanta o desenvolvimento sustentável da economia. É o cidadão-consumidor se posicionando como participante ativo e de importância estratégica no centro dos processos de concepção e difusão das inovações.porOrganização e gerênciaAdministração de empresasDifusão de inovações - Brasil - Estudo de casosA difusão de inovações numa sociedade em rede: o estudo de caso dos alimentos transgênicos no Brasilinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisreponame:Repositório Institucional do FGV (FGV Repositório Digital)instname:Fundação Getulio Vargas (FGV)instacron:FGVinfo:eu-repo/semantics/openAccessORIGINALPatricia-Riccelli.pdfapplication/pdf1808792https://repositorio.fgv.br/bitstreams/ef0c30f7-3abe-4c54-b433-d3443f523e1f/download47eb04a07bd8119202745cfd4eba775dMD51TEXTPatricia-Riccelli.pdf.txtPatricia-Riccelli.pdf.txtExtracted texttext/plain103730https://repositorio.fgv.br/bitstreams/73f36173-e08d-4c98-850f-0d8f2c697e5b/downloada61c05b923c6f882584e4f2026af2304MD56THUMBNAILPatricia-Riccelli.pdf.jpgPatricia-Riccelli.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg2968https://repositorio.fgv.br/bitstreams/b643e147-f73c-4794-8838-d02bc283c046/download4c0ae72481c9c3f41f51f274c765f85aMD5710438/39792023-11-08 23:04:06.677open.accessoai:repositorio.fgv.br:10438/3979https://repositorio.fgv.brRepositório InstitucionalPRIhttp://bibliotecadigital.fgv.br/dspace-oai/requestopendoar:39742023-11-08T23:04:06Repositório Institucional do FGV (FGV Repositório Digital) - Fundação Getulio Vargas (FGV)false |
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