Impact of the introduction of stingless bee colonies (Scaptotrigona aff. postica) on the productivity of acai (Euterpe oleracea)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Muto, Nilton Akio
Data de Publicação: 2020
Outros Autores: Leite, Renan Oliveira de Sousa, Pereira, Daniel Santiago, Rogez, Herve Louis Ghislain, Venturieri, Giorgio Cristino
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
Texto Completo: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8404
Resumo: The acai palm is a typical palm tree of the Amazonian estuary, especially important in the diet and extractive agriculture economy of the Eastern Amazonia. Its fruit productivity is highly dependent on cross-pollination. Meliponiculture has greatly advanced during the last decades, however, the use of meliponines for the pollination of tropical fruit trees is scarse. In this work, in an irrigated crop of Euterpe oleracea, the fruit yield was evaluated after the introduction of colonies of Scaptotrigona aff. postica (Latreille, 1807). Three gradients, 0-50, 65-115 and 130-180 meters, was used as a methodology to evaluate the productivity increase, from the central point where 30 colonies were installed. The productivity rate was evaluated by fruit weight per bunch, number of fruits per rachilla, average fruit diameter and weight of one hundred sample fruits. A significant increase in the productivity could be observed, reaching 2.5 times more, depending on the distance of the plant to the colonies of bees. The highest productivity interval was the closest, from 0-50 meters.
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spelling Impact of the introduction of stingless bee colonies (Scaptotrigona aff. postica) on the productivity of acai (Euterpe oleracea)Impacto de la introducción de colonias de abejas sin aguijón (Scaptotrigona aff. postica) en la productividad del açaí (Euterpe oleracea)Impacto da introdução de colônias de abelhas sem ferrão (Scaptotrigona aff. postica) na produtividade de açaí (Euterpe oleracea)MeliponiculturePollinationAcaiMeliponiculturaPolinizaciónAçaíMeliponiculturaPolinizaçãoAçaíThe acai palm is a typical palm tree of the Amazonian estuary, especially important in the diet and extractive agriculture economy of the Eastern Amazonia. Its fruit productivity is highly dependent on cross-pollination. Meliponiculture has greatly advanced during the last decades, however, the use of meliponines for the pollination of tropical fruit trees is scarse. In this work, in an irrigated crop of Euterpe oleracea, the fruit yield was evaluated after the introduction of colonies of Scaptotrigona aff. postica (Latreille, 1807). Three gradients, 0-50, 65-115 and 130-180 meters, was used as a methodology to evaluate the productivity increase, from the central point where 30 colonies were installed. The productivity rate was evaluated by fruit weight per bunch, number of fruits per rachilla, average fruit diameter and weight of one hundred sample fruits. A significant increase in the productivity could be observed, reaching 2.5 times more, depending on the distance of the plant to the colonies of bees. The highest productivity interval was the closest, from 0-50 meters.El açaí es una palmera típica del estuario del Amazonas, especialmente importante en la alimentación y la economía de la agricultura extractiva en la Amazonía oriental. Su rendimiento de frutos depende en gran medida de la polinización cruzada. La meliponicultura ha avanzado mucho en las últimas décadas, sin embargo el uso de abejas Meliponini para la polinización de frutales tropicales es inusual. En este trabajo, en un cultivo de regadío de Euterpe oleracea, se evaluó el rendimiento de frutos luego de la introducción de colonias de Scaptotrigona aff. postica (Latreille, 1807). Se utilizaron tres gradientes, 0-50, 65-115 y 130-180 metros, como metodología para evaluar el aumento de productividad, desde el punto central donde se instalaron 30 colonias. El rendimiento se evaluó por el peso de la fruta por racimo, el número de frutos por división, el diámetro promedio de la fruta y el peso de cien frutas muestreadas. Se pudo observar un aumento significativo en la productividad, llegando a 2,5 veces más, dependiendo de la distancia de la planta a las colonias de abejas. El rango de productividad más largo fue el más cercano, 0-50 metros.O açaí é uma palmeira típica do estuário amazônico, especialmente importante na alimentação e economia da agricultura extrativista da Amazônia Oriental. Sua produtividade de frutos é altamente dependente da polinização cruzada. A meliponicultura avançou muito nas últimas décadas, porém o uso de meliponineos para a polinização de fruteiras tropicais é pouco usual. Neste trabalho, em uma cultura irrigada de Euterpe oleracea, a produtividade dos frutos foi avaliada após a introdução de colônias de Scaptotrigona aff. postica (Latreille, 1807). Três gradientes, 0-50, 65-115 e 130-180 metros, foram utilizados como metodologia para avaliar o aumento de produtividade, a partir do ponto central onde foram instaladas 30 colônias. A produtividade foi avaliada pelo peso do fruto por cacho, número de frutos por rachilla, diâmetro médio do fruto e peso de cem frutos amostrados. Pôde-se observar um aumento significativo na produtividade, chegando a 2,5 vezes mais, dependendo da distância da planta às colônias de abelhas. O maior intervalo de produtividade foi o mais próximo, de 0-50 metros.Editora Verde2020-07-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/840410.18378/rvads.v15i3.8404Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 15 No. 3 (2020); 265 - 273Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 15 Núm. 3 (2020); 265 - 273Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 15 n. 3 (2020); 265 - 2731981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAenghttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8404/7924https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8404/7925Copyright (c) 2020 Nilton Akio Muto et al.info:eu-repo/semantics/openAccessMuto, Nilton AkioLeite, Renan Oliveira de SousaPereira, Daniel SantiagoRogez, Herve Louis GhislainVenturieri, Giorgio Cristino2022-11-02T00:15:42Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/8404Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:59:44.796854Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false
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