Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel |
DOI: | 10.18378/rvads.v17i1.8504 |
Texto Completo: | https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8504 |
Resumo: | Despite the growth of the organic food market in Brazil, these foods remain restricted to a minor part of the population. In this scenario, the short circuits are presented as an alternative to the predominant food distribution model, which is characterized by impersonality and long distances. This paper aims to analyze the motivation of the organic products consumers and this market in Sorocaba (in the state of São Paulo). For this purpose, two methodological procedures were used: an online survey (quantitative approach) and semi-structured interviews (qualitative approach). As results, the consumers habits revealed two different positions: an appreciation of practicality and a search for diversity, both in products and in ways of purchasing them. Because of these choices the consumers alternate between short and long circuits possibilities. |
id |
GVAA-1_a1e4298b035c96d744976923c12ba7fa |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.gvaa.com.br:article/8504 |
network_acronym_str |
GVAA-1 |
network_name_str |
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel |
spelling |
Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, BrazilAlimentos orgánicos: hábitos de consumo y medios de comercialización en Sorocaba, São Paulo, BrasilAlimentos orgânicos: Hábitos de consumidores e meios de comercialização em Sorocaba, São PauloOrganic street fairsShort circuitsSolidary consumptionFerias orgánicasCircuitos cortos de ventaConsumo solidarioFeiras orgânicasCircuitos curtos de comercializaçãoConsumo solidárioDespite the growth of the organic food market in Brazil, these foods remain restricted to a minor part of the population. In this scenario, the short circuits are presented as an alternative to the predominant food distribution model, which is characterized by impersonality and long distances. This paper aims to analyze the motivation of the organic products consumers and this market in Sorocaba (in the state of São Paulo). For this purpose, two methodological procedures were used: an online survey (quantitative approach) and semi-structured interviews (qualitative approach). As results, the consumers habits revealed two different positions: an appreciation of practicality and a search for diversity, both in products and in ways of purchasing them. Because of these choices the consumers alternate between short and long circuits possibilities.A pesar del crecimiento del mercado orgánico en Brasil, estos alimentos permanecen restringidos a una pequeña porción de la población. En este escenario, los circuitos cortos de venta se presentan como una alternativa al modelo predominante de distribución de alimentos, marcado por la impersonalidad y las largas distancias. Este artículo tiene como objetivo analizar las motivaciones de los consumidores de productos orgánicos y este mercado en Sorocaba/SP. Para ello, se adoptaron dos procedimientos metodológicos: una encuesta online, de carácter cuantitativo, y entrevistas semiestructuradas, de carácter cualitativo. Como resultado, los hábitos del consumidor revelan dos actitudes distintas: una apreciación de la practicidad y una búsqueda de la diversificación, tanto en términos de productos como de formas de compra. En estas elecciones, los consumidores alternan entre circuitos cortos y largos en formato híbrido, con supermercados y ferias como principales referentes.Apesar do crescimento do mercado de orgânicos no Brasil, estes alimentos permanecem restritos a uma pequena parcela da população. Neste cenário, os circuitos curtos de comercialização se apresentam como uma alternativa ao modelo predominante de distribuição de alimentos, marcado pela impessoalidade e longas distâncias. Este artigo se propõe a analisar as motivações dos consumidores de produtos orgânicos e este mercado em Sorocaba/SP. Para esse propósito, adotou-se dois procedimentos metodológicos: um levantamento on-line, de caráter quantitativo, e entrevistas semiestruturadas, de caráter qualitativo. Como resultados, os hábitos dos consumidores revelam duas posturas distintas: uma valorização da praticidade e uma busca por diversificação, tanto de produtos quanto nas formas de compra. Nestas escolhas, os consumidores alternam entre os circuitos curtos e longos em um formato híbrido, tendo como principais referências para suas compras os supermercados e as feiras.Editora Verde2022-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/850410.18378/rvads.v17i1.8504Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 17 No. 1 (2022); 51 - 59Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 17 Núm. 1 (2022); 51 - 59Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 17 n. 1 (2022); 51 - 591981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8504/11049Copyright (c) 2022 Rodrigo Brezolin Buquera et al.https://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessBuquera, Rodrigo BrezolinMarques, Paulo Eduardo Moruzzi Franco, Fernando Silveira2023-05-29T16:59:28Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/8504Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:59:45.712782Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil Alimentos orgánicos: hábitos de consumo y medios de comercialización en Sorocaba, São Paulo, Brasil Alimentos orgânicos: Hábitos de consumidores e meios de comercialização em Sorocaba, São Paulo |
title |
Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil |
spellingShingle |
Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil Buquera, Rodrigo Brezolin Organic street fairs Short circuits Solidary consumption Ferias orgánicas Circuitos cortos de venta Consumo solidario Feiras orgânicas Circuitos curtos de comercialização Consumo solidário Buquera, Rodrigo Brezolin Organic street fairs Short circuits Solidary consumption Ferias orgánicas Circuitos cortos de venta Consumo solidario Feiras orgânicas Circuitos curtos de comercialização Consumo solidário |
title_short |
Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil |
title_full |
Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil |
title_fullStr |
Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil |
title_full_unstemmed |
Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil |
title_sort |
Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil |
author |
Buquera, Rodrigo Brezolin |
author_facet |
Buquera, Rodrigo Brezolin Buquera, Rodrigo Brezolin Marques, Paulo Eduardo Moruzzi Franco, Fernando Silveira Marques, Paulo Eduardo Moruzzi Franco, Fernando Silveira |
author_role |
author |
author2 |
Marques, Paulo Eduardo Moruzzi Franco, Fernando Silveira |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Buquera, Rodrigo Brezolin Marques, Paulo Eduardo Moruzzi Franco, Fernando Silveira |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Organic street fairs Short circuits Solidary consumption Ferias orgánicas Circuitos cortos de venta Consumo solidario Feiras orgânicas Circuitos curtos de comercialização Consumo solidário |
topic |
Organic street fairs Short circuits Solidary consumption Ferias orgánicas Circuitos cortos de venta Consumo solidario Feiras orgânicas Circuitos curtos de comercialização Consumo solidário |
description |
Despite the growth of the organic food market in Brazil, these foods remain restricted to a minor part of the population. In this scenario, the short circuits are presented as an alternative to the predominant food distribution model, which is characterized by impersonality and long distances. This paper aims to analyze the motivation of the organic products consumers and this market in Sorocaba (in the state of São Paulo). For this purpose, two methodological procedures were used: an online survey (quantitative approach) and semi-structured interviews (qualitative approach). As results, the consumers habits revealed two different positions: an appreciation of practicality and a search for diversity, both in products and in ways of purchasing them. Because of these choices the consumers alternate between short and long circuits possibilities. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-01-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8504 10.18378/rvads.v17i1.8504 |
url |
https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8504 |
identifier_str_mv |
10.18378/rvads.v17i1.8504 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8504/11049 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2022 Rodrigo Brezolin Buquera et al. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2022 Rodrigo Brezolin Buquera et al. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora Verde |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora Verde |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 17 No. 1 (2022); 51 - 59 Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 17 Núm. 1 (2022); 51 - 59 Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 17 n. 1 (2022); 51 - 59 1981-8203 reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel instname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA) instacron:GVAA |
instname_str |
Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA) |
instacron_str |
GVAA |
institution |
GVAA |
reponame_str |
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel |
collection |
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA) |
repository.mail.fl_str_mv |
rvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br |
_version_ |
1822180917743976448 |
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv |
10.18378/rvads.v17i1.8504 |