Serum albumin as nutritional marker of hemodialysis patients
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9196 |
Resumo: | The prevalence of protein-energy malnutrition is high in patients with chronic renal failure on long-term hemodialysis therapy. Among several parameters available for the assessment of nutritional status, albumin has been the most commonly used given its strong association with morbidity and mortality in those patients. However, many factors such as age, comorbidities, hypervolemia and body losses, can affect the serum albumin concentration. Furthermore, the albumin metabolism can be altered in the presence of inflammation, a common condition in this group of patients. Thus, this communication aimed to address the general aspectsof albumin and discuss its usefulness for assessing nutritional status in chronic renal failure patients undergoing hemodialysis. |
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Serum albumin as nutritional marker of hemodialysis patientsAlbumina sérica como marcador nutricional de pacientes em hemodiáliseserum albuminmortalitypatientsprotein-energy malnutritionalbumina séricamortalidadepacientesdesnutrição energético-protéicoThe prevalence of protein-energy malnutrition is high in patients with chronic renal failure on long-term hemodialysis therapy. Among several parameters available for the assessment of nutritional status, albumin has been the most commonly used given its strong association with morbidity and mortality in those patients. However, many factors such as age, comorbidities, hypervolemia and body losses, can affect the serum albumin concentration. Furthermore, the albumin metabolism can be altered in the presence of inflammation, a common condition in this group of patients. Thus, this communication aimed to address the general aspectsof albumin and discuss its usefulness for assessing nutritional status in chronic renal failure patients undergoing hemodialysis.A prevalência de desnutrição protéico-energético em pacientes com insuficiência renal crônica submetidos à terapia de hemodiálise é elevada. Dentre os diversos parâmetros disponíveis para a avaliação do estado nutricional, a albumina tem sido o mais comumente utilizado para este fim visto a sua estreita associação com a morbidade e mortalidade nesta população. No entanto, vários fatores como idade, comorbidades, hipervolemia e perdas corpóreas podem influenciar as concentrações séricas de albumina. Além disso, na vigência de inflamação, condição comumente presente neste grupo de pacientes, o metabolismo da albumina pode encontrar-se alterado, influenciando os seus níveis plasmáticos. Sendo assim, esta comunicação tem como objetivo abordar os aspectos gerais da albumina e discutir a sua utilização na avaliação do estado nutricional de pacientes com insuficiência renal crônica submetidos à hemodiálise. Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-08-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9196Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 17 No. 3 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 17 Núm. 3 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 17 n. 3 (2004): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9196/6579Copyright (c) 2023 Nelma Scheyla José dos SANTOS† (in memorian), Sérgio Antônio DRAIBE, Maria Ayako KAMIMURA, Lilian CUPPARIhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessScheyla José dos SANTOS† (in memorian), Nelma DRAIBE, Sérgio AntônioAyako KAMIMURA, Maria CUPPARI, Lilian 2023-08-11T19:40:11Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9196Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-08-11T19:40:11Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
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