Nutritional aspects related to menstrual cycle

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Alves de Carvalho SAMPAIO, Helena
Data de Publicação: 2002
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9108
Resumo: The aim of the present review is to show the most important topics discussed in literature about the association between nutrition and menstrual cycle, contributing to improve the nutritional care for women. Aspects related to physiology of the menstruation, metabolic changes and feeding behavior during the menstrual cycle are reviewed. Considering the menstrual cycle divided in two phases, follicular and luteal, it is in this last one that more alterations are described, like fluid retention, weight gain, increase in caloric needs, modifications in the lipid profile and in the metabolism of vitamin D, calcium, magnesium and iron, emotional hypersensitivity, aches and changes in feeding behavior. In relation to this last item, it can occur a higher caloric intake and the development of food cravings, mainly for chocolate, candies and salty foods. It is fundamental that all the cited aspects are considered during nutritional consultation in order to facilitate the adoption of more specific procedures.
id PUC_CAMP-2_76112016c6e8a92c4c1baae5bc3fe065
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9108
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling Nutritional aspects related to menstrual cycleAspectos nutricionais relacionados ao ciclo menstrualmenstrual cyclemenstruationnutritional changesmetabolismfeeding behaviorciclo menstrualmenstruaçãoalterações nutricionaismetabolismocomportamento alimentarThe aim of the present review is to show the most important topics discussed in literature about the association between nutrition and menstrual cycle, contributing to improve the nutritional care for women. Aspects related to physiology of the menstruation, metabolic changes and feeding behavior during the menstrual cycle are reviewed. Considering the menstrual cycle divided in two phases, follicular and luteal, it is in this last one that more alterations are described, like fluid retention, weight gain, increase in caloric needs, modifications in the lipid profile and in the metabolism of vitamin D, calcium, magnesium and iron, emotional hypersensitivity, aches and changes in feeding behavior. In relation to this last item, it can occur a higher caloric intake and the development of food cravings, mainly for chocolate, candies and salty foods. It is fundamental that all the cited aspects are considered during nutritional consultation in order to facilitate the adoption of more specific procedures.O objetivo da presente revisão é apresentar os principais tópicos discutidos na literatura quanto à associação da nutrição com o ciclo menstrual, contribuindo para a implementação do atendimento nutricional de mulheres. São revisados aspectos referentes à fisiologia da menstruação, alterações metabólicas durante o ciclo menstrual e comportamentos alimentares associados a ele. Considerando-se o ciclo menstrual dividido em duas fases, a folicular e a lútea, é nesta última que são descritas mais alterações, como retenção de água, elevação de peso, aumento de demanda energética, modificações no perfil lipídico e no metabolismo de vitamina D, cálcio, magnésio e ferro, hipersensibilidade emocional, dores generalizadas e mudança do comportamento alimentar. Em relação a este último item, podem ocorrer maior ingestão energética e o desenvolvimento de compulsões alimentares, principalmente por chocolate, doces e alimentos muito salgados. É fundamental que todos os aspectos citados sejam investigados durante a consulta nutricional, a fim de serem adotadas condutas mais específicas.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2002-12-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9108Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 15 No. 3 (2002): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 15 Núm. 3 (2002): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 15 n. 3 (2002): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9108/6492Copyright (c) 2023 Helena Alves de Carvalho SAMPAIOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessAlves de Carvalho SAMPAIO, Helena 2024-04-08T13:38:33Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9108Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T13:38:33Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv Nutritional aspects related to menstrual cycle
Aspectos nutricionais relacionados ao ciclo menstrual
title Nutritional aspects related to menstrual cycle
spellingShingle Nutritional aspects related to menstrual cycle
Alves de Carvalho SAMPAIO, Helena
menstrual cycle
menstruation
nutritional changes
metabolism
feeding behavior
ciclo menstrual
menstruação
alterações nutricionais
metabolismo
comportamento alimentar
title_short Nutritional aspects related to menstrual cycle
title_full Nutritional aspects related to menstrual cycle
title_fullStr Nutritional aspects related to menstrual cycle
title_full_unstemmed Nutritional aspects related to menstrual cycle
title_sort Nutritional aspects related to menstrual cycle
author Alves de Carvalho SAMPAIO, Helena
author_facet Alves de Carvalho SAMPAIO, Helena
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Alves de Carvalho SAMPAIO, Helena
dc.subject.por.fl_str_mv menstrual cycle
menstruation
nutritional changes
metabolism
feeding behavior
ciclo menstrual
menstruação
alterações nutricionais
metabolismo
comportamento alimentar
topic menstrual cycle
menstruation
nutritional changes
metabolism
feeding behavior
ciclo menstrual
menstruação
alterações nutricionais
metabolismo
comportamento alimentar
description The aim of the present review is to show the most important topics discussed in literature about the association between nutrition and menstrual cycle, contributing to improve the nutritional care for women. Aspects related to physiology of the menstruation, metabolic changes and feeding behavior during the menstrual cycle are reviewed. Considering the menstrual cycle divided in two phases, follicular and luteal, it is in this last one that more alterations are described, like fluid retention, weight gain, increase in caloric needs, modifications in the lipid profile and in the metabolism of vitamin D, calcium, magnesium and iron, emotional hypersensitivity, aches and changes in feeding behavior. In relation to this last item, it can occur a higher caloric intake and the development of food cravings, mainly for chocolate, candies and salty foods. It is fundamental that all the cited aspects are considered during nutritional consultation in order to facilitate the adoption of more specific procedures.
publishDate 2002
dc.date.none.fl_str_mv 2002-12-25
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9108
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9108
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9108/6492
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Helena Alves de Carvalho SAMPAIO
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Helena Alves de Carvalho SAMPAIO
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 15 No. 3 (2002): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 15 Núm. 3 (2002): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 15 n. 3 (2002): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126071482777600