VIABILIDADE DE INTEGRAÇÃO DE LAVOURAS CAFEEIRAS E TURISMO RURAL NO BRASIL
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Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológica |
Texto Completo: | https://ojs.ifes.edu.br/index.php/ric/article/view/1638 |
Resumo: | The incorporation of activities linked to rural tourism into the daily operations of Brazilian coffee farms is noticeable and mainly aims to expand and diversify the income of those companies. Coffee shops, guided tours, lodging and trade in coffee and other local or regional agro-industry products, stand out. Through the evaluation of management indicators of coffee firms, in traditional producing regions, competitive strategies were observed in areas of advanced or evolving rural tourism related, above all, to the promotion of quality and productivity of coffee plantations. There were no identified local productive arrangements – APLs – specifically oriented towards coffee production and rural tourism together. Deficiencies in the management systems prevailing in the evaluated areas, especially in terms of strategic planning, indicate that companies may face difficulties when dividing their attention between coffee production and rural tourism, despite the strong possibility of integration between these activities. |
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VIABILIDADE DE INTEGRAÇÃO DE LAVOURAS CAFEEIRAS E TURISMO RURAL NO BRASIL arranjos produtivos locais (APLs)turismo ruralprodução de cafélocal productive arrangements (LPA)rural tourismcoffee productionThe incorporation of activities linked to rural tourism into the daily operations of Brazilian coffee farms is noticeable and mainly aims to expand and diversify the income of those companies. Coffee shops, guided tours, lodging and trade in coffee and other local or regional agro-industry products, stand out. Through the evaluation of management indicators of coffee firms, in traditional producing regions, competitive strategies were observed in areas of advanced or evolving rural tourism related, above all, to the promotion of quality and productivity of coffee plantations. There were no identified local productive arrangements – APLs – specifically oriented towards coffee production and rural tourism together. Deficiencies in the management systems prevailing in the evaluated areas, especially in terms of strategic planning, indicate that companies may face difficulties when dividing their attention between coffee production and rural tourism, despite the strong possibility of integration between these activities.A incorporação de atividades vinculadas ao turismo rural às operações quotidianas de estabelecimentos cafeeiros brasileiros é perceptível e visa principalmente ampliar e diversificar a renda daquelas empresas. Destacam-se cafeterias, visitas guiadas, hospedagem e comércio de cafés e outros produtos da agroindústria local ou regional. Por meio da avaliação de indicadores de gestão das empresas cafeeiras, em regiões produtoras tradicionais, observaram-se estratégias competitivas em áreas de turismo rural avançado ou em evolução, relacionadas acima de tudo à promoção da qualidade e produtividade das lavouras de café. Não foram identificados arranjos produtivos locais – APLs – propriamente orientados à produção cafeeira e ao turismo rural conjuntamente. As deficiências nos sistemas de gestão predominantes nas áreas avaliadas, sobretudo, quanto ao planejamento estratégico, indicam que as empresas poderão enfrentar dificuldades ao dividir sua atenção entre a produção cafeeira e o turismo rural, apesar da forte possibilidade de integração entre essas atividades. Instituto Federal do Espírito Santo2022-11-21info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://ojs.ifes.edu.br/index.php/ric/article/view/163810.36524/ric.v8i1.1638Revista Ifes Ciência ; v. 8 n. 1 (2022): Revista Ifes Ciência; 01-212359-479910.36524/ric.v8i1reponame:Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológicainstname:Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo (IFES)instacron:IFESporhttps://ojs.ifes.edu.br/index.php/ric/article/view/1638/973Copyright (c) 2022 Revista Ifes Ciência https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessde Mello Bliska, Flávia MariaBliska Júnior, Antonio Rezzieri Marchezini, Amanda 2023-03-02T19:19:35Zoai::article/1638Revistahttps://ojs.ifes.edu.br/index.php/indexPUBhttps://ojs.ifes.edu.br/index.php/index/oairevistadect@gmail.com||sidneiquezada@gmail.com2236-21502179-6955opendoar:2024-03-06T12:56:48.123594Revista Eletrônica Debates em Educação Científica e Tecnológica - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo (IFES)false |
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