Bioavailability of phenolic compounds: a major challenge for drug development?
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng por |
Título da fonte: | Revista Fitos |
Texto Completo: | https://revistafitos.far.fiocruz.br/index.php/revista-fitos/article/view/217 |
Resumo: | Phenolic substances are an important class of secondary metabolites widely distributed in the plant kingdom. Several biological activities in vitro are assigned to this class of substances. However, some of these substances do not have the same profile of activity in in vivo assays. This fact could be partially explained by the low bioavailability of these substances. The main reasons for this low bioavailability may be low aqueous solubility, poor gastrointestinal stability and difficulty crossing membranes. The rapid and extensive metabolism by the intestinal flora and by some liver enzymes of phenolic substances after oral administration, may explain the poor bioavailability. In contrast, biotransformation can also lead to metabolites potentially more active than the original substances. Given the importance of the topic, this article aims to address the impacts of metabolism of phenolic substances on their pharmacological effects. Additionally, we show strategies to improve the bioefficacy of these substances, contributing to their use in the development of drugs of vegetal origin. |
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Bioavailability of phenolic compounds: a major challenge for drug development?Biodisponibilidade de compostos fenólicos: um importante desafio para o desenvolvimento de fármacos?Substâncias fenólicasAtividades biológicasMetabolismoBiodisponibilidadeFormulaçõesPró-drogasbiological activitiesmetabolismformulationsphytomedicinespro-drugs.Phenolic substances are an important class of secondary metabolites widely distributed in the plant kingdom. Several biological activities in vitro are assigned to this class of substances. However, some of these substances do not have the same profile of activity in in vivo assays. This fact could be partially explained by the low bioavailability of these substances. The main reasons for this low bioavailability may be low aqueous solubility, poor gastrointestinal stability and difficulty crossing membranes. The rapid and extensive metabolism by the intestinal flora and by some liver enzymes of phenolic substances after oral administration, may explain the poor bioavailability. In contrast, biotransformation can also lead to metabolites potentially more active than the original substances. Given the importance of the topic, this article aims to address the impacts of metabolism of phenolic substances on their pharmacological effects. Additionally, we show strategies to improve the bioefficacy of these substances, contributing to their use in the development of drugs of vegetal origin.As substâncias fenólicas constituem uma importante classe de metabólitos secundários, amplamente distribuídas no reino vegetal. Diversas atividades biológicas in vitro são atribuídas a essa classe de substâncias. Entretanto, algumas dessas substâncias não apresentam o mesmo perfil de atividade nos ensaios in vivo. Parte disso pode ser explicada pela baixa biodisponibilidade dessas substâncias. As principais razões encontradas para este fato podem ser a baixa solubilidade em meio aquoso, a fraca estabilidade gastrointestinal, a dificuldade em atravessar membranas e a rápida e extensa metabolização. Os metabólitos produzidos na biotransformação pela microbiota intestinal e por enzimas hepáticas poderiam explicar a baixa eficácia dessas substâncias. Em contrapartida, a biotransformação também pode originar metabólitos potencialmente mais ativos que as substâncias originais. Diante da relevância do tema, este artigo tem como objetivo abordar os impactos da metabolização das substâncias fenólicas sobre o efeito farmacológico. Adicionalmente, serão apresentadas estratégias que podem ser utilizadas para aumentar a bioeficácia dessas substâncias, e consequentemente, contribuir para o aproveitamento dessa classe química no desenvolvimento de fármacos de origem vegetal.Centro de Inovação em Biodiversidade e Saúde - Farmanguinhos/Fiocruz2015-06-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdftext/htmlhttps://revistafitos.far.fiocruz.br/index.php/revista-fitos/article/view/21710.5935/2446-4775.20150006Revista Fitos; Vol. 9 No. 1 (2015); 55-67Revista Fitos; Vol. 9 Núm. 1 (2015); 55-67Revista Fitos; v. 9 n. 1 (2015); 55-672446-47751808-9569reponame:Revista Fitosinstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZengporhttps://revistafitos.far.fiocruz.br/index.php/revista-fitos/article/view/217/pdf_60https://revistafitos.far.fiocruz.br/index.php/revista-fitos/article/view/217/1120Copyright (c) 2016 Revista Fitos Eletrônicainfo:eu-repo/semantics/openAccessDe Souza, Jacqueline ElisCasanova, Livia MarquesCosta, Sônia Soares2022-08-17T13:37:23Zoai:ojs.revistafitos.far.fiocruz.br:article/217Revistahttps://revistafitos.far.fiocruz.br/index.php/revista-fitos/PUBhttp://revistafitos.far.fiocruz.br/index.php/revista-fitos/oairevistafitos@far.fiocruz.br || eugenio.telles@far.fiocruz.br2446-47752446-4775opendoar:2022-08-17T13:37:23Revista Fitos - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)false |
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