From the medicalization of food to the gourmetization of medicines: analysis of the advertising campaign that turned an effervescent tablet into a national fever
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por eng |
Título da fonte: | RECIIS (Online) |
Texto Completo: | https://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/article/view/3623 |
Resumo: | As human longevity increases, a greater concern with eating habits is visible. Furthermore, the number of people who trivialize prescribed diets increases. This context favors the medicalization of food, in which the boundary between food and medicine is blurred. Industries take advantage of this situation to promote several products. This article discusses how the contemporary advertising ecosystem and the cyber advertising techniques are used to naturalize the presence of supplements and medications in the daily diet. We used as a case study a Vietnamese campaign, in which a tablet was positioned as a culinary ingredient. Based on other cases described in the literature, the results found in the Western context are discussed. In the last section, some regulatory challenges are presented, prospects for future research are pointed out, and education is defended as fundamental for the development of citizens who value Public Health as a collective good and a right of all. |
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From the medicalization of food to the gourmetization of medicines: analysis of the advertising campaign that turned an effervescent tablet into a national feverDe la medicalización de los alimentos a la gourmetización de los medicamentos: análisis de la campaña publicitaria que convirtió un comprimido efervescente en fiebre nacionalDa medicalização da comida à gourmetização do medicamento: análise da campanha publicitária que transformou um comprimido efervescente em febre nacionalFoodCommunication and healthMedia literacyMedicalization of foodAdvertisingAlimentaciónComunicación y saludLiteracia mediáticaMedicalización de los alimentosPublicidadAlimentaçãoComunicação e saúdeLiteracia mediáticaMedicalização da comidaPublicidadeAs human longevity increases, a greater concern with eating habits is visible. Furthermore, the number of people who trivialize prescribed diets increases. This context favors the medicalization of food, in which the boundary between food and medicine is blurred. Industries take advantage of this situation to promote several products. This article discusses how the contemporary advertising ecosystem and the cyber advertising techniques are used to naturalize the presence of supplements and medications in the daily diet. We used as a case study a Vietnamese campaign, in which a tablet was positioned as a culinary ingredient. Based on other cases described in the literature, the results found in the Western context are discussed. In the last section, some regulatory challenges are presented, prospects for future research are pointed out, and education is defended as fundamental for the development of citizens who value Public Health as a collective good and a right of all.El aumento de la longevidad humana ha venido acompañado de una mayor preocupación por los hábitos alimentarios y de una banalización de las dietas prescritas, favoreciendo un contexto de medicalización de la alimentación, en el que la frontera entre alimento y medicamento se esfuma. Esto viene siendo utilizado comercialmente por industrias alimentarias, farmacéuticas y de complementos alimenticios. Este artículo tiene el objetivo de discutir como el ecosistema publicitario contemporáneo y la publicidad cibernética son usados para naturalizar la presencia de suplementos y medicamentos en la dieta diaria. Se utilizó como estudio de caso una campaña publicitaria vietnamita, en la que se posicionó un comprimido como ingrediente culinario. Con base en otros casos descritos en la literatura, se discuten los resultados encontrados en el contexto occidental. En las reflexiones finales, se presentan algunos desafíos regulatorios; se señalan perspectivas para futuras investigaciones; y la educación es defendida como elemento fundamental para la construcción de una sociedad en la que se valore y exija la salud como bien colectivo y derecho de todos.O aumento da longevidade humana veio acompanhado de uma maior preocupação com os hábitos alimentares e de uma banalização das dietas prescritas, favorecendo um contexto de medicalização da comida, no qual a fronteira entre alimento e medicamento fica imprecisa. Isto tem sido usado mercadologicamente pelas indústrias alimentícias, farmacêuticas e de suplementos alimentares. Este artigo visa discutir como o ecossistema publicitário contemporâneo e a ciberpublicidade são utilizados para naturalizar a presença de suplementos e medicamentos na dieta cotidiana. Usou-se como estudo de caso uma campanha publicitária vietnamita, em que um comprimido foi posicionado como ingrediente culinário. A partir de outros casos descritos na literatura, discutem-se os resultados encontrados no contexto ocidental. Nas considerações finais, apresentam-se alguns desafios regulatórios; apontam-se perspectivas para pesquisas futuras; e defende-se a educação como elemento fundamental para a construção de uma sociedade em que a saúde seja valorizada e exigida como bem coletivo e direito de todos.Instituto de Comunicação e Informação Científica e Tecnológica em Saúde (Icict/Fiocruz)2023-09-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado pelos paresapplication/pdfapplication/pdfhttps://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/article/view/362310.29397/reciis.v17i3.3623Revista Eletrônica de Comunicação, Informação & Inovação em Saúde; Vol. 17 No. 3 (2023): Dossier Digital healthRevista Eletrônica de Comunicação, Informação e Inovação em Saúde; Vol. 17 Núm. 3 (2023): Dossier Salud digital Revue de la Communication, de l'Information et de l'Innovation en santé; Vol. 17 No 3 (2023): Dossiê Saúde digitalRevista Eletrônica de Comunicação, Informação & Inovação em Saúde; v. 17 n. 3 (2023): Dossiê Saúde digital1981-6278reponame:RECIIS (Online)instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporenghttps://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/article/view/3623/2640https://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/article/view/3623/2641Copyright (c) 2023 Adriana Aguiar Aparício Fogel, Sandro Tôrres de Azevedo, Patrícia Padrão, José Azevedohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessFogel, Adriana Aguiar AparícioAzevedo, Sandro Tôrres dePadrão, PatríciaAzevedo, José2023-12-19T16:04:18Zoai:www.reciis.icict.fiocruz.br:article/3623Revistahttps://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciishttps://www.reciis.icict.fiocruz.br/index.php/reciis/oaireciis@icict.fiocruz.br1981-62781981-6278opendoar:2023-12-19T16:04:18RECIIS (Online) - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)false |
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