THE USE OF FOOD BIOCHEMISTRY IN THE SCHOOL CONTEXT: A STRATEGY FOR THE LEARNING OF ORGANIC CHEMISTRY IN MIDDLE SCHOOL
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Prática Docente |
Texto Completo: | https://periodicos.cfs.ifmt.edu.br/periodicos/index.php/rpd/article/view/271 |
Resumo: | This research aimed to identify the profile of students in the 3rd year of high school at a public school in Blumenau, Santa Catarina, in order to recognize their interests and doubts about the theme “Food Biochemistry”. We used sequence of contextualized educational in the form of investigation-action, being carried out in three stages: questionnaire, contextualization of contents with experimental activity and socialization of knowledge acquired through a science fair. For the interpretation and discussion of the information obtained, we were based on the categories of Scientific Literacy Indicators as well as the National Curricular Common Base (BNCC). Among the main results it was possible to observe the lack of contextualization of the chemistry contents with the daily life of the students. We conclude that activities that value investigation and contextualization can arouse greater interest and, consequently, better understanding and application of the scientific knowledge addressed, providing significant learning. |
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THE USE OF FOOD BIOCHEMISTRY IN THE SCHOOL CONTEXT: A STRATEGY FOR THE LEARNING OF ORGANIC CHEMISTRY IN MIDDLE SCHOOLEL USO DE LA BIOQUÍMICA DE LOS ALIMENTOS EN EL CONTEXTO ESCOLAR: UNA ESTRATEGIA PARA EL APRENDIZAJE DE LA QUÍMICA ORGÁNICA EN LA ESCUELA SECUNDARIAA UTILIZAÇÃO DA BIOQUÍMICA DOS ALIMENTOS NO CONTEXTO ESCOLAR: UMA ESTRATÉGIA PARA O APRENDIZADO DE QUÍMICA ORGÂNICA NO ENSINO MÉDIOEnsino de QuímicaBioquímica dos alimentosQuímica OrgânicaAlfabetização CientíficaChemistry teachingBiochemistry of foodOrganic chemistryScientific LiteracyEnseñanza de la químicaBioquímica de alimentosQuímica OrgánicaAlfabetización científicaThis research aimed to identify the profile of students in the 3rd year of high school at a public school in Blumenau, Santa Catarina, in order to recognize their interests and doubts about the theme “Food Biochemistry”. We used sequence of contextualized educational in the form of investigation-action, being carried out in three stages: questionnaire, contextualization of contents with experimental activity and socialization of knowledge acquired through a science fair. For the interpretation and discussion of the information obtained, we were based on the categories of Scientific Literacy Indicators as well as the National Curricular Common Base (BNCC). Among the main results it was possible to observe the lack of contextualization of the chemistry contents with the daily life of the students. We conclude that activities that value investigation and contextualization can arouse greater interest and, consequently, better understanding and application of the scientific knowledge addressed, providing significant learning.El objetivo de esta investigación fue identificar el perfil de los alumnos del 3º año de la enseñanza media de una escuela pública de Blumenau, Santa Catarina, con el fin de reconocer sus intereses y dudas sobre el tema “Bioquímica de los Alimentos”. Se utilizó una secuencia de prácticas educativas, en forma de investigación-acción, realizándose en tres etapas: cuestionario, contextualización con actividad experimental y socialización a través de una feria de ciencias. Para la interpretación y discusión de cada etapa, nos basamos en las categorías de Indicadores de Alfabetización Científica, así como en la Base Común Nacional Curricular (BNCC). Entre los principales resultados encontramos la falta de contextualización de los contenidos de química con la vida cotidiana de los estudiantes. Concluimos que las actividades que valoran la investigación y la contextualización pueden despertar un mayor interés y, en consecuencia, una mejor comprensión y aplicación del conocimiento científico abordado, proporcionando un aprendizaje significativo.Objetivou-se, nesta pesquisa, identificar o perfil dos estudantes do 3º ano do ensino médio de uma escola pública de Blumenau, Santa Catarina, a fim de reconhecer seus interesses e dúvidas a respeito da temática “Bioquímica dos alimentos”. Utilizou-se uma sequência de práticas educativas contextualizadas, na modalidade de investigação-ação, sendo realizada em três etapas: questionário, contextualização dos conteúdos com atividade experimental e socialização dos conhecimentos adquiridos por meio de uma feira de ciências. Para a interpretação e discussão das informações obtidas em cada etapa, tivemos como base as categorias dos Indicadores de Alfabetização Científica assim como a Base Nacional Comum Curricular (BNCC). Dentre os principais resultados, encontramos a falta de contextualização dos conteúdos de química com o dia a dia dos alunos. Concluímos, com este estudo que atividades que valorizam a investigação e a contextualização podem suscitar maior interesse e, consequentemente, melhor compreensão e aplicação dos conhecimentos científicos abordados, propiciando um aprendizado significativo.Revista Prática Docente2022-02-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionNatural SciencesCiencias NaturalesCiências Naturaisapplication/pdfhttps://periodicos.cfs.ifmt.edu.br/periodicos/index.php/rpd/article/view/27110.23926/RPD.2022.v7.n1.e021.id1080Revista Prática Docente (Journal Practice Teacher); Vol. 7 No. 1 (2022): Janeiro a Abril de 2022 (Fluxo contínuo); e021Revista Prática Docente (Revista Práctica Docente); Vol. 7 Núm. 1 (2022): Janeiro a Abril de 2022 (Fluxo contínuo); e021Revista Prática Docente; v. 7 n. 1 (2022): Janeiro a Abril de 2022 (Fluxo contínuo); e0212526-2149reponame:Revista Prática Docenteinstname:Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Mato Grosso (IFMT)instacron:IFMTporhttps://periodicos.cfs.ifmt.edu.br/periodicos/index.php/rpd/article/view/271/260Copyright (c) 2023 A Revista Prática Docente tem o direito de primeira publicaçãohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessCipriani, AndrezaRosa da Silva, Arleide2023-05-25T02:41:36Zoai:ojs2.periodicos.cfs.ifmt.edu.br:article/271Revistahttp://periodicos.cfs.ifmt.edu.br/periodicos/index.php/rpdPUBhttps://periodicos.cfs.ifmt.edu.br/periodicos/index.php/rpd/oairevistapraticadocente@cfs.ifmt.edu.br||2526-21492526-2149opendoar:2023-05-25T02:41:36Revista Prática Docente - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Mato Grosso (IFMT)false |
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