Determinação de deoxinivalenol e zearalenona em arroz natural e parboilizado e suas frações utilizando QuEChERS e HPLC/UV-FL

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Bemvenuti, Renata Heidtmann
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Hackbart, Helen Cristina dos Santos, Souza, Michele Moraes de, Furlong, Eliana Badiale, Dors, Giniani Carla, Fagundes, Carlos Alberto Alves
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da FURG (RI FURG)
Texto Completo: http://repositorio.furg.br/handle/1/4429
Resumo: The QuEChERS extraction method followed by quantification using HPLC/ UV-FL was evaluated for deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZEA) determination in natural and parboiled rice and their fractions (bran and husk). The comparison between QuEChERS and partition with acetonitrile extraction showed that the first one was better. It presented higher recovery (91% for DON, 105% for ZEA) wih precision ranging from 1.5 to 18.6%. The limits of quantification were 22.2 μg kg-1 for DON and 4.3 μg kg-1 for ZEA. DON and ZEA showed higher levels in endosperm of parboiled rice (8 e 111.7 μg kg-1, respectively) when compared to natural rice.
id FURG_8801643be2e753cc27c7a8de4e3409ea
oai_identifier_str oai:repositorio.furg.br:1/4429
network_acronym_str FURG
network_name_str Repositório Institucional da FURG (RI FURG)
repository_id_str
spelling Determinação de deoxinivalenol e zearalenona em arroz natural e parboilizado e suas frações utilizando QuEChERS e HPLC/UV-FLDETERMINATION OF DEOXYNIVALENOL AND ZEARALENONE IN NATURAL AND PARBOILED RICE AND THEIR FRACTIONS USING QuEChERS AND HPLC/UV-FLQuEChERSdeoxynivalenolzearalenoneThe QuEChERS extraction method followed by quantification using HPLC/ UV-FL was evaluated for deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZEA) determination in natural and parboiled rice and their fractions (bran and husk). The comparison between QuEChERS and partition with acetonitrile extraction showed that the first one was better. It presented higher recovery (91% for DON, 105% for ZEA) wih precision ranging from 1.5 to 18.6%. The limits of quantification were 22.2 μg kg-1 for DON and 4.3 μg kg-1 for ZEA. DON and ZEA showed higher levels in endosperm of parboiled rice (8 e 111.7 μg kg-1, respectively) when compared to natural rice.2014-07-22T21:01:29Z2014-07-22T21:01:29Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfBEMVENUTI, Renata Heidtmann. et al. Determinação de deoxinivalenol e zearalenona em arroz natural e parboilizado e suas frações utilizando QuEChERS e HPLC/UV-FL. Quimica Nova, v. 35, n. 6, p. 1244-1249, 2012. Disponível em: <http://quimicanova.sbq.org.br/qn/qnol/2012/vol35n6/32-NT11844.pdf>. Acesso em: 28 fev. 2014.0100-4042http://repositorio.furg.br/handle/1/442910.1590/S0100-40422012000600033porBemvenuti, Renata HeidtmannHackbart, Helen Cristina dos SantosSouza, Michele Moraes deFurlong, Eliana BadialeDors, Giniani CarlaFagundes, Carlos Alberto Alvesinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da FURG (RI FURG)instname:Universidade Federal do Rio Grande (FURG)instacron:FURG2022-10-25T16:41:23Zoai:repositorio.furg.br:1/4429Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.furg.br/oai/request || http://200.19.254.174/oai/requestopendoar:2022-10-25T16:41:23Repositório Institucional da FURG (RI FURG) - Universidade Federal do Rio Grande (FURG)false
dc.title.none.fl_str_mv Determinação de deoxinivalenol e zearalenona em arroz natural e parboilizado e suas frações utilizando QuEChERS e HPLC/UV-FL
DETERMINATION OF DEOXYNIVALENOL AND ZEARALENONE IN NATURAL AND PARBOILED RICE AND THEIR FRACTIONS USING QuEChERS AND HPLC/UV-FL
title Determinação de deoxinivalenol e zearalenona em arroz natural e parboilizado e suas frações utilizando QuEChERS e HPLC/UV-FL
spellingShingle Determinação de deoxinivalenol e zearalenona em arroz natural e parboilizado e suas frações utilizando QuEChERS e HPLC/UV-FL
Bemvenuti, Renata Heidtmann
QuEChERS
deoxynivalenol
zearalenone
title_short Determinação de deoxinivalenol e zearalenona em arroz natural e parboilizado e suas frações utilizando QuEChERS e HPLC/UV-FL
title_full Determinação de deoxinivalenol e zearalenona em arroz natural e parboilizado e suas frações utilizando QuEChERS e HPLC/UV-FL
title_fullStr Determinação de deoxinivalenol e zearalenona em arroz natural e parboilizado e suas frações utilizando QuEChERS e HPLC/UV-FL
title_full_unstemmed Determinação de deoxinivalenol e zearalenona em arroz natural e parboilizado e suas frações utilizando QuEChERS e HPLC/UV-FL
title_sort Determinação de deoxinivalenol e zearalenona em arroz natural e parboilizado e suas frações utilizando QuEChERS e HPLC/UV-FL
author Bemvenuti, Renata Heidtmann
author_facet Bemvenuti, Renata Heidtmann
Hackbart, Helen Cristina dos Santos
Souza, Michele Moraes de
Furlong, Eliana Badiale
Dors, Giniani Carla
Fagundes, Carlos Alberto Alves
author_role author
author2 Hackbart, Helen Cristina dos Santos
Souza, Michele Moraes de
Furlong, Eliana Badiale
Dors, Giniani Carla
Fagundes, Carlos Alberto Alves
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Bemvenuti, Renata Heidtmann
Hackbart, Helen Cristina dos Santos
Souza, Michele Moraes de
Furlong, Eliana Badiale
Dors, Giniani Carla
Fagundes, Carlos Alberto Alves
dc.subject.por.fl_str_mv QuEChERS
deoxynivalenol
zearalenone
topic QuEChERS
deoxynivalenol
zearalenone
description The QuEChERS extraction method followed by quantification using HPLC/ UV-FL was evaluated for deoxynivalenol (DON) and zearalenone (ZEA) determination in natural and parboiled rice and their fractions (bran and husk). The comparison between QuEChERS and partition with acetonitrile extraction showed that the first one was better. It presented higher recovery (91% for DON, 105% for ZEA) wih precision ranging from 1.5 to 18.6%. The limits of quantification were 22.2 μg kg-1 for DON and 4.3 μg kg-1 for ZEA. DON and ZEA showed higher levels in endosperm of parboiled rice (8 e 111.7 μg kg-1, respectively) when compared to natural rice.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012
2014-07-22T21:01:29Z
2014-07-22T21:01:29Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv BEMVENUTI, Renata Heidtmann. et al. Determinação de deoxinivalenol e zearalenona em arroz natural e parboilizado e suas frações utilizando QuEChERS e HPLC/UV-FL. Quimica Nova, v. 35, n. 6, p. 1244-1249, 2012. Disponível em: <http://quimicanova.sbq.org.br/qn/qnol/2012/vol35n6/32-NT11844.pdf>. Acesso em: 28 fev. 2014.
0100-4042
http://repositorio.furg.br/handle/1/4429
10.1590/S0100-40422012000600033
identifier_str_mv BEMVENUTI, Renata Heidtmann. et al. Determinação de deoxinivalenol e zearalenona em arroz natural e parboilizado e suas frações utilizando QuEChERS e HPLC/UV-FL. Quimica Nova, v. 35, n. 6, p. 1244-1249, 2012. Disponível em: <http://quimicanova.sbq.org.br/qn/qnol/2012/vol35n6/32-NT11844.pdf>. Acesso em: 28 fev. 2014.
0100-4042
10.1590/S0100-40422012000600033
url http://repositorio.furg.br/handle/1/4429
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da FURG (RI FURG)
instname:Universidade Federal do Rio Grande (FURG)
instacron:FURG
instname_str Universidade Federal do Rio Grande (FURG)
instacron_str FURG
institution FURG
reponame_str Repositório Institucional da FURG (RI FURG)
collection Repositório Institucional da FURG (RI FURG)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da FURG (RI FURG) - Universidade Federal do Rio Grande (FURG)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1813187251190890496