Applicability of equations in assessing the body composition of the Brazilian population
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9771 |
Resumo: | An excess of body fat is frequently associated with important metabolic alterations and chronic diseases, suchas diabetes, hypertension and dyslipidemia. The availability of methods to assess body composition is essentialto evaluate athletes and the health status of individuals. Among the existent methods, the skinfold measurementis broadly used among the Brazilian population, due to its ease-of-use and relative precision to estimate bodyfat. However, there are some limitations related to the use of this method as it may result is gross mistakeswhen estimating body fat. The aim of this review is to describe the studies that validated those equations andthe main factors that have influenced their accuracy in the general population. Some aspects related to theapplication of those equations in the Brazilian population are also discussed. |
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Applicability of equations in assessing the body composition of the Brazilian populationAplicabilidade de equações na avaliação da composição corporal da população brasileirabody compositionskinfold thicknessvaliditycomposição corporaldobras cutâneasvalidadeAn excess of body fat is frequently associated with important metabolic alterations and chronic diseases, suchas diabetes, hypertension and dyslipidemia. The availability of methods to assess body composition is essentialto evaluate athletes and the health status of individuals. Among the existent methods, the skinfold measurementis broadly used among the Brazilian population, due to its ease-of-use and relative precision to estimate bodyfat. However, there are some limitations related to the use of this method as it may result is gross mistakeswhen estimating body fat. The aim of this review is to describe the studies that validated those equations andthe main factors that have influenced their accuracy in the general population. Some aspects related to theapplication of those equations in the Brazilian population are also discussed.O excesso de gordura corporal está, freqüentemente, associado a alterações metabólicas importantes e às doenças crônicas, como diabetes, hipertensão arterial e dislipidemias. A disponibilidade de métodos que permitam estimar a composição corporal é fundamental para avaliação de atletas e do estado de saúde de indivíduos. Entre os métodos existentes, as medidas de dobras cutâneas são habitualmente utilizadas na população brasileira, devido à sua facilidade e relativa precisão em estimar a gordura corporal. Entretanto, existem limitações quanto à utilização desse método, que podem implicar em erros de estimativas da gordura corporal importantes. A proposta deste trabalho é descrever os estudos que validaram essas equações e os principais fatores que influenciam a acurácia das mesmas na população em geral. Também são discutidos aspectos quanto à aplicabilidade dessas equações na população brasileira.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-09-19info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9771Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 19 No. 3 (2006): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 19 Núm. 3 (2006): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 19 n. 3 (2006): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9771/7111Copyright (c) 2023 Fabiane Aparecida Canaan REZENDE, Lina Enriqueta Frandsen Paez Lima ROSADO, Silvia Eloiza PRIORE, Sylvia do Carmo Castro FRANCESCHINIhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess Canaan REZENDE, Fabiane AparecidaEnriqueta Frandsen Paez Lima ROSADO, Lina PRIORE, Silvia Eloiza Castro FRANCESCHINI, Sylvia do Carmo 2023-09-19T14:46:29Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9771Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-09-19T14:46:29Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
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