Concentration of serum evaluation resistin in obese young adults: a cross study
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
Texto Completo: | https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/388 |
Resumo: | Resistinis a protein produced by adipocytes and macrophages is associated with the development of insulin resistance (IR) and T2DM, and has been demonstrated that this protein is an antagonist of insulin. The objective of this study was to evaluate serum resistin, glucose, HbA1c, insulin in young adults, obese, overweight and normal weight. A cross-sectional study comparing baseline levels of resistin and biochemical parameters were evaluated. 149 young adults were involved in this study, 54 normal weight (18 to 24.9 kg/m2), 27 overweight (25-29.9 kg/m2) and 68 obese (BMI ≥ 30 kg/m2). Obese patients showed resistinlevels, glucose, HbA1c, insulin, and HOMA significantly higher when compared with normal weight patients, and showed significantly reduced insulin sensitivity. Increased production of resistin in obese young adults may be a major factor in the developmentof the inflammatory process and hence RI and DM2 in this population. However, you need larger studies to clarify the exact mechanisms of action of this adipokine in the obese population. |
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Concentration of serum evaluation resistin in obese young adults: a cross studyEvaluación de la concentración de resistina sérica en adultos jóvenes obesos: un estudio transversalValutazione della concentrazione sierica di resistina nei giovani adulti obesi: uno studio trasversaleAvaliação da concentração sérica de resistina em obesos adultos jovens: Um estudo transversalAvaliação da concentração sérica de resistina em obesos adultos jovens: Um estudo transversalResistinDiabetesGlucoseObesityResistirDiabetesGlucosaObesidadResistereDiabeteGlucosioObesitàResistinaDiabetesGlicoseObesidadeResistinaDiabetesGlicoseObesidadeResistinis a protein produced by adipocytes and macrophages is associated with the development of insulin resistance (IR) and T2DM, and has been demonstrated that this protein is an antagonist of insulin. The objective of this study was to evaluate serum resistin, glucose, HbA1c, insulin in young adults, obese, overweight and normal weight. A cross-sectional study comparing baseline levels of resistin and biochemical parameters were evaluated. 149 young adults were involved in this study, 54 normal weight (18 to 24.9 kg/m2), 27 overweight (25-29.9 kg/m2) and 68 obese (BMI ≥ 30 kg/m2). Obese patients showed resistinlevels, glucose, HbA1c, insulin, and HOMA significantly higher when compared with normal weight patients, and showed significantly reduced insulin sensitivity. Increased production of resistin in obese young adults may be a major factor in the developmentof the inflammatory process and hence RI and DM2 in this population. However, you need larger studies to clarify the exact mechanisms of action of this adipokine in the obese population.La resistina es una proteína producida por adipocitos y macrófagos que se asocia con el desarrollo de resistencia a la insulina (RI) y DM2, y se ha demostrado que esta proteína es un antagonista de la insulina. El objetivo de este estudio fue evaluar la concentración sérica de resistina, glucosa, HbA1c, insulina en pacientes adultos jóvenes, obesos, con sobrepeso y normopeso. Se evaluó un estudio transversal que comparó los niveles de resistina basales y los parámetros bioquímicos. Un total de 149 adultos jóvenes participaron en este estudio, 54 de los cuales tenían un peso normal (18-24,9 kg/m2), 27 tenían sobrepeso (25-29,9 kg/m2) y 68 eran obesos (IMC ≥ 30 kg/m2) . Los pacientes obesos mostraron niveles significativamente más altos de resistina, glucosa, HbA1c, insulina y HOMA en comparación con los pacientes de peso normal, además de mostrar una sensibilidad a la insulina significativamente reducida. El aumento de la producción de resistina en adultos jóvenes obesos puede ser un factor preponderante para el desarrollo del proceso inflamatorio y, consecuentemente, de RI y DM2 en esta población. Sin embargo, se necesitan más estudios para aclarar los mecanismos exactos de acción de esta adipocina en la población obesa.La resistina è una proteina prodotta da adipociti e macrofagi associata allo sviluppo di insulino-resistenza (IR) e DM2, ed è stato dimostrato che questa proteina è un antagonista dell'insulina. Lo scopo di questo studio è stato quello di valutare la concentrazione sierica di resistina, glucosio, HbA1c, insulina in pazienti giovani adulti, obesi, in sovrappeso e normopeso. È stato valutato uno studio trasversale che confronta i livelli basali di resistina ei parametri biochimici. In questo studio sono stati arruolati in totale 149 giovani adulti, di cui 54 normopeso (18-24,9 kg/m2), 27 in sovrappeso (25-29,9 kg/m2) e 68 obesi (BMI ≥ 30 kg/m2) . I pazienti obesi hanno mostrato livelli significativamente più alti di resistina, glucosio, HbA1c, insulina e HOMA rispetto ai pazienti di peso normale, oltre a mostrare una sensibilità all'insulina significativamente ridotta. L'aumento della produzione di resistina nei giovani adulti obesi può essere un fattore preponderante per lo sviluppo del processo infiammatorio e, di conseguenza, IR e T2DM in questa popolazione. Tuttavia, sono necessari ulteriori studi per chiarire gli esatti meccanismi d'azione di questa adipochina nella popolazione obesa.A resistinaé uma proteína produzida pelos adipócitos e macrófagos que está associada ao desenvolvimento de resistência insulínica (RI) e DM2, e tem sido demonstrado que esta proteina é um antagonista da insulina. O objetivo deste estudo foi avaliar a concentração sérica de resistina, glicose, HbA1c, insulina em pacientes adultos jovens, obesos, com sobrepeso e com peso normal. Um estudo transversal, comparando os níveis basais de resistina e parâmetros bioquímicos foram avaliados. Foram envolvidos 149 adultos jovens neste estudo, sendo 54 de peso normal (18-24,9 kg/m2), 27sobrepeso (25-29,9 kg/m2) e 68 obesos (IMC ≥ 30 kg/m2). Pacientes obesos mostraram níveis de resistina, glicose, HbA1c, insulina e HOMA significativamente superiores quando comparadoscom pacientes de peso normal, assim como mostraram a sensibilidade insulínica significativamente reduzida. A produção aumentada de resistina em obesos adultos jovens pode ser um fator preponderante para o desenvolvimento do processo inflamatório e consequentemente RI e DM2 nesta população. No entanto, sãonecessáriosmaiores estudos que esclareçam os exatos mecanismos de ação desta adipocina na população obesa.A resistinaé uma proteína produzida pelos adipócitos e macrófagos que está associada ao desenvolvimento de resistência insulínica (RI) e DM2, e tem sido demonstrado que esta proteina é um antagonista da insulina. O objetivo deste estudo foi avaliar a concentração sérica de resistina, glicose, HbA1c, insulina em pacientes adultos jovens, obesos, com sobrepeso e com peso normal. Um estudo transversal, comparando os níveis basais de resistina e parâmetros bioquímicos foram avaliados. Foram envolvidos 149 adultos jovens neste estudo, sendo 54 de peso normal (18-24,9 kg/m2), 27sobrepeso (25-29,9 kg/m2) e 68 obesos (IMC ≥ 30 kg/m2). Pacientes obesos mostraram níveis de resistina, glicose, HbA1c, insulina e HOMA significativamente superiores quando comparadoscom pacientes de peso normal, assim como mostraram a sensibilidade insulínica significativamente reduzida. 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