Venous insufficiency and its relation with work conditions in the foodservice sector

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Medeiros da Luz BERTOLDI, Clarissa
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Pacheco da Costa PROENÇA, Rossana
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9600
Resumo: Chronic venous disease is an important public health problem which may greatly impair the quality of one’s work, generate absenteeism and hospital admittances. Although, so far, no evidence exists of the direct causeeffect relation between venous disease and work output, there is a scientific consensus that certain working conditions may increase the risk of developing the condition. The present study evaluates which factors may influence the onset or severity of lower limb venous disease in workers of a Unit of Food Service, pointing out the importance and the possibility of deepening the discussions around this subject and suggest that a protocol be established to prevent and treat venous diseases stemming from working conditions. It could be the start of a process to identify this condition as an occupational disease, therefore contributing for a conceptual reformulation of the obligations stemming from this professional activity. 
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spelling Venous insufficiency and its relation with work conditions in the foodservice sectorDoença venosa e sua relação com as condições de trabalho no setor de produção de refeiçõesCollective feedingWorking conditionsHuman EngineeringRenal InsufficiencyOccupational healthAlimentação coletivaCondições de trabalhoEngenharia humanaInsuficiência venosaSaúde ocupacionalChronic venous disease is an important public health problem which may greatly impair the quality of one’s work, generate absenteeism and hospital admittances. Although, so far, no evidence exists of the direct causeeffect relation between venous disease and work output, there is a scientific consensus that certain working conditions may increase the risk of developing the condition. The present study evaluates which factors may influence the onset or severity of lower limb venous disease in workers of a Unit of Food Service, pointing out the importance and the possibility of deepening the discussions around this subject and suggest that a protocol be established to prevent and treat venous diseases stemming from working conditions. It could be the start of a process to identify this condition as an occupational disease, therefore contributing for a conceptual reformulation of the obligations stemming from this professional activity. A doença venosa crônica é um problema de saúde pública importante, podendo promover inaptidão para o trabalho, tendo também uma repercussão indireta sobre a qualidade da produção e conseqüente perda de eficiência operacional. Embora ainda não haja evidência da relação direta causa-efeito de doença venosa com o trabalho, existe consenso científico de que o trabalho pode agravar o desenvolvimento da mesma. O presente estudo relata os fatores que podem influenciar o aparecimento ou agravamento de doenças venosas de membros inferiores em operadores de Unidades Produtoras de Refeições, ressaltando a importância e a possibilidade de aprofundamento do tema, o que poderia evoluir para o estabelecimento de um protocolo de prevenção e tratamento de doenças venosas em função do posto de trabalho executado. Reflete-se sobre o início de um processo de identificação deste distúrbio como uma doença de caráter ocupacional, o que contribuiria, portanto, para a reformulação conceitual dos encargos decorrentes dessa atividade profissional.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-09-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9600Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 21 No. 4 (2008): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 21 Núm. 4 (2008): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 21 n. 4 (2008): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9600/6955Copyright (c) 2023 Clarissa Medeiros da Luz BERTOLDI, Rossana Pacheco da Costa PROENÇAhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMedeiros da Luz BERTOLDI, Clarissa Pacheco da Costa PROENÇA, Rossana 2023-09-04T17:23:02Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9600Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-09-04T17:23:02Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
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