Geographical indication: a way to economic growth for Nazaré das Farinhas and Maragogipinho - Bahia

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Alves de Rezende, Adriano
Data de Publicação: 2017
Outros Autores: dos Santos da Silva, Marcelo, Pegorini Daniel, Lindomar
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Paranaense de Desenvolvimento (Online)
Texto Completo: https://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/article/view/904
Resumo: With the increasing competitiveness in all markets, applying a distinctive sign to goods and services with peculiar characteristics may distinguish them in dynamic and fierce markets. The aim of this article is to identify potencial geographical indications in Bahia, specifically for the flour produced in Nazaré and the artisanal ceramics of Maragogipinho. A mapping of relevant characteristics based on Valente et al. (2013) and Rezende et al. (2015) was used. A significant GI potential was noticed for both products. Owing to the proximity of these regions and their common trading center (Nazaré), the outcome of using a GI would be potentialized by regional spreading.
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spelling Geographical indication: a way to economic growth for Nazaré das Farinhas and Maragogipinho - BahiaIndicación Geográfica: una vía hacia el crecimiento económico en Nazaré das Farinhas y Maragogipinho – BahiaIndicação Geográfica: uma via para o crescimento econômico para Nazaré das Farinhas e Maragogipinho, BahiaNazaré das Farinhas. Maragogipinho. Artisanal prodution. Geographical IndicationNazaré das Farinhas. Maragogipinho. Producción artesanal. Indicación geográfica.Nazaré das Farinhas. Maragogipinho. Produção artesanal. Indicação Geográfica.With the increasing competitiveness in all markets, applying a distinctive sign to goods and services with peculiar characteristics may distinguish them in dynamic and fierce markets. The aim of this article is to identify potencial geographical indications in Bahia, specifically for the flour produced in Nazaré and the artisanal ceramics of Maragogipinho. A mapping of relevant characteristics based on Valente et al. (2013) and Rezende et al. (2015) was used. A significant GI potential was noticed for both products. Owing to the proximity of these regions and their common trading center (Nazaré), the outcome of using a GI would be potentialized by regional spreading.En vista de la creciente competencia en los mercados, distinguir productos o servicios con características especiales puede proporcionar a esos bienes la diferenciación necesaria en mercados dinámicos y de alta competitividad. Por lo tanto, este artículo tiene como objetivo identificar posibles indicaciones geográficas (IG) en el estado de Bahia, en concreto para la harina de Nazaré y la cerámica hecha a mano de Maragogipinho. Para esto, hemos utilizado el mapeo de las características consideradas más relevantes por Valente et al. (2013) adaptadas metodológicamente por Rezende et al. (2015). Después de analizar la información, se constató el significativo potencial que tiene, para ambos productos, la adopción del signo de indicación geográfica. Debido a la proximidad geográfica de las regiones productoras y la existencia de un polo de comercialización conjunta (Nazaré), el impacto de obtener la IG tiende a ser potencializado a partir de la propagación regional.Diante da crescente competitividade em todos os mercados, estabelecer uma distinção em produtos ou serviços com características peculiares pode proporcionar a esses bens a diferenciação necessária para se destacarem em mercados dinâmicos e de concorrência acirrada. Assim, este artigo visa identificar potenciais Indicações Geográficas (IGs) no Estado da Bahia, especificamente para a farinha de Nazaré e a cerâmica artesanal de Maragogipinho. Para tanto, utilizou-se o mapeamento de características tidas como relevantes por Valente et al. (2013) e adaptadas metodologicamente por Rezende et al. (2015). Após análise das informações, percebeu-se o significativo potencial para ambos os produtos requererem o signo de indicação geográfica. Devido à proximidade geográfica das regiões produtoras e à existência de um polo de comercialização comum (Nazaré), os efeitos da obtenção da IG tendem a ser potencializados a partir do espraiamento regional.Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social - IPARDES2017-07-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/article/view/904Revista Paranaense de Desenvolvimento - RPD; Vol. 38 No. 132 (2017): Janeiro - Junho; 55 - 76Revista Paranaense de Desenvolvimento; Vol. 38 Núm. 132 (2017): Janeiro - Junho; 55 - 76Revista Paranaense de Desenvolvimento - RPD; v. 38 n. 132 (2017): Janeiro - Junho; 55 - 762236-55670556-6916reponame:Revista Paranaense de Desenvolvimento (Online)instname:Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social (IPARDES)instacron:IPARDESporhttps://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/article/view/904/1060Alves de Rezende, Adrianodos Santos da Silva, MarceloPegorini Daniel, Lindomarinfo:eu-repo/semantics/openAccess2017-07-06T18:49:10Zoai:ojs.ipardes.emnuvens.com.br:article/904Revistahttps://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaenseONGhttps://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/oaisilmara.cimbalista@ipardes.pr.gov.br||revista@ipardes.pr.gov.br2236-55670556-6916opendoar:2017-07-06T18:49:10Revista Paranaense de Desenvolvimento (Online) - Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social (IPARDES)false
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