Extraction of dyes from tucumã (Astrocaryum tucuma) and açaí (Euterpe oleracea) fruits for application in cotton fabric dyeing

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Maciel Pereira, Thiago Aluisio
Data de Publicação: 2024
Outros Autores: Spinelli, Adaiane
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Brasileira de Iniciação Científica
Texto Completo: https://periodicoscientificos.itp.ifsp.edu.br/index.php/rbic/article/view/985
Resumo: Natural dyes have been used since prehistoric times and can replace synthetic ones, which have a detrimental impact on the environment. Açaí and tucumã are abundant fruits in the state of Rondônia, serving as sources of natural dyes. In this context, the project evaluated the use of these dyes to dye cotton fabrics. During the dyeing process, immersion time and mordant were assessed, the dyes were characterized by spectroscopy, and the dyeing was conducted using the LAB color system. The results illustrate that the dyes uniformly colored the fabrics and depended on the mordant and dyeing time. Acetone was found to be the best extracting solvent.
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spelling Extraction of dyes from tucumã (Astrocaryum tucuma) and açaí (Euterpe oleracea) fruits for application in cotton fabric dyeingExtracción de colorantes de los frutos de tucumã (Astrocaryum tucuma) y açaí (Euterpe oleracea) para aplicación en el teñido de tejidos de algodónExtração de corantes dos frutos de tucumã (Astrocaryum tucuma) e açaí (Euterpe oleracea) para aplicação em tingimento de tecido de algodãoCorantes Naturais. Tecido. Algodão. Tingimento.químicaNatural Dyes. Cotton Fabric. Dyeing.chemicalTintes Naturales. Tejido de Algodón. Teñido.químicoNatural dyes have been used since prehistoric times and can replace synthetic ones, which have a detrimental impact on the environment. Açaí and tucumã are abundant fruits in the state of Rondônia, serving as sources of natural dyes. In this context, the project evaluated the use of these dyes to dye cotton fabrics. During the dyeing process, immersion time and mordant were assessed, the dyes were characterized by spectroscopy, and the dyeing was conducted using the LAB color system. The results illustrate that the dyes uniformly colored the fabrics and depended on the mordant and dyeing time. Acetone was found to be the best extracting solvent.Los tintes naturales, usados desde la prehistoria, pueden reemplazar a los sintéticos, perjudiciales para el medio ambiente. El açaí y el tucumã, abundantes en Rondônia, son fuentes de tintes naturales. Este proyecto evaluó su uso en tejidos de algodón, considerando tiempo de inmersión y mordente. Los tintes se caracterizaron por espectroscopía y mediante el sistema de colores LAB. Los resultados muestran que los tintes tiñeron los tejidos uniformemente, dependiendo del mordente y tiempo de teñido. La acetona resultó ser el mejor solvente.Os corantes naturais são usados desde a pré-história e podem substituir os sintéticos que são impactantes ao meio ambiente. O açaí e o tucumã são frutos em abundância no Estado de Rondônia sendo fonte de corantes naturais. Neste contexto, o projeto avaliou o uso dos corantes para tingir tecidos de algodão. No tingimento, foi avaliado tempo de banho e mordente, os corantes foram caracterizados por espectroscopia e o tingimento com o sistema de cores LAB. Os resultados ilustram que os corantes tingiram os tecidos uniformemente e dependem do mordente e tempo de tingimento. A acetona foi o melhor solvente extrator.Revista Brasileira de Iniciação Científica2024-03-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionartigo avaliado pelos paresapplication/pdfhttps://periodicoscientificos.itp.ifsp.edu.br/index.php/rbic/article/view/985Revista Brasileira de Iniciação Científica; Volume 11, 2024 – publicação Contínua; e0240182359-232Xreponame:Revista Brasileira de Iniciação Científicainstname:Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo (IFSP)instacron:IFSPporhttps://periodicoscientificos.itp.ifsp.edu.br/index.php/rbic/article/view/985/601Copyright (c) 2023 Revista Brasileira de Iniciação Científicahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMaciel Pereira, Thiago AluisioSpinelli, Adaiane2024-04-05T14:02:16Zoai:ojs2.periodicosnovo.itp.ifsp.edu.br:article/985Revistahttps://periodicos.itp.ifsp.edu.br/index.php/IC/PUBhttps://periodicos.itp.ifsp.edu.br/index.php/IC/oaishigunov.ifsp.edu@gmail.com||revista.hipotese@gmail.com2359-232X2359-232Xopendoar:2024-04-05T14:02:16Revista Brasileira de Iniciação Científica - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo (IFSP)false
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description Natural dyes have been used since prehistoric times and can replace synthetic ones, which have a detrimental impact on the environment. Açaí and tucumã are abundant fruits in the state of Rondônia, serving as sources of natural dyes. In this context, the project evaluated the use of these dyes to dye cotton fabrics. During the dyeing process, immersion time and mordant were assessed, the dyes were characterized by spectroscopy, and the dyeing was conducted using the LAB color system. The results illustrate that the dyes uniformly colored the fabrics and depended on the mordant and dyeing time. Acetone was found to be the best extracting solvent.
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