Tendências do diabetes mellitus no Brasil: o papel da transição nutricional

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Sartorelli, Daniela Saes
Data de Publicação: 2003
Outros Autores: Franco, Laércio Joel
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Cadernos de Saúde Pública
Texto Completo: https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/1939
Resumo: Prevalence of type 2 diabetes mellitus has increased rapidly and is expected to increase even further. In Latin America countries there is an upward trend among the younger age groups, with a major negative impact on the quality of life and burden of the disease for the health care system. Increasing rates of overweight and obesity associated with lifestyle changes and aging of the population are the main contributing factors to the increasing prevalence of type 2 diabetes. Dietary shifts in the Brazilian population (low frequency of fiber-rich foods and heavy consumption of saturated fatty acids and sugars) and sedentary lifestyle are the main risk factors for obesity, type 2 diabetes, and other chronic diseases. Diabetes prevention programs are being promoted in several countries with results showing improvement in quality of life.
id FIOCRUZ-5_f4290f4c7deaba5b28ff68d50571e84b
oai_identifier_str oai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/1939
network_acronym_str FIOCRUZ-5
network_name_str Cadernos de Saúde Pública
repository_id_str
spelling Tendências do diabetes mellitus no Brasil: o papel da transição nutricionalDiabetes Mellitus Tipo 2PrevalênciaTransição NutricionalConsumo de AlimentosPrevalence of type 2 diabetes mellitus has increased rapidly and is expected to increase even further. In Latin America countries there is an upward trend among the younger age groups, with a major negative impact on the quality of life and burden of the disease for the health care system. Increasing rates of overweight and obesity associated with lifestyle changes and aging of the population are the main contributing factors to the increasing prevalence of type 2 diabetes. Dietary shifts in the Brazilian population (low frequency of fiber-rich foods and heavy consumption of saturated fatty acids and sugars) and sedentary lifestyle are the main risk factors for obesity, type 2 diabetes, and other chronic diseases. Diabetes prevention programs are being promoted in several countries with results showing improvement in quality of life.A prevalência do diabetes mellitus tipo 2 tem se elevado vertiginosamente e espera-se ainda um maior incremento. Na América Latina há uma tendência do aumento da freqüência entre as faixas etárias mais jovens, cujo impacto negativo sobre a qualidade de vida e a carga da doença ao sistema de saúde é relevante. O aumento das taxas de sobrepeso e obesidade associado às alterações do estilo de vida e ao envelhecimento populacional, são os principais fatores que explicam o crescimento da prevalência do diabetes tipo 2. As modificações no consumo alimentar da população brasileira - baixa freqüência de alimentos ricos em fibras, aumento da proporção de gorduras saturadas e açúcares da dieta - associadas a um estilo de vida sedentário compõem um dos principais fatores etiológicos da obesidade, diabetes tipo 2 e outras doenças crônicas. Programas de prevenção primária do diabetes vêm sendo desenvolvidos em diversos países, cujos resultados demonstram um impacto positivo sobre a qualidade de vida da população.Reports in Public HealthCadernos de Saúde Pública2003-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/1939Reports in Public Health; Vol. 19 No. 7 (2003): Supplement 1Cadernos de Saúde Pública; v. 19 n. 7 (2003): Suplemento 11678-44640102-311Xreponame:Cadernos de Saúde Públicainstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/1939/3865https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/1939/3866Sartorelli, Daniela SaesFranco, Laércio Joelinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-03-06T15:26:44Zoai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/1939Revistahttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csphttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/oaicadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br1678-44640102-311Xopendoar:2024-03-06T13:02:18.174883Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)true
dc.title.none.fl_str_mv Tendências do diabetes mellitus no Brasil: o papel da transição nutricional
title Tendências do diabetes mellitus no Brasil: o papel da transição nutricional
spellingShingle Tendências do diabetes mellitus no Brasil: o papel da transição nutricional
Sartorelli, Daniela Saes
Diabetes Mellitus Tipo 2
Prevalência
Transição Nutricional
Consumo de Alimentos
title_short Tendências do diabetes mellitus no Brasil: o papel da transição nutricional
title_full Tendências do diabetes mellitus no Brasil: o papel da transição nutricional
title_fullStr Tendências do diabetes mellitus no Brasil: o papel da transição nutricional
title_full_unstemmed Tendências do diabetes mellitus no Brasil: o papel da transição nutricional
title_sort Tendências do diabetes mellitus no Brasil: o papel da transição nutricional
author Sartorelli, Daniela Saes
author_facet Sartorelli, Daniela Saes
Franco, Laércio Joel
author_role author
author2 Franco, Laércio Joel
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Sartorelli, Daniela Saes
Franco, Laércio Joel
dc.subject.por.fl_str_mv Diabetes Mellitus Tipo 2
Prevalência
Transição Nutricional
Consumo de Alimentos
topic Diabetes Mellitus Tipo 2
Prevalência
Transição Nutricional
Consumo de Alimentos
description Prevalence of type 2 diabetes mellitus has increased rapidly and is expected to increase even further. In Latin America countries there is an upward trend among the younger age groups, with a major negative impact on the quality of life and burden of the disease for the health care system. Increasing rates of overweight and obesity associated with lifestyle changes and aging of the population are the main contributing factors to the increasing prevalence of type 2 diabetes. Dietary shifts in the Brazilian population (low frequency of fiber-rich foods and heavy consumption of saturated fatty acids and sugars) and sedentary lifestyle are the main risk factors for obesity, type 2 diabetes, and other chronic diseases. Diabetes prevention programs are being promoted in several countries with results showing improvement in quality of life.
publishDate 2003
dc.date.none.fl_str_mv 2003-01-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/1939
url https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/1939
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/1939/3865
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/1939/3866
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
dc.source.none.fl_str_mv Reports in Public Health; Vol. 19 No. 7 (2003): Supplement 1
Cadernos de Saúde Pública; v. 19 n. 7 (2003): Suplemento 1
1678-4464
0102-311X
reponame:Cadernos de Saúde Pública
instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron:FIOCRUZ
instname_str Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron_str FIOCRUZ
institution FIOCRUZ
reponame_str Cadernos de Saúde Pública
collection Cadernos de Saúde Pública
repository.name.fl_str_mv Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
repository.mail.fl_str_mv cadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br
_version_ 1816705349592285184