Biofertilizers in production of vine Isabel
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2019 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel |
Texto Completo: | https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6200 |
Resumo: | The "Isabel" vine is one of the most important crops both for the agricultural sector and for subsistence of small families. The bovine biofertilizer appears as an alternative to replace the excessive use of chemical fertilizers in small properties, where it can be used in agricultural crops providing quality and quantity aspects, acting positively in the soil-water-plant system. In this perspective, the objective was to evaluate the production of Isabel grape fruits, fertilized with types and doses of bovine biofertilizer, during the second productive cycle. The experiment consisted of a randomized block design, with factorial 5 x 8, referring to five types of biofertilizer: (B1 = bovine manure, B2 = B1 + MB4 rock meal, B3 = B2 + legume (Vigna unguiculate L. Walp.), B4 = B2 + wood ash and B5 = B3 + wood ash) and 8 doses of biofertilizer (D1 = 0; D2 = 0.35; D3 = 0.7; D4 = 1.05; D5 = 1.4; D6 = 1.75; D7 = 2.1 and D8 = 2.45 L/plant/time), applied every 2 months. The types of biofertilizer B1, B2, B4 and B5 exert significant values in production, except for quality. The use of biofertilizer applied 1,2 L/plant/time provides greater productive efficiency of Isabel vine fruits in types B1, B2, B4 and B5, except for ºBrix and acidity. The application of different types of bovine biofertilizer associated to optimal dosages leads to plants with high productive potential. |
id |
GVAA-1_aa8793438a570af95567f670c1c157b1 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.gvaa.com.br:article/6200 |
network_acronym_str |
GVAA-1 |
network_name_str |
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel |
repository_id_str |
|
spelling |
Biofertilizers in production of vine IsabelBiofertilizantes na produção da videira IsabelVitis labruscaFertilizante orgânicoProdutividadeVitis labruscaOrganic fertilizerProductivityThe "Isabel" vine is one of the most important crops both for the agricultural sector and for subsistence of small families. The bovine biofertilizer appears as an alternative to replace the excessive use of chemical fertilizers in small properties, where it can be used in agricultural crops providing quality and quantity aspects, acting positively in the soil-water-plant system. In this perspective, the objective was to evaluate the production of Isabel grape fruits, fertilized with types and doses of bovine biofertilizer, during the second productive cycle. The experiment consisted of a randomized block design, with factorial 5 x 8, referring to five types of biofertilizer: (B1 = bovine manure, B2 = B1 + MB4 rock meal, B3 = B2 + legume (Vigna unguiculate L. Walp.), B4 = B2 + wood ash and B5 = B3 + wood ash) and 8 doses of biofertilizer (D1 = 0; D2 = 0.35; D3 = 0.7; D4 = 1.05; D5 = 1.4; D6 = 1.75; D7 = 2.1 and D8 = 2.45 L/plant/time), applied every 2 months. The types of biofertilizer B1, B2, B4 and B5 exert significant values in production, except for quality. The use of biofertilizer applied 1,2 L/plant/time provides greater productive efficiency of Isabel vine fruits in types B1, B2, B4 and B5, except for ºBrix and acidity. The application of different types of bovine biofertilizer associated to optimal dosages leads to plants with high productive potential.A videira “Isabel” é uma das culturas mais importantes tanto para o setor agrícola quanto para subsistência de pequenas famílias. O biofertilizante bovino surge como uma alternativa para substituir o uso excessivo de adubos químicos nas pequenas propriedades, em que pode ser utilizado em cultivos agrícolas proporcionando aspectos de qualidade e quantidade, agindo positivamente no sistema solo-água-planta. Nesta perspectiva, objetivou-se avaliar a produção de frutos de videira Isabel, adubadas com tipos e doses de biofertilizante bovino, durante o segundo ciclo produtivo. O experimento consistiu em delineamento em blocos casualisados, com fatorial 5 x 8, referente a cinco tipos de biofertilizante: (B1 = à base de esterco bovino, B2 = B1 + farinha de rocha MB4, B3 = B2 + leguminosa (Vigna unguiculata L. Walp.), B4 = B2 + cinza de madeira e B5 = B3 + cinza de madeira) e de 8 doses de biofertilizante (D1 = 0; D2 = 0,35; D3 = 0,7; D4 = 1,05; D5 = 1,4; D6 = 1,75; D7= 2,1; e D8 = 2,45 L/planta/vez), aplicadas a cada 2 meses. Os tipos de biofertilizante B1, B2, B4 e B5 exerceram valores significativos na produção, exceto para com a qualidade. O uso de biofertilizante aplicado 1,2 L/planta/vez proporciona maior eficiência produtiva de frutos de videira Isabel nos tipos B1, B2, B4 e B5, exceto para com ºBrix e acidez. A aplicação de diferentes tipos de biofertilizante bovino associado a dosagens ótimas acarreta em plantas com elevado potencial produtivo da videira Isabel.Editora Verde2019-04-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/620010.18378/rvads.v14i2.6200Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 14 No. 2 (2019); 211 - 217Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 14 Núm. 2 (2019); 211 - 217Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 14 n. 2 (2019); 211 - 2171981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6200/6045https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6200/6046Copyright (c) 2019 Francisca Lacerda da Silva et al.info:eu-repo/semantics/openAccessSilva, Francisca Lacerda daLima, Alex Serafim deSantos, Jéssica da MotaAlves, Jackson de MesquitaSousa, Caio da SilvaSantos, José Geraldo Rodrigues dos2021-06-14T13:13:19Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/6200Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:59:31.284224Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Biofertilizers in production of vine Isabel Biofertilizantes na produção da videira Isabel |
title |
Biofertilizers in production of vine Isabel |
spellingShingle |
Biofertilizers in production of vine Isabel Silva, Francisca Lacerda da Vitis labrusca Fertilizante orgânico Produtividade Vitis labrusca Organic fertilizer Productivity |
title_short |
Biofertilizers in production of vine Isabel |
title_full |
Biofertilizers in production of vine Isabel |
title_fullStr |
Biofertilizers in production of vine Isabel |
title_full_unstemmed |
Biofertilizers in production of vine Isabel |
title_sort |
Biofertilizers in production of vine Isabel |
author |
Silva, Francisca Lacerda da |
author_facet |
Silva, Francisca Lacerda da Lima, Alex Serafim de Santos, Jéssica da Mota Alves, Jackson de Mesquita Sousa, Caio da Silva Santos, José Geraldo Rodrigues dos |
author_role |
author |
author2 |
Lima, Alex Serafim de Santos, Jéssica da Mota Alves, Jackson de Mesquita Sousa, Caio da Silva Santos, José Geraldo Rodrigues dos |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Silva, Francisca Lacerda da Lima, Alex Serafim de Santos, Jéssica da Mota Alves, Jackson de Mesquita Sousa, Caio da Silva Santos, José Geraldo Rodrigues dos |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Vitis labrusca Fertilizante orgânico Produtividade Vitis labrusca Organic fertilizer Productivity |
topic |
Vitis labrusca Fertilizante orgânico Produtividade Vitis labrusca Organic fertilizer Productivity |
description |
The "Isabel" vine is one of the most important crops both for the agricultural sector and for subsistence of small families. The bovine biofertilizer appears as an alternative to replace the excessive use of chemical fertilizers in small properties, where it can be used in agricultural crops providing quality and quantity aspects, acting positively in the soil-water-plant system. In this perspective, the objective was to evaluate the production of Isabel grape fruits, fertilized with types and doses of bovine biofertilizer, during the second productive cycle. The experiment consisted of a randomized block design, with factorial 5 x 8, referring to five types of biofertilizer: (B1 = bovine manure, B2 = B1 + MB4 rock meal, B3 = B2 + legume (Vigna unguiculate L. Walp.), B4 = B2 + wood ash and B5 = B3 + wood ash) and 8 doses of biofertilizer (D1 = 0; D2 = 0.35; D3 = 0.7; D4 = 1.05; D5 = 1.4; D6 = 1.75; D7 = 2.1 and D8 = 2.45 L/plant/time), applied every 2 months. The types of biofertilizer B1, B2, B4 and B5 exert significant values in production, except for quality. The use of biofertilizer applied 1,2 L/plant/time provides greater productive efficiency of Isabel vine fruits in types B1, B2, B4 and B5, except for ºBrix and acidity. The application of different types of bovine biofertilizer associated to optimal dosages leads to plants with high productive potential. |
publishDate |
2019 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2019-04-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6200 10.18378/rvads.v14i2.6200 |
url |
https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6200 |
identifier_str_mv |
10.18378/rvads.v14i2.6200 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6200/6045 https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/6200/6046 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2019 Francisca Lacerda da Silva et al. info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2019 Francisca Lacerda da Silva et al. |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora Verde |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora Verde |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 14 No. 2 (2019); 211 - 217 Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 14 Núm. 2 (2019); 211 - 217 Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 14 n. 2 (2019); 211 - 217 1981-8203 reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel instname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA) instacron:GVAA |
instname_str |
Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA) |
instacron_str |
GVAA |
institution |
GVAA |
reponame_str |
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel |
collection |
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA) |
repository.mail.fl_str_mv |
rvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br |
_version_ |
1828138024565735424 |