Selective Ion Monitoring as a Tool for Detecting Adulterated Copaiba Oil
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Data de Publicação: | 2005 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Revista Fitos |
Texto Completo: | https://revistafitos.far.fiocruz.br/index.php/revista-fitos/article/view/7 |
Resumo: | Using high-resolution gas chromatography coupled with mass spectrometry, the simultaneous and selective ion monitoring was used to detect biomarkers and adulterations at commercial copaiba oils acquired at the Rio de Janeiro city. Adulterations with vegetal and mineral oils were detected by analyzing specific fragments originated from the hydrocarbons and saturated and unsaturated fatty acids methyl esters present in the copaiba oils. Copalic acid, a biomarker in copaiba oil, was also detected by the same technique as well as by co-elutions with other diterpenes present in copaíba oils. |
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Selective Ion Monitoring as a Tool for Detecting Adulterated Copaiba OilUtilização do Monitoramento Seletivo de Íons como Ferramenta para a Detecção de Adulterações em Óleos de CopaíbaCG-EMmonitoramento seletivo de íonsadulterações em óleos de copaíbaóleo de copaíbaCopaiferaHRGC-MSselective ion monitoringadulterations at copaiba oilCopaiferaUsing high-resolution gas chromatography coupled with mass spectrometry, the simultaneous and selective ion monitoring was used to detect biomarkers and adulterations at commercial copaiba oils acquired at the Rio de Janeiro city. Adulterations with vegetal and mineral oils were detected by analyzing specific fragments originated from the hydrocarbons and saturated and unsaturated fatty acids methyl esters present in the copaiba oils. Copalic acid, a biomarker in copaiba oil, was also detected by the same technique as well as by co-elutions with other diterpenes present in copaíba oils.Através da cromatografia gasosa de alta resolução acoplada à espectrometria de massas foi utilizado o monitoramento seletivo e simultâneo de íons para a detecção de marcadores biológicos e de adulterantes em óleos de copaíba (Copaifera sp.) comerciais adquiridos na cidade do Rio de Janeiro. Adulterações com óleos vegetais e minerais foram detectadas através de fragmentos específicos de hidrocarbonetos e ésteres metílicos de ácidos graxos lineares saturados e insaturados. Além disso, a técnica foi utilizada para a detecção do marcador dos óleos de copaíba, o ácido copálico, e de co-eluições deste com outros diterpenos também encontrados nos óleos de copaíba.Centro de Inovação em Biodiversidade e Saúde - Farmanguinhos/Fiocruz2005-06-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://revistafitos.far.fiocruz.br/index.php/revista-fitos/article/view/710.32712/2446-4775.2005.7Revista Fitos; Vol. 1 No. 01 (2005); 52-56Revista Fitos; Vol. 1 Núm. 01 (2005); 52-56Revista Fitos; v. 1 n. 01 (2005); 52-562446-47751808-9569reponame:Revista Fitosinstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://revistafitos.far.fiocruz.br/index.php/revista-fitos/article/view/7/pdf_6https://revistafitos.far.fiocruz.br/index.php/revista-fitos/article/view/7/1304Copyright (c) 2005 Revista Fitos Eletrônicahttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessVeiga Jr., V. F.;Pinto, A. C2022-11-07T14:41:24Zoai:ojs.revistafitos.far.fiocruz.br:article/7Revistahttps://revistafitos.far.fiocruz.br/index.php/revista-fitos/PUBhttp://revistafitos.far.fiocruz.br/index.php/revista-fitos/oairevistafitos@far.fiocruz.br || eugenio.telles@far.fiocruz.br2446-47752446-4775opendoar:2022-11-07T14:41:24Revista Fitos - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)false |
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