O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Junior, Silvio Santos
Data de Publicação: 2015
Outros Autores: Marini, Daniela, Fischer, Augusto
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista IDEAS (Online)
Texto Completo: https://revistaideas.ufrrj.br/ojs/index.php/ideas/article/view/113
Resumo: The changes in lifestyle can be reflected in the eating practice a given society. Nowadays observed two behaviors, referring to eating habits: from one side, the convenience required by daily life, which induces the fast food; and, on the other hand, the search for healthy foods, ecologically produced, appears to be in another tendency. Studies show that is recurrently in this last context that the “colonial” products (coming from to small agroindustry and made of artisan form), find a place marketing. Having as a background Institutional Theory, the Theory of Conventions and Consumer Theory, the goal of this study is identify whether “colonial” products has a distinctive appeal to the consumer, and if the perceptions about this distinction dependent on age of the interviewee. Through a survey, the perception was collected from 400 respondents in Midwest Region of the state of Santa Catarina (Brazil), which were operationalized through techniques descriptive and inferential statistical. The findings show that consumers have a especially interest in “colonial” products, however, this perception of differentiation decreases how much younger are the respondent.
id IDEAS_e1c1e540816a8838bd25e91aedfbbad5
oai_identifier_str oai:ojs.revistaideas.ufrrj.br:article/113
network_acronym_str IDEAS
network_name_str Revista IDEAS (Online)
repository_id_str
spelling O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidorRural AgroindustryInstitutionsDevelopmentDifferentiationAgroindústria ruralInstituiçõesDesenvolvimentoDiferenciaçãoThe changes in lifestyle can be reflected in the eating practice a given society. Nowadays observed two behaviors, referring to eating habits: from one side, the convenience required by daily life, which induces the fast food; and, on the other hand, the search for healthy foods, ecologically produced, appears to be in another tendency. Studies show that is recurrently in this last context that the “colonial” products (coming from to small agroindustry and made of artisan form), find a place marketing. Having as a background Institutional Theory, the Theory of Conventions and Consumer Theory, the goal of this study is identify whether “colonial” products has a distinctive appeal to the consumer, and if the perceptions about this distinction dependent on age of the interviewee. Through a survey, the perception was collected from 400 respondents in Midwest Region of the state of Santa Catarina (Brazil), which were operationalized through techniques descriptive and inferential statistical. The findings show that consumers have a especially interest in “colonial” products, however, this perception of differentiation decreases how much younger are the respondent.As transformações do estilo de vida podem ter reflexo nas práticas alimentares de uma determinada sociedade. Na atualidade observam-se duas tendências: de um lado, a praticidade requerida pelo cotidiano, induzindo ao fast-food e, de outro lado, a busca por alimentos saudáveis, produzidos ecologicamente. Estudos recorrentes indicam que é neste último contexto que os produtos coloniais(advindos das pequenas agroindústrias rurais e feitos de forma artesanal)encontram espaço de comercialização. Tendo como pano de fundo a Teoria Institucionalista, a Teoria das Convenções e a Teoria do Consumidor, o objetivo do presente estudo é identificar se os produtos coloniais têm um apelo diferenciado para o consumidor e se as percepções acerca desta diferenciação variam de acordo com a idade do entrevistado. Por meio de uma survey, coletou-se a percepção de 400 entrevistados na região do Meio-Oeste Catarinense, utilizando-se técnicas estatísticas descritivas e inferenciais. Os resultados mostram que os consumidores possuem especial interesse pelos produtos coloniais e atribuem a esses produtos valores não encontrados nos produtos industrializados; entretanto esta percepção de diferenciação decresce quanto mais jovem é o entrevistadoUniversidade Federal Rural do Rio de Janeiro2015-03-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer reviewedRevisado por paresAvaliado pelos paresapplication/pdfhttps://revistaideas.ufrrj.br/ojs/index.php/ideas/article/view/113Revista IDeAS; Vol. 7 No. 2 (2013): julho a dezembro de 2013; 214-238Revista IDeAS; Vol. 7 Núm. 2 (2013): julho a dezembro de 2013; 214-238Revista IDeAS; v. 7 n. 2 (2013): julho a dezembro de 2013; 214-2381984-98341982-257Xreponame:Revista IDEAS (Online)instname:Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)instacron:UFRRJporhttps://revistaideas.ufrrj.br/ojs/index.php/ideas/article/view/113/112Copyright (c) 2015 Silvio Santos Junior, Daniela Marini, Augusto Fischerinfo:eu-repo/semantics/openAccessJunior, Silvio SantosMarini, DanielaFischer, Augusto2020-05-19T14:43:49Zoai:ojs.revistaideas.ufrrj.br:article/113Revistahttps://revistaideas.ufrrj.br/ojs/index.php/ideasPUBhttps://revistaideas.ufrrj.br/ojs/index.php/ideas/oairevistaideas@gmail.com||1984-98341982-257Xopendoar:2020-05-19T14:43:49Revista IDEAS (Online) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)false
dc.title.none.fl_str_mv O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor
title O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor
spellingShingle O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor
Junior, Silvio Santos
Rural Agroindustry
Institutions
Development
Differentiation
Agroindústria rural
Instituições
Desenvolvimento
Diferenciação
title_short O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor
title_full O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor
title_fullStr O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor
title_full_unstemmed O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor
title_sort O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor
author Junior, Silvio Santos
author_facet Junior, Silvio Santos
Marini, Daniela
Fischer, Augusto
author_role author
author2 Marini, Daniela
Fischer, Augusto
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Junior, Silvio Santos
Marini, Daniela
Fischer, Augusto
dc.subject.por.fl_str_mv Rural Agroindustry
Institutions
Development
Differentiation
Agroindústria rural
Instituições
Desenvolvimento
Diferenciação
topic Rural Agroindustry
Institutions
Development
Differentiation
Agroindústria rural
Instituições
Desenvolvimento
Diferenciação
description The changes in lifestyle can be reflected in the eating practice a given society. Nowadays observed two behaviors, referring to eating habits: from one side, the convenience required by daily life, which induces the fast food; and, on the other hand, the search for healthy foods, ecologically produced, appears to be in another tendency. Studies show that is recurrently in this last context that the “colonial” products (coming from to small agroindustry and made of artisan form), find a place marketing. Having as a background Institutional Theory, the Theory of Conventions and Consumer Theory, the goal of this study is identify whether “colonial” products has a distinctive appeal to the consumer, and if the perceptions about this distinction dependent on age of the interviewee. Through a survey, the perception was collected from 400 respondents in Midwest Region of the state of Santa Catarina (Brazil), which were operationalized through techniques descriptive and inferential statistical. The findings show that consumers have a especially interest in “colonial” products, however, this perception of differentiation decreases how much younger are the respondent.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-03-08
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Peer reviewed
Revisado por pares
Avaliado pelos pares
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://revistaideas.ufrrj.br/ojs/index.php/ideas/article/view/113
url https://revistaideas.ufrrj.br/ojs/index.php/ideas/article/view/113
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistaideas.ufrrj.br/ojs/index.php/ideas/article/view/113/112
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2015 Silvio Santos Junior, Daniela Marini, Augusto Fischer
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2015 Silvio Santos Junior, Daniela Marini, Augusto Fischer
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro
dc.source.none.fl_str_mv Revista IDeAS; Vol. 7 No. 2 (2013): julho a dezembro de 2013; 214-238
Revista IDeAS; Vol. 7 Núm. 2 (2013): julho a dezembro de 2013; 214-238
Revista IDeAS; v. 7 n. 2 (2013): julho a dezembro de 2013; 214-238
1984-9834
1982-257X
reponame:Revista IDEAS (Online)
instname:Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)
instacron:UFRRJ
instname_str Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)
instacron_str UFRRJ
institution UFRRJ
reponame_str Revista IDEAS (Online)
collection Revista IDEAS (Online)
repository.name.fl_str_mv Revista IDEAS (Online) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)
repository.mail.fl_str_mv revistaideas@gmail.com||
_version_ 1797231563525586944