Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: CERVATO, Ana Maria
Data de Publicação: 2003
Outros Autores: Laudelino VIEIRA, Viviane
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9148
Resumo: Feeding can act in the prevention of some diseases as well as in the treatment of others. The analysis of food consumption provides information to assess nutritional needs and improve nutrition education programs. Few studies have been carried out in order to perform a global dietary assessment. The dietary indexes have been studied as an alternative to perform this assessment. The objective of this paper is to show some dietary indexes: Nutrient Index, Diet Variety Score, Diet Diversity Score, Diet Quality Index, Healthy Eating Index and Diet Quality Index Revised. These indexes have fundamental importance in the summarization of distinctdietary components in a single variable
id PUC_CAMP-2_02c2b9b37c5d9f6bbd41c45675a688e0
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9148
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling Dietetic indexes for the assessment of overall diet qualityÍndices dietéticos na avaliação da qualidade global da dietanutrition assessmentfood consumptionpublic healthdietnutritionavaliação nutricionalconsumo de alimentossaúde públicadietanutriçãoFeeding can act in the prevention of some diseases as well as in the treatment of others. The analysis of food consumption provides information to assess nutritional needs and improve nutrition education programs. Few studies have been carried out in order to perform a global dietary assessment. The dietary indexes have been studied as an alternative to perform this assessment. The objective of this paper is to show some dietary indexes: Nutrient Index, Diet Variety Score, Diet Diversity Score, Diet Quality Index, Healthy Eating Index and Diet Quality Index Revised. These indexes have fundamental importance in the summarization of distinctdietary components in a single variableA alimentação pode atuar tanto na prevenção de certas doenças como no tratamento de outras. A análise do consumo alimentar fornece subsídios para avaliação das necessidades nutricionais e para promoção de programas de educação nutricional. Poucos estudos têm sido realizados com o objetivo de se fazer a avaliação global da dieta. Os índices dietéticos estão sendo estudados como uma alternativa para realizar esta avaliação. Este trabalho tem por objetivo apresentar os seguintes índices dietéticos: Índice de Nutrientes, Escore de Variedade da Dieta, Escore de Diversidade da Dieta, Índice de Qualidade da Dieta, Índice de Alimentação Saudável e Índice de Qualidade da Dieta Revisado. Observou-se que os índices possuem fundamental importância ao refletir a situação de diversos componentes da dieta em uma única variável. Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2003-09-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9148Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 16 No. 3 (2003): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 16 Núm. 3 (2003): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 16 n. 3 (2003): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9148/6533Copyright (c) 2023 Ana Maria CERVATO, Viviane Laudelino VIEIRAhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessCERVATO, Ana Maria Laudelino VIEIRA, Viviane2024-04-08T14:11:27Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9148Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T14:11:27Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality
Índices dietéticos na avaliação da qualidade global da dieta
title Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality
spellingShingle Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality
CERVATO, Ana Maria
nutrition assessment
food consumption
public health
diet
nutrition
avaliação nutricional
consumo de alimentos
saúde pública
dieta
nutrição
title_short Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality
title_full Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality
title_fullStr Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality
title_full_unstemmed Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality
title_sort Dietetic indexes for the assessment of overall diet quality
author CERVATO, Ana Maria
author_facet CERVATO, Ana Maria
Laudelino VIEIRA, Viviane
author_role author
author2 Laudelino VIEIRA, Viviane
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv CERVATO, Ana Maria
Laudelino VIEIRA, Viviane
dc.subject.por.fl_str_mv nutrition assessment
food consumption
public health
diet
nutrition
avaliação nutricional
consumo de alimentos
saúde pública
dieta
nutrição
topic nutrition assessment
food consumption
public health
diet
nutrition
avaliação nutricional
consumo de alimentos
saúde pública
dieta
nutrição
description Feeding can act in the prevention of some diseases as well as in the treatment of others. The analysis of food consumption provides information to assess nutritional needs and improve nutrition education programs. Few studies have been carried out in order to perform a global dietary assessment. The dietary indexes have been studied as an alternative to perform this assessment. The objective of this paper is to show some dietary indexes: Nutrient Index, Diet Variety Score, Diet Diversity Score, Diet Quality Index, Healthy Eating Index and Diet Quality Index Revised. These indexes have fundamental importance in the summarization of distinctdietary components in a single variable
publishDate 2003
dc.date.none.fl_str_mv 2003-09-25
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9148
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9148
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9148/6533
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Ana Maria CERVATO, Viviane Laudelino VIEIRA
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Ana Maria CERVATO, Viviane Laudelino VIEIRA
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 16 No. 3 (2003): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 16 Núm. 3 (2003): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 16 n. 3 (2003): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126071901159424