OBESITY: UPDATED INFORMATION ABOUT ITS ETIOLOGY, MORBIDITY AND TREATMENT
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2000 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8743 |
Resumo: | The trend in nutritional transition in this century leads to an occidentalized diet, which, allied to a decrease in physical activity, results in increasing of obesity all over the world. It raises the risk of morbidity and mortality, since obesity is the first step to several diseases such as Diabetes type II, hypertension, cardiovascular and gallbladder diseases. Obesity is not only a scientific and public health problem, but also an industry of pharmacos, special foods and governmental strategies to encourage people to be more active and to provide more food information in order to promote better habits. Several studies all around the world discuss the causes and treatments for obesity. In this way, this paper summarizes these researches, approaching the elements associatedwith higher obesity incidence and prevalence, the diseases related to overweight and the treatments for reducing body fat. |
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OBESITY: UPDATED INFORMATION ABOUT ITS ETIOLOGY, MORBIDITY AND TREATMENTOBESIDADE: ATUALIZAÇÃO SOBRE SUA ETIOLOGIA, MORBIDADE E TRATAMENTOobesityetiologydiet therapydiabetes millitusnoni n s u l i n - d e p e n d e n t emorbidityobesidadeetiologiadietoterapiadiabetes mellitus não insulino- -dependentemorbidadeThe trend in nutritional transition in this century leads to an occidentalized diet, which, allied to a decrease in physical activity, results in increasing of obesity all over the world. It raises the risk of morbidity and mortality, since obesity is the first step to several diseases such as Diabetes type II, hypertension, cardiovascular and gallbladder diseases. Obesity is not only a scientific and public health problem, but also an industry of pharmacos, special foods and governmental strategies to encourage people to be more active and to provide more food information in order to promote better habits. Several studies all around the world discuss the causes and treatments for obesity. In this way, this paper summarizes these researches, approaching the elements associatedwith higher obesity incidence and prevalence, the diseases related to overweight and the treatments for reducing body fat.As tendências de transição nutricional ocorridas neste século direcionam para uma dieta mais ocidentalizada, a qual, aliada à diminuição progressiva da atividade física, converge para o aumento no número de casos de obesidade em todo o mundo. Isso representa aumento na morbidade e na mortalidade associadas à obesidade, já que esta é fator de risco para várias doenças como diabetes tipo II, hipertensão, doenças cardiovasculares e cálculo na vesícula biliar. A obesidade se apresenta não apenas como problema científico e de saúde pública, porém como grande indústria que envolve o desenvolvimento de fármacos, de alimentos modificados e estratégias governamentais estimulando a prática regular de atividade física e a orientação alimentar a fim de promover melhores hábitos. Assim, o conhecimento das causas e estratégias preventivas da obesidade é o objeto de estudo de pesquisadores de diferentes centros. Esse artigo tem como objetivo rever esses estudos, abordando o aumento na prevalência e incidência da obesidade, doenças relacionadas ao excesso de peso e os tratamentos para redução da gordura corporal.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2000-04-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8743Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 13 No. 1 (2000): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 13 Núm. 1 (2000): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 13 n. 1 (2000): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8743/6162Copyright (c) 2023 Rachel Pamfilio Prado de FRANCISCHI, Luciana Oquendo PEREIRA, Camila Sanchez FREITAS, Mariana KLOPFER, Rogério Camargo SANTOS4 Camargo SANTOS, Patrícia VIEIRA, Antônio Herbert LANCHA JÚNIORhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessPamfilio Prado de FRANCISCHI, Rachel Oquendo PEREIRA, Luciana Sanchez FREITAS, CamilaKLOPFER, Mariana Camargo SANTOS, Rogério Camargo SANTOS4 VIEIRA, PatríciaHerbert LANCHA JÚNIOR, Antônio 2024-04-08T12:22:52Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8743Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T12:22:52Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
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