Loose-Leaf Lettuce genotypes for the Agreste region in Sergipe, Brazil
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Data de Publicação: | 2019 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel |
Texto Completo: | https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/7563 |
Resumo: | Among the leafy vegetables, lettuce is one of the most consumed in Brazil, being recommended the use of cultivars adapted to different climatic conditions. Therefore, this work had the objective to select lettuce genotypes of smooth leaves and tolerant to the early flowering. The experiment was carried out in the city of Itabaiana, State of Sergipe in experimental design of randomized blocks with three replications. Twelve genotypes were evaluated for fresh and dry weight of shoot, fresh and dry mass of root, mass and number of commercial and non-commercial leaves, head diameter and stem length. The genotype AFX005B-121-02, which has smooth leaves and is bolting tolerant, presented better agronomical and commercial performance, being promising for cultivation conditions in the Agreste region. |
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Loose-Leaf Lettuce genotypes for the Agreste region in Sergipe, BrazilGenotipos de lechuga de hoja plana para la región Agreste de Sergipe, BrasilGenótipos de alface folha lisa para a região Agreste de SergipeLactuca sativa L.Plant breedingBoltingLactuca sativa L.FitomejoramientoPesaje tempranoLactuca sativa L.Melhoramento vegetalPendoamento precoceAmong the leafy vegetables, lettuce is one of the most consumed in Brazil, being recommended the use of cultivars adapted to different climatic conditions. Therefore, this work had the objective to select lettuce genotypes of smooth leaves and tolerant to the early flowering. The experiment was carried out in the city of Itabaiana, State of Sergipe in experimental design of randomized blocks with three replications. Twelve genotypes were evaluated for fresh and dry weight of shoot, fresh and dry mass of root, mass and number of commercial and non-commercial leaves, head diameter and stem length. The genotype AFX005B-121-02, which has smooth leaves and is bolting tolerant, presented better agronomical and commercial performance, being promising for cultivation conditions in the Agreste region.Entre las verduras de hoja, la lechuga es una verdura ampliamente consumida en Brasil, y se recomienda el uso de cultivares adaptados a diferentes condiciones climáticas. Por lo tanto, este trabajo tuvo como objetivo seleccionar genotipos de lechuga con hojas lisas y tolerantes a la floración precoz. El experimento se implementó en el municipio de Itabaiana, estado de Sergipe, en bloques aleatorizados con tres repeticiones, probándose 12 genotipos, que se evaluaron para determinar la masa fresca y seca de la parte aérea, la masa fresca y seca de la raíz, la masa de hojas comerciales y no comercial, número de hojas comerciales y no comerciales, diámetro de la cabeza y longitud del tallo. El genotipo AFX005B-121-02, que tiene hojas lisas y es tolerante a la floración precoz, mostró un mejor rendimiento comercial y agronómico, siendo prometedor para cultivo en condiciones de Agreste.Dentre as hortaliças folhosas, a alface é uma hortaliça folhosa bastante consumida no Brasil, sendo recomendado o uso de cultivares adaptadas às diferentes condições climáticas. Com isso, este trabalho teve como objetivo selecionar genótipos de alface de folhas lisas e tolerantes ao florescimento precoce. O experimento foi implantado no município de Itabaiana, Estado de Sergipe em blocos casualizados com três repetições, sendo testados 12 genótipos, os quais foram avaliados quanto à massa fresca e seca da parte aérea, massa fresca e seca da raiz, massa de folhas comerciais e não comerciais, número de folhas comerciais e não comerciais, diâmetro da cabeça e comprimento do caule. O genótipo AFX005B-121-02, que possui folhas lisas e é tolerante ao florescimento precoce, apresentou melhor desempenho comercial e agronômico, sendo promissor para plantio nas condições do Agreste.Editora Verde2019-12-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/756310.18378/rvads.v14i5.7563Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 14 No. 5 (2019): EDIÇÃO ESPECIAL; 629 - 634Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 14 Núm. 5 (2019): EDIÇÃO ESPECIAL; 629 - 634Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 14 n. 5 (2019): EDIÇÃO ESPECIAL; 629 - 6341981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/7563/7090https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/7563/7203Copyright (c) 2019 Juliana Lopes Souza et al.info:eu-repo/semantics/openAccessSouza, Juliana LopesSilva, Susi Alves daSilva-Mann, RenataGonçalves, Gláucia BarrettoGomes, Luiz Antônio AugustoCarvalho Filho, José Luiz Sandes de2021-10-27T10:28:47Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/7563Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:59:38.960431Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false |
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