Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Buquera, Rodrigo Brezolin
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: Marques, Paulo Eduardo Moruzzi, Franco, Fernando Silveira
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
Texto Completo: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8504
Resumo: Despite the growth of the organic food market in Brazil, these foods remain restricted to a minor part of the population. In this scenario, the short circuits are presented as an alternative to the predominant food distribution model, which is characterized by impersonality and long distances. This paper aims to analyze the motivation of the organic products consumers and this market in Sorocaba (in the state of São Paulo). For this purpose, two methodological procedures were used: an online survey (quantitative approach) and semi-structured interviews (qualitative approach). As results, the consumers habits revealed two different positions: an appreciation of practicality and a search for diversity, both in products and in ways of purchasing them. Because of these choices the consumers alternate between short and long circuits possibilities.
id GVAA-1_a1e4298b035c96d744976923c12ba7fa
oai_identifier_str oai:ojs.gvaa.com.br:article/8504
network_acronym_str GVAA-1
network_name_str Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
repository_id_str
spelling Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, BrazilAlimentos orgánicos: hábitos de consumo y medios de comercialización en Sorocaba, São Paulo, BrasilAlimentos orgânicos: Hábitos de consumidores e meios de comercialização em Sorocaba, São PauloOrganic street fairsShort circuitsSolidary consumptionFerias orgánicasCircuitos cortos de ventaConsumo solidarioFeiras orgânicasCircuitos curtos de comercializaçãoConsumo solidárioDespite the growth of the organic food market in Brazil, these foods remain restricted to a minor part of the population. In this scenario, the short circuits are presented as an alternative to the predominant food distribution model, which is characterized by impersonality and long distances. This paper aims to analyze the motivation of the organic products consumers and this market in Sorocaba (in the state of São Paulo). For this purpose, two methodological procedures were used: an online survey (quantitative approach) and semi-structured interviews (qualitative approach). As results, the consumers habits revealed two different positions: an appreciation of practicality and a search for diversity, both in products and in ways of purchasing them. Because of these choices the consumers alternate between short and long circuits possibilities.A pesar del crecimiento del mercado orgánico en Brasil, estos alimentos permanecen restringidos a una pequeña porción de la población. En este escenario, los circuitos cortos de venta se presentan como una alternativa al modelo predominante de distribución de alimentos, marcado por la impersonalidad y las largas distancias. Este artículo tiene como objetivo analizar las motivaciones de los consumidores de productos orgánicos y este mercado en Sorocaba/SP. Para ello, se adoptaron dos procedimientos metodológicos: una encuesta online, de carácter cuantitativo, y entrevistas semiestructuradas, de carácter cualitativo. Como resultado, los hábitos del consumidor revelan dos actitudes distintas: una apreciación de la practicidad y una búsqueda de la diversificación, tanto en términos de productos como de formas de compra. En estas elecciones, los consumidores alternan entre circuitos cortos y largos en formato híbrido, con supermercados y ferias como principales referentes.Apesar do crescimento do mercado de orgânicos no Brasil, estes alimentos permanecem restritos a uma pequena parcela da população. Neste cenário, os circuitos curtos de comercialização se apresentam como uma alternativa ao modelo predominante de distribuição de alimentos, marcado pela impessoalidade e longas distâncias. Este artigo se propõe a analisar as motivações dos consumidores de produtos orgânicos e este mercado em Sorocaba/SP. Para esse propósito, adotou-se dois procedimentos metodológicos: um levantamento on-line, de caráter quantitativo, e entrevistas semiestruturadas, de caráter qualitativo. Como resultados, os hábitos dos consumidores revelam duas posturas distintas: uma valorização da praticidade e uma busca por diversificação, tanto de produtos quanto nas formas de compra. Nestas escolhas, os consumidores alternam entre os circuitos curtos e longos em um formato híbrido, tendo como principais referências para suas compras os supermercados e as feiras.Editora Verde2022-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/850410.18378/rvads.v17i1.8504Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 17 No. 1 (2022); 51 - 59Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 17 Núm. 1 (2022); 51 - 59Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 17 n. 1 (2022); 51 - 591981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8504/11049Copyright (c) 2022 Rodrigo Brezolin Buquera et al.https://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessBuquera, Rodrigo BrezolinMarques, Paulo Eduardo Moruzzi Franco, Fernando Silveira2023-05-29T16:59:28Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/8504Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:59:45.712782Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false
dc.title.none.fl_str_mv Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil
Alimentos orgánicos: hábitos de consumo y medios de comercialización en Sorocaba, São Paulo, Brasil
Alimentos orgânicos: Hábitos de consumidores e meios de comercialização em Sorocaba, São Paulo
title Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil
spellingShingle Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil
Buquera, Rodrigo Brezolin
Organic street fairs
Short circuits
Solidary consumption
Ferias orgánicas
Circuitos cortos de venta
Consumo solidario
Feiras orgânicas
Circuitos curtos de comercialização
Consumo solidário
title_short Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil
title_full Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil
title_fullStr Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil
title_full_unstemmed Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil
title_sort Organic foods: Consumer habits and commercialization strategies in Sorocaba in the state of São Paulo, Brazil
author Buquera, Rodrigo Brezolin
author_facet Buquera, Rodrigo Brezolin
Marques, Paulo Eduardo Moruzzi
Franco, Fernando Silveira
author_role author
author2 Marques, Paulo Eduardo Moruzzi
Franco, Fernando Silveira
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Buquera, Rodrigo Brezolin
Marques, Paulo Eduardo Moruzzi
Franco, Fernando Silveira
dc.subject.por.fl_str_mv Organic street fairs
Short circuits
Solidary consumption
Ferias orgánicas
Circuitos cortos de venta
Consumo solidario
Feiras orgânicas
Circuitos curtos de comercialização
Consumo solidário
topic Organic street fairs
Short circuits
Solidary consumption
Ferias orgánicas
Circuitos cortos de venta
Consumo solidario
Feiras orgânicas
Circuitos curtos de comercialização
Consumo solidário
description Despite the growth of the organic food market in Brazil, these foods remain restricted to a minor part of the population. In this scenario, the short circuits are presented as an alternative to the predominant food distribution model, which is characterized by impersonality and long distances. This paper aims to analyze the motivation of the organic products consumers and this market in Sorocaba (in the state of São Paulo). For this purpose, two methodological procedures were used: an online survey (quantitative approach) and semi-structured interviews (qualitative approach). As results, the consumers habits revealed two different positions: an appreciation of practicality and a search for diversity, both in products and in ways of purchasing them. Because of these choices the consumers alternate between short and long circuits possibilities.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-01-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8504
10.18378/rvads.v17i1.8504
url https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8504
identifier_str_mv 10.18378/rvads.v17i1.8504
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8504/11049
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2022 Rodrigo Brezolin Buquera et al.
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2022 Rodrigo Brezolin Buquera et al.
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora Verde
publisher.none.fl_str_mv Editora Verde
dc.source.none.fl_str_mv Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 17 No. 1 (2022); 51 - 59
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 17 Núm. 1 (2022); 51 - 59
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 17 n. 1 (2022); 51 - 59
1981-8203
reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
instname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)
instacron:GVAA
instname_str Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)
instacron_str GVAA
institution GVAA
reponame_str Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
collection Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
repository.name.fl_str_mv Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)
repository.mail.fl_str_mv rvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br
_version_ 1798948092924395520