Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2003 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9148 |
Resumo: | Feeding can act in the prevention of some diseases as well as in the treatment of others. The analysis of food consumption provides information to assess nutritional needs and improve nutrition education programs. Few studies have been carried out in order to perform a global dietary assessment. The dietary indexes have been studied as an alternative to perform this assessment. The objective of this paper is to show some dietary indexes: Nutrient Index, Diet Variety Score, Diet Diversity Score, Diet Quality Index, Healthy Eating Index and Diet Quality Index Revised. These indexes have fundamental importance in the summarization of distinctdietary components in a single variable |
id |
PUC_CAMP-2_02c2b9b37c5d9f6bbd41c45675a688e0 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9148 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
Dietetic indexes for the assessment of overall diet qualityÍndices dietéticos na avaliação da qualidade global da dietanutrition assessmentfood consumptionpublic healthdietnutritionavaliação nutricionalconsumo de alimentossaúde públicadietanutriçãoFeeding can act in the prevention of some diseases as well as in the treatment of others. The analysis of food consumption provides information to assess nutritional needs and improve nutrition education programs. Few studies have been carried out in order to perform a global dietary assessment. The dietary indexes have been studied as an alternative to perform this assessment. The objective of this paper is to show some dietary indexes: Nutrient Index, Diet Variety Score, Diet Diversity Score, Diet Quality Index, Healthy Eating Index and Diet Quality Index Revised. These indexes have fundamental importance in the summarization of distinctdietary components in a single variableA alimentação pode atuar tanto na prevenção de certas doenças como no tratamento de outras. A análise do consumo alimentar fornece subsídios para avaliação das necessidades nutricionais e para promoção de programas de educação nutricional. Poucos estudos têm sido realizados com o objetivo de se fazer a avaliação global da dieta. Os índices dietéticos estão sendo estudados como uma alternativa para realizar esta avaliação. Este trabalho tem por objetivo apresentar os seguintes índices dietéticos: Índice de Nutrientes, Escore de Variedade da Dieta, Escore de Diversidade da Dieta, Índice de Qualidade da Dieta, Índice de Alimentação Saudável e Índice de Qualidade da Dieta Revisado. Observou-se que os índices possuem fundamental importância ao refletir a situação de diversos componentes da dieta em uma única variável. Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2003-09-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9148Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 16 No. 3 (2003): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 16 Núm. 3 (2003): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 16 n. 3 (2003): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9148/6533Copyright (c) 2023 Ana Maria CERVATO, Viviane Laudelino VIEIRAhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessCERVATO, Ana Maria Laudelino VIEIRA, Viviane2024-04-08T14:11:27Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9148Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T14:11:27Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality Índices dietéticos na avaliação da qualidade global da dieta |
title |
Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality |
spellingShingle |
Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality CERVATO, Ana Maria nutrition assessment food consumption public health diet nutrition avaliação nutricional consumo de alimentos saúde pública dieta nutrição |
title_short |
Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality |
title_full |
Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality |
title_fullStr |
Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality |
title_full_unstemmed |
Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality |
title_sort |
Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality |
author |
CERVATO, Ana Maria |
author_facet |
CERVATO, Ana Maria Laudelino VIEIRA, Viviane |
author_role |
author |
author2 |
Laudelino VIEIRA, Viviane |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
CERVATO, Ana Maria Laudelino VIEIRA, Viviane |
dc.subject.por.fl_str_mv |
nutrition assessment food consumption public health diet nutrition avaliação nutricional consumo de alimentos saúde pública dieta nutrição |
topic |
nutrition assessment food consumption public health diet nutrition avaliação nutricional consumo de alimentos saúde pública dieta nutrição |
description |
Feeding can act in the prevention of some diseases as well as in the treatment of others. The analysis of food consumption provides information to assess nutritional needs and improve nutrition education programs. Few studies have been carried out in order to perform a global dietary assessment. The dietary indexes have been studied as an alternative to perform this assessment. The objective of this paper is to show some dietary indexes: Nutrient Index, Diet Variety Score, Diet Diversity Score, Diet Quality Index, Healthy Eating Index and Diet Quality Index Revised. These indexes have fundamental importance in the summarization of distinctdietary components in a single variable |
publishDate |
2003 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2003-09-25 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9148 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9148 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9148/6533 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Ana Maria CERVATO, Viviane Laudelino VIEIRA https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Ana Maria CERVATO, Viviane Laudelino VIEIRA https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 16 No. 3 (2003): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 16 Núm. 3 (2003): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 16 n. 3 (2003): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126071901159424 |