Implementation Costs of Lettuce in No-Tillage Vegetable Farming in Laranjeiras do Sul, Paraná, Brazil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Lizarelli, Heitor Flores
Data de Publicação: 2024
Outros Autores: Santos, Douglas de Souza, Chimiloski, Anderson, Octaveus, Matthieu, Lima, Claudia Simone Madruga, Leandrini, Josimeire Aparecida
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
Texto Completo: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/9639
Resumo: The production of vegetables in the state of Paraná primarily stems from conventional farming systems. One technological strategy to assist rural producers in transitioning to sustainable production is the implementation no-till vegetable farming system. Vegetable production entails high investment costs, particularly for inputs, a major obstacle in the production system. The objective of this research was to determine the main costs and technical coefficients involved in establishing and managing a hectare of lettuce produced using the no-till vegetable farming system during the agroecological transition in Laranjeiras do Sul, Paraná. The study was conducted during the 2021 agricultural season through the installation of an experiment to validate the costs of implementing and managing the no-till vegetable farming system. The establishment and management of one production cycle of 1 hectare of lettuce using the no-till vegetable farming system in Laranjeiras do Sul indicated a total cost of U$7.891,32. The most significant components of the total cost were inputs and manual operations.
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spelling Implementation Costs of Lettuce in No-Tillage Vegetable Farming in Laranjeiras do Sul, Paraná, BrazilCostos de implementación de lechuga en sistema de siembra directa de hortalizas en Laranjeiras do Sul, ParanáCustos de implantação de alface em sistema de plantio direto de hortaliças em Laranjeiras do Sul, ParanáLactuca sativa L. AgroecologyCover cropsLactuca sativa L. AgroecologiaCultivos de coberturaLactuca sativa L. AgroecologiaCulturas de coberturaThe production of vegetables in the state of Paraná primarily stems from conventional farming systems. One technological strategy to assist rural producers in transitioning to sustainable production is the implementation no-till vegetable farming system. Vegetable production entails high investment costs, particularly for inputs, a major obstacle in the production system. The objective of this research was to determine the main costs and technical coefficients involved in establishing and managing a hectare of lettuce produced using the no-till vegetable farming system during the agroecological transition in Laranjeiras do Sul, Paraná. The study was conducted during the 2021 agricultural season through the installation of an experiment to validate the costs of implementing and managing the no-till vegetable farming system. The establishment and management of one production cycle of 1 hectare of lettuce using the no-till vegetable farming system in Laranjeiras do Sul indicated a total cost of U$7.891,32. The most significant components of the total cost were inputs and manual operations.La producción de hortalizas en el estado de Paraná proviene principalmente de sistemas de cultivo convencionales. Una estrategia tecnológica para ayudar al productor rural en el proceso de transición hacia una producción sostenible es la implementación del sistema de siembra directa de hortalizas (SDH). La producción de hortalizas implica costos de inversión elevados, principalmente para insumos, uno de los mayores obstáculos del sistema productivo. El objetivo de esta investigación fue determinar los principales costos y coeficientes técnicos en la implantación y conducción de un hectárea de lechuga producida en SDH en transición agroecológica en Laranjeiras do Sul, Paraná. El estudio se realizó durante la temporada agrícola 2021 a través de la instalación de un experimento para validar los costos de la implantación y conducción del SDH. La implantación y conducción de un ciclo de producción de 1 hectárea de lechuga en SDH em transición agroecológica en Laranjeiras do Sul indicaron un costo total de R$38.265,00. Los elementos más relevantes dentro del costo total fueron los insumos y las operaciones manuales.A produção de hortaliças no estado do Paraná advém predominantemente do sistema de plantio convencional. Uma das estratégias tecnológicas para auxiliar o produtor rural no processo de conversão para uma produção sustentável é a implementação do sistema de plantio direto de hortaliças (SPDH). A produção de hortaliças apresenta custos de investimentos elevados principalmente para insumos. O objetivo dessa pesquisa foi determinar os principais custos e coeficientes técnicos na implantação e condução de um hectare de alface produzida em SPDH em área de transição agroecológica no município de Laranjeiras do Sul/PR. O estudo foi realizado na safra agrícola 2021. A implantação e condução de um ciclo da produção de 1 ha de alface em SPDH em transição agroecológica em Laranjeiras do Sul, indicou custo total de R$38.265,00. Os elementos mais relevantes dentro do custo total foram os insumos e as operações manuais.Editora Verde2024-02-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/963910.18378/rvads.v19i1.9639Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 19 No. 1 (2024); 07-14Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 19 Núm. 1 (2024); 07-14Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 19 n. 1 (2024); 07-141981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/9639/12249Copyright (c) 2023 Heitor Flores Lizarelli et al.https://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessLizarelli, Heitor FloresSantos, Douglas de SouzaChimiloski, AndersonOctaveus, MatthieuLima, Claudia Simone MadrugaLeandrini, Josimeire Aparecida2024-03-08T18:05:28Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/9639Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-08T18:05:28Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false
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