O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista IDEAS (Online) |
Texto Completo: | https://revistaideas.ufrrj.br/ojs/index.php/ideas/article/view/113 |
Resumo: | The changes in lifestyle can be reflected in the eating practice a given society. Nowadays observed two behaviors, referring to eating habits: from one side, the convenience required by daily life, which induces the fast food; and, on the other hand, the search for healthy foods, ecologically produced, appears to be in another tendency. Studies show that is recurrently in this last context that the “colonial” products (coming from to small agroindustry and made of artisan form), find a place marketing. Having as a background Institutional Theory, the Theory of Conventions and Consumer Theory, the goal of this study is identify whether “colonial” products has a distinctive appeal to the consumer, and if the perceptions about this distinction dependent on age of the interviewee. Through a survey, the perception was collected from 400 respondents in Midwest Region of the state of Santa Catarina (Brazil), which were operationalized through techniques descriptive and inferential statistical. The findings show that consumers have a especially interest in “colonial” products, however, this perception of differentiation decreases how much younger are the respondent. |
id |
IDEAS_e1c1e540816a8838bd25e91aedfbbad5 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.revistaideas.ufrrj.br:article/113 |
network_acronym_str |
IDEAS |
network_name_str |
Revista IDEAS (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidorRural AgroindustryInstitutionsDevelopmentDifferentiationAgroindústria ruralInstituiçõesDesenvolvimentoDiferenciaçãoThe changes in lifestyle can be reflected in the eating practice a given society. Nowadays observed two behaviors, referring to eating habits: from one side, the convenience required by daily life, which induces the fast food; and, on the other hand, the search for healthy foods, ecologically produced, appears to be in another tendency. Studies show that is recurrently in this last context that the “colonial” products (coming from to small agroindustry and made of artisan form), find a place marketing. Having as a background Institutional Theory, the Theory of Conventions and Consumer Theory, the goal of this study is identify whether “colonial” products has a distinctive appeal to the consumer, and if the perceptions about this distinction dependent on age of the interviewee. Through a survey, the perception was collected from 400 respondents in Midwest Region of the state of Santa Catarina (Brazil), which were operationalized through techniques descriptive and inferential statistical. The findings show that consumers have a especially interest in “colonial” products, however, this perception of differentiation decreases how much younger are the respondent.As transformações do estilo de vida podem ter reflexo nas práticas alimentares de uma determinada sociedade. Na atualidade observam-se duas tendências: de um lado, a praticidade requerida pelo cotidiano, induzindo ao fast-food e, de outro lado, a busca por alimentos saudáveis, produzidos ecologicamente. Estudos recorrentes indicam que é neste último contexto que os produtos coloniais(advindos das pequenas agroindústrias rurais e feitos de forma artesanal)encontram espaço de comercialização. Tendo como pano de fundo a Teoria Institucionalista, a Teoria das Convenções e a Teoria do Consumidor, o objetivo do presente estudo é identificar se os produtos coloniais têm um apelo diferenciado para o consumidor e se as percepções acerca desta diferenciação variam de acordo com a idade do entrevistado. Por meio de uma survey, coletou-se a percepção de 400 entrevistados na região do Meio-Oeste Catarinense, utilizando-se técnicas estatísticas descritivas e inferenciais. Os resultados mostram que os consumidores possuem especial interesse pelos produtos coloniais e atribuem a esses produtos valores não encontrados nos produtos industrializados; entretanto esta percepção de diferenciação decresce quanto mais jovem é o entrevistadoUniversidade Federal Rural do Rio de Janeiro2015-03-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionPeer reviewedRevisado por paresAvaliado pelos paresapplication/pdfhttps://revistaideas.ufrrj.br/ojs/index.php/ideas/article/view/113Revista IDeAS; Vol. 7 No. 2 (2013): julho a dezembro de 2013; 214-238Revista IDeAS; Vol. 7 Núm. 2 (2013): julho a dezembro de 2013; 214-238Revista IDeAS; v. 7 n. 2 (2013): julho a dezembro de 2013; 214-2381984-98341982-257Xreponame:Revista IDEAS (Online)instname:Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)instacron:UFRRJporhttps://revistaideas.ufrrj.br/ojs/index.php/ideas/article/view/113/112Copyright (c) 2015 Silvio Santos Junior, Daniela Marini, Augusto Fischerinfo:eu-repo/semantics/openAccessJunior, Silvio SantosMarini, DanielaFischer, Augusto2020-05-19T14:43:49Zoai:ojs.revistaideas.ufrrj.br:article/113Revistahttps://revistaideas.ufrrj.br/ojs/index.php/ideasPUBhttps://revistaideas.ufrrj.br/ojs/index.php/ideas/oairevistaideas@gmail.com||1984-98341982-257Xopendoar:2020-05-19T14:43:49Revista IDEAS (Online) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor |
title |
O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor |
spellingShingle |
O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor Junior, Silvio Santos Rural Agroindustry Institutions Development Differentiation Agroindústria rural Instituições Desenvolvimento Diferenciação |
title_short |
O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor |
title_full |
O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor |
title_fullStr |
O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor |
title_full_unstemmed |
O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor |
title_sort |
O futuro dos produtos coloniais: a influência da idade na preferência do consumidor |
author |
Junior, Silvio Santos |
author_facet |
Junior, Silvio Santos Marini, Daniela Fischer, Augusto |
author_role |
author |
author2 |
Marini, Daniela Fischer, Augusto |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Junior, Silvio Santos Marini, Daniela Fischer, Augusto |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Rural Agroindustry Institutions Development Differentiation Agroindústria rural Instituições Desenvolvimento Diferenciação |
topic |
Rural Agroindustry Institutions Development Differentiation Agroindústria rural Instituições Desenvolvimento Diferenciação |
description |
The changes in lifestyle can be reflected in the eating practice a given society. Nowadays observed two behaviors, referring to eating habits: from one side, the convenience required by daily life, which induces the fast food; and, on the other hand, the search for healthy foods, ecologically produced, appears to be in another tendency. Studies show that is recurrently in this last context that the “colonial” products (coming from to small agroindustry and made of artisan form), find a place marketing. Having as a background Institutional Theory, the Theory of Conventions and Consumer Theory, the goal of this study is identify whether “colonial” products has a distinctive appeal to the consumer, and if the perceptions about this distinction dependent on age of the interviewee. Through a survey, the perception was collected from 400 respondents in Midwest Region of the state of Santa Catarina (Brazil), which were operationalized through techniques descriptive and inferential statistical. The findings show that consumers have a especially interest in “colonial” products, however, this perception of differentiation decreases how much younger are the respondent. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-03-08 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Peer reviewed Revisado por pares Avaliado pelos pares |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://revistaideas.ufrrj.br/ojs/index.php/ideas/article/view/113 |
url |
https://revistaideas.ufrrj.br/ojs/index.php/ideas/article/view/113 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistaideas.ufrrj.br/ojs/index.php/ideas/article/view/113/112 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2015 Silvio Santos Junior, Daniela Marini, Augusto Fischer info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2015 Silvio Santos Junior, Daniela Marini, Augusto Fischer |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista IDeAS; Vol. 7 No. 2 (2013): julho a dezembro de 2013; 214-238 Revista IDeAS; Vol. 7 Núm. 2 (2013): julho a dezembro de 2013; 214-238 Revista IDeAS; v. 7 n. 2 (2013): julho a dezembro de 2013; 214-238 1984-9834 1982-257X reponame:Revista IDEAS (Online) instname:Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ) instacron:UFRRJ |
instname_str |
Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ) |
instacron_str |
UFRRJ |
institution |
UFRRJ |
reponame_str |
Revista IDEAS (Online) |
collection |
Revista IDEAS (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Revista IDEAS (Online) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ) |
repository.mail.fl_str_mv |
revistaideas@gmail.com|| |
_version_ |
1797231563525586944 |