Crescimento físico e perfil nutricional da população indígena Xavánte de Sangradouro-Volta Grande, Mato Grosso, Brasil
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2006 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Cadernos de Saúde Pública |
Texto Completo: | https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2961 |
Resumo: | This study describes the physical growth and employs anthropometry to assess the nutritional status of a Xavánte indigenous community in central Brazil. Weight, stature, arm circumference, and triceps skinfold were measured in 549 individuals 0 to 90 years of age. Compared to the NCHS reference population, the children presented low height and weight for age, although maintaining body proportionality. Based on WHO criteria, 31.7% of children less than five years presented stunting, while 69.9% of adults presented some degree of overweight. Body composition measures in both genders were situated between the 25th and 50th percentiles of the NCHS reference population until adolescence, when they surpassed the medians. However the mean arm muscle area was consistently above the 50th percentile. The authors call attention to the complexity of the Xavánte epidemiological and nutritional profile, arguing that the study's findings have significant implications for the healthcare system serving this population, in addition to highlighting relevant ecological and socioeconomic issues, particularly in relation to food sustainability and nutritional transition. |
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Crescimento físico e perfil nutricional da população indígena Xavánte de Sangradouro-Volta Grande, Mato Grosso, BrasilEstado NutricionalÍndios Sul-americanosAntropometriaNutriçãoThis study describes the physical growth and employs anthropometry to assess the nutritional status of a Xavánte indigenous community in central Brazil. Weight, stature, arm circumference, and triceps skinfold were measured in 549 individuals 0 to 90 years of age. Compared to the NCHS reference population, the children presented low height and weight for age, although maintaining body proportionality. Based on WHO criteria, 31.7% of children less than five years presented stunting, while 69.9% of adults presented some degree of overweight. Body composition measures in both genders were situated between the 25th and 50th percentiles of the NCHS reference population until adolescence, when they surpassed the medians. However the mean arm muscle area was consistently above the 50th percentile. The authors call attention to the complexity of the Xavánte epidemiological and nutritional profile, arguing that the study's findings have significant implications for the healthcare system serving this population, in addition to highlighting relevant ecological and socioeconomic issues, particularly in relation to food sustainability and nutritional transition.Este estudo descreve o crescimento físico e avalia, por meio da antropometria, o estado nutricional de uma comunidade indígena Xavánte do Brasil Central. Foram tomadas medidas de peso, estatura, circunferência braquial e prega cutânea tricipital em 549 indivíduos de 0 a 90 anos. Comparadas à população-referência do NCHS, as crianças apresentam médias de estatura e peso baixas para a sua idade, embora mantenham a proporcionalidade corporal. De acordo com os critérios da OMS, 31,7% dos menores de cinco anos apresentam déficit estatural, enquanto 69,9% dos adultos apresentam algum grau de sobrepeso. As medidas de composição corporal em ambos os sexos mantêm-se entre os percentis 25 e 50 da população-referência do NCHS até a adolescência, quando superam as medianas. As médias de área muscular do braço, contudo, ficam consistentemente acima do percentil 50. Os autores chamam a atenção para a complexidade do quadro epidemiológico e nutricional dos Xavánte, argumentando que os achados do estudo têm implicações significativas para o sistema de assistência à saúde que atende a população, além de apontarem para questões ecológicas e sócio-econômicas relevantes, em particular no que tange à sustentabilidade alimentar e transição nutricional.Reports in Public HealthCadernos de Saúde Pública2006-02-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2961Reports in Public Health; Vol. 22 No. 2 (2006): FebruaryCadernos de Saúde Pública; v. 22 n. 2 (2006): Fevereiro1678-44640102-311Xreponame:Cadernos de Saúde Públicainstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2961/5969https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/2961/5970Leite, Maurício SoaresSantos, Ricardo VenturaGugelmin, Silvia AngelaCoimbra Jr., Carlos E. A.info:eu-repo/semantics/openAccess2024-03-06T15:27:19Zoai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/2961Revistahttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csphttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/oaicadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br1678-44640102-311Xopendoar:2024-03-06T13:03:25.941925Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)true |
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