Nutritional aspects related to menstrual cycle
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2002 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9108 |
Resumo: | The aim of the present review is to show the most important topics discussed in literature about the association between nutrition and menstrual cycle, contributing to improve the nutritional care for women. Aspects related to physiology of the menstruation, metabolic changes and feeding behavior during the menstrual cycle are reviewed. Considering the menstrual cycle divided in two phases, follicular and luteal, it is in this last one that more alterations are described, like fluid retention, weight gain, increase in caloric needs, modifications in the lipid profile and in the metabolism of vitamin D, calcium, magnesium and iron, emotional hypersensitivity, aches and changes in feeding behavior. In relation to this last item, it can occur a higher caloric intake and the development of food cravings, mainly for chocolate, candies and salty foods. It is fundamental that all the cited aspects are considered during nutritional consultation in order to facilitate the adoption of more specific procedures. |
id |
PUC_CAMP-2_76112016c6e8a92c4c1baae5bc3fe065 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9108 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
Nutritional aspects related to menstrual cycleAspectos nutricionais relacionados ao ciclo menstrualmenstrual cyclemenstruationnutritional changesmetabolismfeeding behaviorciclo menstrualmenstruaçãoalterações nutricionaismetabolismocomportamento alimentarThe aim of the present review is to show the most important topics discussed in literature about the association between nutrition and menstrual cycle, contributing to improve the nutritional care for women. Aspects related to physiology of the menstruation, metabolic changes and feeding behavior during the menstrual cycle are reviewed. Considering the menstrual cycle divided in two phases, follicular and luteal, it is in this last one that more alterations are described, like fluid retention, weight gain, increase in caloric needs, modifications in the lipid profile and in the metabolism of vitamin D, calcium, magnesium and iron, emotional hypersensitivity, aches and changes in feeding behavior. In relation to this last item, it can occur a higher caloric intake and the development of food cravings, mainly for chocolate, candies and salty foods. It is fundamental that all the cited aspects are considered during nutritional consultation in order to facilitate the adoption of more specific procedures.O objetivo da presente revisão é apresentar os principais tópicos discutidos na literatura quanto à associação da nutrição com o ciclo menstrual, contribuindo para a implementação do atendimento nutricional de mulheres. São revisados aspectos referentes à fisiologia da menstruação, alterações metabólicas durante o ciclo menstrual e comportamentos alimentares associados a ele. Considerando-se o ciclo menstrual dividido em duas fases, a folicular e a lútea, é nesta última que são descritas mais alterações, como retenção de água, elevação de peso, aumento de demanda energética, modificações no perfil lipídico e no metabolismo de vitamina D, cálcio, magnésio e ferro, hipersensibilidade emocional, dores generalizadas e mudança do comportamento alimentar. Em relação a este último item, podem ocorrer maior ingestão energética e o desenvolvimento de compulsões alimentares, principalmente por chocolate, doces e alimentos muito salgados. É fundamental que todos os aspectos citados sejam investigados durante a consulta nutricional, a fim de serem adotadas condutas mais específicas.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2002-12-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9108Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 15 No. 3 (2002): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 15 Núm. 3 (2002): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 15 n. 3 (2002): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9108/6492Copyright (c) 2023 Helena Alves de Carvalho SAMPAIOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessAlves de Carvalho SAMPAIO, Helena 2024-04-08T13:38:33Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9108Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T13:38:33Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Nutritional aspects related to menstrual cycle Aspectos nutricionais relacionados ao ciclo menstrual |
title |
Nutritional aspects related to menstrual cycle |
spellingShingle |
Nutritional aspects related to menstrual cycle Alves de Carvalho SAMPAIO, Helena menstrual cycle menstruation nutritional changes metabolism feeding behavior ciclo menstrual menstruação alterações nutricionais metabolismo comportamento alimentar |
title_short |
Nutritional aspects related to menstrual cycle |
title_full |
Nutritional aspects related to menstrual cycle |
title_fullStr |
Nutritional aspects related to menstrual cycle |
title_full_unstemmed |
Nutritional aspects related to menstrual cycle |
title_sort |
Nutritional aspects related to menstrual cycle |
author |
Alves de Carvalho SAMPAIO, Helena |
author_facet |
Alves de Carvalho SAMPAIO, Helena |
author_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Alves de Carvalho SAMPAIO, Helena |
dc.subject.por.fl_str_mv |
menstrual cycle menstruation nutritional changes metabolism feeding behavior ciclo menstrual menstruação alterações nutricionais metabolismo comportamento alimentar |
topic |
menstrual cycle menstruation nutritional changes metabolism feeding behavior ciclo menstrual menstruação alterações nutricionais metabolismo comportamento alimentar |
description |
The aim of the present review is to show the most important topics discussed in literature about the association between nutrition and menstrual cycle, contributing to improve the nutritional care for women. Aspects related to physiology of the menstruation, metabolic changes and feeding behavior during the menstrual cycle are reviewed. Considering the menstrual cycle divided in two phases, follicular and luteal, it is in this last one that more alterations are described, like fluid retention, weight gain, increase in caloric needs, modifications in the lipid profile and in the metabolism of vitamin D, calcium, magnesium and iron, emotional hypersensitivity, aches and changes in feeding behavior. In relation to this last item, it can occur a higher caloric intake and the development of food cravings, mainly for chocolate, candies and salty foods. It is fundamental that all the cited aspects are considered during nutritional consultation in order to facilitate the adoption of more specific procedures. |
publishDate |
2002 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2002-12-25 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9108 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9108 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9108/6492 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Helena Alves de Carvalho SAMPAIO https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Helena Alves de Carvalho SAMPAIO https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 15 No. 3 (2002): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 15 Núm. 3 (2002): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 15 n. 3 (2002): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126071482777600 |