Sustentabilidade e adoção de novos hábitos no setor de hortaliças e frutas brasileiras durante a pandemia do novo coronavírus
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Iheringia. Série Botânica |
Texto Completo: | https://isb.emnuvens.com.br/iheringia/article/view/1262 |
Resumo: | Agribusiness, despite the difficulties caused by the global health emergency, shows resilience and adaptation of its activities due to the essentiality of food security. People continue to eat, despite new habits that have been established and it is important to understand these behaviors and capture opportunities. Since March 2020, the economy, as well as the vegetable and fruit sector, have been feeling the impacts of social isolation measures in the country, as it is well known, health emergencies like the current one, the lack of food is the first consequence. The consumption of healthy foods such as vegetables, fruits and beans increased from 40.2% to 44.6% during the pandemic in Brazilian homes. Therefore, this study aims to analyze the constraints of the fruit and vegetable sector as a result of the Covid-19 pandemic crisis. This is a qualitative study and the method used is a literature review based on mapping the opportunities and challenges of this chain and assisting in planning from production to commercialization. This reflection contributes to science and agribusiness by presenting critical points that deserve the attention of researchers, governments, and farmers in the face of the Pandemic phenomenon |
id |
FZBRS-1_1d34d0c7b677fff01cb1b5bf8b9f7ad1 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.emnuvens.com.br:article/1262 |
network_acronym_str |
FZBRS-1 |
network_name_str |
Iheringia. Série Botânica |
repository_id_str |
|
spelling |
Sustentabilidade e adoção de novos hábitos no setor de hortaliças e frutas brasileiras durante a pandemia do novo coronavírusagribusinesspandemicopportunitiesresilienceagronegóciooportunidadespandemiaresiliênciaAgribusiness, despite the difficulties caused by the global health emergency, shows resilience and adaptation of its activities due to the essentiality of food security. People continue to eat, despite new habits that have been established and it is important to understand these behaviors and capture opportunities. Since March 2020, the economy, as well as the vegetable and fruit sector, have been feeling the impacts of social isolation measures in the country, as it is well known, health emergencies like the current one, the lack of food is the first consequence. The consumption of healthy foods such as vegetables, fruits and beans increased from 40.2% to 44.6% during the pandemic in Brazilian homes. Therefore, this study aims to analyze the constraints of the fruit and vegetable sector as a result of the Covid-19 pandemic crisis. This is a qualitative study and the method used is a literature review based on mapping the opportunities and challenges of this chain and assisting in planning from production to commercialization. This reflection contributes to science and agribusiness by presenting critical points that deserve the attention of researchers, governments, and farmers in the face of the Pandemic phenomenonO agronegócio, apesar das dificuldades motivadas pela emergência mundial de saúde, apresenta resiliência e adaptação de suas atividades devido à essencialidade da segurança alimentar. As pessoas continuam se alimentando, apesar de novos hábitos terem sido estabelecidos e é importante entender esses comportamentos e captar as oportunidades. Desde março de 2020, a economia, bem como, o setor de hortaliças e frutas vêm sentindo os impactos das medidas de isolamento social no País, como é bem conhecido, emergências sanitárias como a atual, a falta de alimentos é a primeira consequência. O consumo de alimentos saudáveis como hortaliças, frutas e feijão aumentou de 40,2% para 44,6% durante a pandemia nos lares brasileiros. Diante disso, o objetivo deste estudo é analisar os condicionantes do setor de frutas de hortaliças em decorrência da crise da pandemia do Covid-19. Trata-se de um estudo qualitativo e o método utilizado é a revisão de literatura a partir do mapeamento das oportunidades e os desafios dessa cadeia e auxiliar no planejamento desde a produção até a comercialização. Essa reflexão contribui com a ciência e com o agronegócio ao apresentar pontos críticos que merecem a atenção de pesquisadores, governos e agricultores diante do fenômeno da pandemia.Iheringia. Série Botânica.Iheringia, Série Botânica.2022-03-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://isb.emnuvens.com.br/iheringia/article/view/126210.21826/2446-82312022v77e2022010Iheringia. Série Botânica.; Vol. 77 (2022)Iheringia, Série Botânica.; v. 77 (2022)2446-82310073-4705reponame:Iheringia. Série Botânicainstname:Fundação Zoobotânica do Rio Grande do Sul (FZB/RS)instacron:FZB/RSporhttps://isb.emnuvens.com.br/iheringia/article/view/1262/550Copyright (c) 2022 Iheringia, Série Botânica.info:eu-repo/semantics/openAccessGobeia, Marisa Iva Abrao Malate2023-02-14T21:14:57Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/1262Revistahttps://isb.emnuvens.com.br/iheringiaONGhttps://isb.emnuvens.com.br/iheringia/oai||iheringia-bot@fzb.rs.gov.br2446-82310073-4705opendoar:2023-02-14T21:14:57Iheringia. Série Botânica - Fundação Zoobotânica do Rio Grande do Sul (FZB/RS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Sustentabilidade e adoção de novos hábitos no setor de hortaliças e frutas brasileiras durante a pandemia do novo coronavírus |
title |
Sustentabilidade e adoção de novos hábitos no setor de hortaliças e frutas brasileiras durante a pandemia do novo coronavírus |
spellingShingle |
Sustentabilidade e adoção de novos hábitos no setor de hortaliças e frutas brasileiras durante a pandemia do novo coronavírus Gobeia, Marisa Iva Abrao Malate agribusiness pandemic opportunities resilience agronegócio oportunidades pandemia resiliência |
title_short |
Sustentabilidade e adoção de novos hábitos no setor de hortaliças e frutas brasileiras durante a pandemia do novo coronavírus |
title_full |
Sustentabilidade e adoção de novos hábitos no setor de hortaliças e frutas brasileiras durante a pandemia do novo coronavírus |
title_fullStr |
Sustentabilidade e adoção de novos hábitos no setor de hortaliças e frutas brasileiras durante a pandemia do novo coronavírus |
title_full_unstemmed |
Sustentabilidade e adoção de novos hábitos no setor de hortaliças e frutas brasileiras durante a pandemia do novo coronavírus |
title_sort |
Sustentabilidade e adoção de novos hábitos no setor de hortaliças e frutas brasileiras durante a pandemia do novo coronavírus |
author |
Gobeia, Marisa Iva Abrao Malate |
author_facet |
Gobeia, Marisa Iva Abrao Malate |
author_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Gobeia, Marisa Iva Abrao Malate |
dc.subject.por.fl_str_mv |
agribusiness pandemic opportunities resilience agronegócio oportunidades pandemia resiliência |
topic |
agribusiness pandemic opportunities resilience agronegócio oportunidades pandemia resiliência |
description |
Agribusiness, despite the difficulties caused by the global health emergency, shows resilience and adaptation of its activities due to the essentiality of food security. People continue to eat, despite new habits that have been established and it is important to understand these behaviors and capture opportunities. Since March 2020, the economy, as well as the vegetable and fruit sector, have been feeling the impacts of social isolation measures in the country, as it is well known, health emergencies like the current one, the lack of food is the first consequence. The consumption of healthy foods such as vegetables, fruits and beans increased from 40.2% to 44.6% during the pandemic in Brazilian homes. Therefore, this study aims to analyze the constraints of the fruit and vegetable sector as a result of the Covid-19 pandemic crisis. This is a qualitative study and the method used is a literature review based on mapping the opportunities and challenges of this chain and assisting in planning from production to commercialization. This reflection contributes to science and agribusiness by presenting critical points that deserve the attention of researchers, governments, and farmers in the face of the Pandemic phenomenon |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-03-22 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://isb.emnuvens.com.br/iheringia/article/view/1262 10.21826/2446-82312022v77e2022010 |
url |
https://isb.emnuvens.com.br/iheringia/article/view/1262 |
identifier_str_mv |
10.21826/2446-82312022v77e2022010 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://isb.emnuvens.com.br/iheringia/article/view/1262/550 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2022 Iheringia, Série Botânica. info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2022 Iheringia, Série Botânica. |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Iheringia. Série Botânica. Iheringia, Série Botânica. |
publisher.none.fl_str_mv |
Iheringia. Série Botânica. Iheringia, Série Botânica. |
dc.source.none.fl_str_mv |
Iheringia. Série Botânica.; Vol. 77 (2022) Iheringia, Série Botânica.; v. 77 (2022) 2446-8231 0073-4705 reponame:Iheringia. Série Botânica instname:Fundação Zoobotânica do Rio Grande do Sul (FZB/RS) instacron:FZB/RS |
instname_str |
Fundação Zoobotânica do Rio Grande do Sul (FZB/RS) |
instacron_str |
FZB/RS |
institution |
FZB/RS |
reponame_str |
Iheringia. Série Botânica |
collection |
Iheringia. Série Botânica |
repository.name.fl_str_mv |
Iheringia. Série Botânica - Fundação Zoobotânica do Rio Grande do Sul (FZB/RS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||iheringia-bot@fzb.rs.gov.br |
_version_ |
1798948134254018560 |