Perfil e situação de insegurança alimentar dos usuários dos Restaurantes Populares no Brasil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Kátia Cruz Godoy
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Karin Eleonora Oliveira Sávio, Rita de Cássia Akutsu, Muriel Bauermann Gubert, Raquel Braz Assunção Botelho
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Cadernos de Saúde Pública
Texto Completo: https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/5584
Resumo: This study aimed to characterize users of a government soup-kitchen program and the association with family food insecurity, using a cross-sectional design and random sample of 1,637 soup-kitchen users. The study used a questionnaire with socioeconomic variables and the Brazilian Food Insecurity Scale, and measured weight and height. The chi-square test was applied, and the crude and adjusted prevalence ratios (PR) were calculated using Poisson regression. Prevalent characteristics included per capita income ranging from one-half to one minimum wage (35.1%), complete middle school (39.8%), and food security (59.4%). Users in the North of Brazil showed the worst data: incomplete primary school (39.8%), per capita income up to one-half the minimum wage (50.8%), and food insecurity (55.5%). Prevalence ratios for food insecurity were higher among users with per capita income up to one-fourth the minimum wage (p < 0.05). Income was the only variable that remained associated with higher prevalence of food insecurity in the adjusted PR. Knowing the characteristics of soup-kitchen users with food insecurity can help orient the program’s work, location, and operations.
id FIOCRUZ-5_14aa1ec8c88afd70825b78e06d4ce316
oai_identifier_str oai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/5584
network_acronym_str FIOCRUZ-5
network_name_str Cadernos de Saúde Pública
repository_id_str
spelling Perfil e situação de insegurança alimentar dos usuários dos Restaurantes Populares no BrasilSegurança Alimentar e NutricionalRestaurantesIniquidade SocialThis study aimed to characterize users of a government soup-kitchen program and the association with family food insecurity, using a cross-sectional design and random sample of 1,637 soup-kitchen users. The study used a questionnaire with socioeconomic variables and the Brazilian Food Insecurity Scale, and measured weight and height. The chi-square test was applied, and the crude and adjusted prevalence ratios (PR) were calculated using Poisson regression. Prevalent characteristics included per capita income ranging from one-half to one minimum wage (35.1%), complete middle school (39.8%), and food security (59.4%). Users in the North of Brazil showed the worst data: incomplete primary school (39.8%), per capita income up to one-half the minimum wage (50.8%), and food insecurity (55.5%). Prevalence ratios for food insecurity were higher among users with per capita income up to one-fourth the minimum wage (p < 0.05). Income was the only variable that remained associated with higher prevalence of food insecurity in the adjusted PR. Knowing the characteristics of soup-kitchen users with food insecurity can help orient the program’s work, location, and operations.El objetivo fue identificar el perfil de los usuarios del programa Restaurantes Populares y su vinculación con la situación de inseguridad alimentaria en el hogar. Se trata de un estudio transversal con un muestreo aleatorio de 1.637 usuarios. Se utilizó un cuestionario con variables socioeconómicas, la Escala Brasileña de Inseguridad Alimentaria y se midieron peso y altura. Se aplicó el chi-cuadrado, la razón de prevalencia (RP) bruta y ajustada, con el modelo de regresión de Poisson. Fueron prevalentes la banda de ingresos per cápita entre ½ y 1 salario mínimo (35,1%), educación secundaria completada (39,8%) y seguridad alimentaria (59,4%). Los usuarios de la Región Norte presentaron los peores datos: educación primaria incompleta (39,8%), banda de ingresos per cápita de hasta ½ salario mínimo (50,8%) e inseguridad alimentaria (55,5%). Hubo una mayor RP de inseguridad alimentaria entre los usuarios que presentaron ingresos per cápita de hasta ¼ del salario mínimo (p < 0,05). Sólo el ingreso se mantuvo vinculado a la mayor prevalencia de inseguridad alimentaria en la RP ajustada. Las características de los usuarios con inseguridad alimentaria pueden orientar en la mejoría acciones, respecto a los criterios de ubicación y funcionamiento del programa restaurantes populares.O objetivo foi identificar o perfil dos usuários do programa Restaurantes Populares e suas associações com a situação de insegurança alimentar domiciliar. Trata-se de estudo transversal com amostra aleatória de 1.637 usuários. Foi utilizado um questionário com variáveis socioeconômicas, a Escala Brasileira de Insegurança Alimentar e aferidos peso e altura. Foram aplicados o teste de qui- quadrado, cálculo das razões de prevalência (RP) bruta e ajustada, utilizando-se o modelo de regressão de Poisson. Foram prevalentes a faixa de renda per capita entre ½ e 1 salário mínimo (35,1%), o Ensino Médio completo (39,8%) e a segurança alimentar (59,4%). Os usuários da Região Norte apresentaram os piores dados: Ensino Fundamental incompleto (39,8%), faixa de renda per capita de até ½ salário mínimo (50,8%) e insegurança alimentar (55,5%). Houve maior RP de insegurança alimentar entre os usuários que apresentaram renda per capita de até ¼ do salário mínimo (p < 0,05). Apenas renda manteve-se associada à maior prevalência de insegurança alimentar na RP ajustada. As características dos usuários em insegurança alimentar podem orientar a melhoria desta ação, os critérios de localização e funcionamento do Programa Restaurantes Populares.Reports in Public HealthCadernos de Saúde Pública2014-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/5584Reports in Public Health; Vol. 30 No. 6 (2014): JuneCadernos de Saúde Pública; v. 30 n. 6 (2014): Junho1678-44640102-311Xreponame:Cadernos de Saúde Públicainstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/5584/11583https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/5584/11584Kátia Cruz GodoyKarin Eleonora Oliveira SávioRita de Cássia AkutsuMuriel Bauermann GubertRaquel Braz Assunção Botelhoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-03-06T15:28:47Zoai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/5584Revistahttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csphttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/oaicadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br1678-44640102-311Xopendoar:2024-03-06T13:06:24.155579Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)true
dc.title.none.fl_str_mv Perfil e situação de insegurança alimentar dos usuários dos Restaurantes Populares no Brasil
title Perfil e situação de insegurança alimentar dos usuários dos Restaurantes Populares no Brasil
spellingShingle Perfil e situação de insegurança alimentar dos usuários dos Restaurantes Populares no Brasil
Kátia Cruz Godoy
Segurança Alimentar e Nutricional
Restaurantes
Iniquidade Social
title_short Perfil e situação de insegurança alimentar dos usuários dos Restaurantes Populares no Brasil
title_full Perfil e situação de insegurança alimentar dos usuários dos Restaurantes Populares no Brasil
title_fullStr Perfil e situação de insegurança alimentar dos usuários dos Restaurantes Populares no Brasil
title_full_unstemmed Perfil e situação de insegurança alimentar dos usuários dos Restaurantes Populares no Brasil
title_sort Perfil e situação de insegurança alimentar dos usuários dos Restaurantes Populares no Brasil
author Kátia Cruz Godoy
author_facet Kátia Cruz Godoy
Karin Eleonora Oliveira Sávio
Rita de Cássia Akutsu
Muriel Bauermann Gubert
Raquel Braz Assunção Botelho
author_role author
author2 Karin Eleonora Oliveira Sávio
Rita de Cássia Akutsu
Muriel Bauermann Gubert
Raquel Braz Assunção Botelho
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Kátia Cruz Godoy
Karin Eleonora Oliveira Sávio
Rita de Cássia Akutsu
Muriel Bauermann Gubert
Raquel Braz Assunção Botelho
dc.subject.por.fl_str_mv Segurança Alimentar e Nutricional
Restaurantes
Iniquidade Social
topic Segurança Alimentar e Nutricional
Restaurantes
Iniquidade Social
description This study aimed to characterize users of a government soup-kitchen program and the association with family food insecurity, using a cross-sectional design and random sample of 1,637 soup-kitchen users. The study used a questionnaire with socioeconomic variables and the Brazilian Food Insecurity Scale, and measured weight and height. The chi-square test was applied, and the crude and adjusted prevalence ratios (PR) were calculated using Poisson regression. Prevalent characteristics included per capita income ranging from one-half to one minimum wage (35.1%), complete middle school (39.8%), and food security (59.4%). Users in the North of Brazil showed the worst data: incomplete primary school (39.8%), per capita income up to one-half the minimum wage (50.8%), and food insecurity (55.5%). Prevalence ratios for food insecurity were higher among users with per capita income up to one-fourth the minimum wage (p < 0.05). Income was the only variable that remained associated with higher prevalence of food insecurity in the adjusted PR. Knowing the characteristics of soup-kitchen users with food insecurity can help orient the program’s work, location, and operations.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-06-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/5584
url https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/5584
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/5584/11583
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/5584/11584
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
dc.source.none.fl_str_mv Reports in Public Health; Vol. 30 No. 6 (2014): June
Cadernos de Saúde Pública; v. 30 n. 6 (2014): Junho
1678-4464
0102-311X
reponame:Cadernos de Saúde Pública
instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron:FIOCRUZ
instname_str Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron_str FIOCRUZ
institution FIOCRUZ
reponame_str Cadernos de Saúde Pública
collection Cadernos de Saúde Pública
repository.name.fl_str_mv Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
repository.mail.fl_str_mv cadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br
_version_ 1798943376998924288