Genetic parameters of tomato families F2:3 in resistance to Ralstonia pseudosolanacearum and Ralstonia solanacearum
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Data de Publicação: | 2018 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel |
DOI: | 10.18378/rvads.v13i1.5295 |
Texto Completo: | https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5295 |
Resumo: | The tomato (Solanum lycopersicum) is an important crop in Brazil, however, it is susceptible to different types of bacteria races. The objective was to study the genetic parameters of 43 F2:3 families of tomato in resistance to R. pseudosolanacearum and R. solanacearum. The families were obtained from the cross between the cultivars Yoshimatsu (resistant) and IPA-7 (susceptible). Two experiments were carried out in a greenhouse at Universidade Federal Rural de Pernambuco, one for each species of the genus R. spp. A randomized block design was used with four replications and 45 treatments. There is less influence of the environment, and greater variability for R. pseudosolanacearum than for R. solanacearum, both among and within families. For R. pseudosolanacearum it is recommended to select 10 days between families, and 20 days between and within families. R. solanacearum should be selected from families only at 20 days. Larger amounts of resistant plants were identified for R. pseudosolanacearum at any time of evaluation than for R. solanacearum. |
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Genetic parameters of tomato families F2:3 in resistance to Ralstonia pseudosolanacearum and Ralstonia solanacearumParâmetros genéticos de famílias F2:3 de tomateiro para resistência à Ralstonia pseudosolanacearum e Ralstonia solanacearumSeveridadeMurcha bacterianaSolanum LycopersicumSeverityBacterial wiltSolanum LycopersicumThe tomato (Solanum lycopersicum) is an important crop in Brazil, however, it is susceptible to different types of bacteria races. The objective was to study the genetic parameters of 43 F2:3 families of tomato in resistance to R. pseudosolanacearum and R. solanacearum. The families were obtained from the cross between the cultivars Yoshimatsu (resistant) and IPA-7 (susceptible). Two experiments were carried out in a greenhouse at Universidade Federal Rural de Pernambuco, one for each species of the genus R. spp. A randomized block design was used with four replications and 45 treatments. There is less influence of the environment, and greater variability for R. pseudosolanacearum than for R. solanacearum, both among and within families. For R. pseudosolanacearum it is recommended to select 10 days between families, and 20 days between and within families. R. solanacearum should be selected from families only at 20 days. Larger amounts of resistant plants were identified for R. pseudosolanacearum at any time of evaluation than for R. solanacearum.O tomateiro (Solanum lycopersicum) é uma cultura de grande importância para o Brasil, no entanto se mostra suscetível a várias bacterioses. Objetivou-se estudar os parâmetros genéticos de 43 familias F2:3 de tomateiro na resistência à R. pseudosolanacearum e R. solanacearum. As famílias foram obtidas a partir do cruzamento entre as cultivares Yoshimatsu (resistente) e IPA-7 (susceptível). Foram conduzidos dois experimentos em casa de vegetação da Universidade Federal Rural de Pernambuco, sendo um para cada espécie. Utilizou-se o delineamento em blocos casualizados com quatro repetições e 45 tratamentos. Avaliou-se a incidência e severidade da murcha bacteriana, por meio de escala discritiva de notas, aos 10 e 20 dias após a inoculação. Observou-se menor influência do ambiente, e maior variabilidade para R. pseudosolanacearum do que para R. solanacearum, tanto entre quanto dentro de famílias. Para R. pseudosolanacearum recomenda-se priorizar a selecção com 20 dias entre e dentro de famílias; para R. solanacearum deve-se selecionar apenas aos 20 dias, entre familias. Foram identificadas maiores quantidades de plantas resistentes para R. pseudosolanacearum em qualquer época de avaliação do que para R. solanacearum.Editora Verde2018-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/529510.18378/rvads.v13i1.5295Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 13 No. 1 (2018); 52 - 57Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 13 Núm. 1 (2018); 52 - 57Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 13 n. 1 (2018); 52 - 571981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5295/4916https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5295/9372https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5295/9373Copyright (c) 2018 Kleyton Danilo da Silva Costa et al.info:eu-repo/semantics/openAccessCosta, Kleyton Danilo da SilvaOliveira, Tâmara Rebecca Albuquerque deSantos, Ana Maria Maciel dosNascimento, Maxwel RodriguesSilva, Adriano Marcio FreireCarvalho Filho, José Luiz Sandes de2021-06-14T13:14:25Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/5295Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:59:22.896255Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false |
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Genetic parameters of tomato families F2:3 in resistance to Ralstonia pseudosolanacearum and Ralstonia solanacearum Genetic parameters of tomato families F2:3 in resistance to Ralstonia pseudosolanacearum and Ralstonia solanacearum Costa, Kleyton Danilo da Silva Severidade Murcha bacteriana Solanum Lycopersicum Severity Bacterial wilt Solanum Lycopersicum Costa, Kleyton Danilo da Silva Severidade Murcha bacteriana Solanum Lycopersicum Severity Bacterial wilt Solanum Lycopersicum |
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