Controle da anemia ferropriva em pré-escolares por meio da fortificação de alimento com concentrado de Hemoglobina Bovina (estudo preliminar)
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Data de Publicação: | 1992 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Cadernos de Saúde Pública |
Texto Completo: | https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/398 |
Resumo: | The effect of hemoglobin-fortified cookies on hemoglobin (Hb) levels of 16 children (2 to 4 years of age) were evaluated The children were attending a day nursery managed under the Social Welfare Service of the State of Piauí (northeast Brazil). All children were iron deficient according to the average transferrin saturation of 7.1 + 3,7 %, and 12 (75%) of them were anemic (Hb < 11 g/dL). The average Hb concentration was 9.4 + 2,6 g/dL. Cookies fortified with 3% bovine concentrate (dried by the sponted bed technique) were offered to the children over the course of 90 days (5 cookies (4mg Fe)/child/d), with total iron intake of approximately 8 mg Fe/d. After the experimental period the levels of Hb in all children had risen to levels above 11.0 g/dL (average 13,2 + 0,2 g/dL). The results demonstrate the possibility of using dried Hb concentrate in food-fortification programs aimed at meeting daily iron requirements for pre-school and school children in Brazil. |
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Controle da anemia ferropriva em pré-escolares por meio da fortificação de alimento com concentrado de Hemoglobina Bovina (estudo preliminar)FortificaçãoFerroAnemiaPré-EscolaresHemoglobina BovinaThe effect of hemoglobin-fortified cookies on hemoglobin (Hb) levels of 16 children (2 to 4 years of age) were evaluated The children were attending a day nursery managed under the Social Welfare Service of the State of Piauí (northeast Brazil). All children were iron deficient according to the average transferrin saturation of 7.1 + 3,7 %, and 12 (75%) of them were anemic (Hb < 11 g/dL). The average Hb concentration was 9.4 + 2,6 g/dL. Cookies fortified with 3% bovine concentrate (dried by the sponted bed technique) were offered to the children over the course of 90 days (5 cookies (4mg Fe)/child/d), with total iron intake of approximately 8 mg Fe/d. After the experimental period the levels of Hb in all children had risen to levels above 11.0 g/dL (average 13,2 + 0,2 g/dL). The results demonstrate the possibility of using dried Hb concentrate in food-fortification programs aimed at meeting daily iron requirements for pre-school and school children in Brazil.O efeito da introdução de biscoitos fortificados com ferro hemínico no estado de nutrição de ferro de pré-escolares foi avaliado em um estudo piloto que inclui 16 crianças, com idade entre 2 e 4 anos, de uma creche pública do estado do Piauí. A fonte de ferro utilizada foi o sangue bovino seco pelo processo de leito de jorro, uma alternativa para a secagem em spray, adaptada para a secagem de sangue. À primeira tomada de amostra, detectou-se anemia (Hb < 11 g/dL) em 12 crianças (75%). O valor médio de Hb foi de 9,4 2,6 g/dL. Os biscoitos fortificados com 3% de concentrado de hemoglobina bovina foram introduzidos na dieta oferecida (5 biscoitos (4mg Fe)/d) durante 3 meses. Após esse período, houve aumento da concentração de hemoglobina em todas as crianças e ausência de anemia (Hb = 13,2 0,2 g/dL). Os resultados obtidos apontam para a utilização do sangue total seco como uma fonte de ferro hemínico possível de ser utilizada na fortificação de alimentos, principalmente dirigidos a grupos de risco de anemia por deficiência de ferro, como é o caso dos pré-escolares.Reports in Public HealthCadernos de Saúde Pública1992-12-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/398Reports in Public Health; Vol. 8 No. 4 (1992): October/DecemberCadernos de Saúde Pública; v. 8 n. 4 (1992): Outubro/Dezembro1678-44640102-311Xreponame:Cadernos de Saúde Públicainstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/398/799https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/398/800Nogueira, Nadir N.Colli, CéliaCozzolino, Silvia M. F.info:eu-repo/semantics/openAccess2024-03-06T15:25:49Zoai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/398Revistahttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csphttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/oaicadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br1678-44640102-311Xopendoar:2024-03-06T13:00:35.643279Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)true |
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