THE INFLUENCE OF THE PRODUCTION PLANTS SIZE ON THE COSTS OF MEALS FROM THE NUTRITION AND FOOD SERVICE DEPARTMENT OF COSEAS/USP
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Data de Publicação: | 2001 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8997 |
Resumo: | This study analysed the influence of the size of each Nutrition and Food Service Department of COSEAS/USP (University of São Paulo) on the costs of meals produced in 1997, with prices from April 1998. The number of meals produced in each department was used as proxy of the size of each production plant. The unit costs were calculated, including all the ones in 1997. The comparison of the prices for each customer category allowed the calculation of the contribution margin. The main results were: there is no relation between unit costs of food items and the production plant, but the bigger the plant is the smaller the direct unit costs are. The calculation of the contribution margin confirmed the existence of the University policy of grants to the meals offered in its community. |
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THE INFLUENCE OF THE PRODUCTION PLANTS SIZE ON THE COSTS OF MEALS FROM THE NUTRITION AND FOOD SERVICE DEPARTMENT OF COSEAS/USPINFLUÊNCIA DO TAMANHO DAS PLANTAS DE PRODUÇÃO NOS CUSTOS DE REFEIÇÕES DAS UNIDADES DE ALIMENTAÇÃO E NUTRIÇÃO DA DIVISÃO DE ALIMENTAÇÃO COSEAS/USPcost benefit analysisnutritionfood serviceinstitutional feedinganálise de custo/benefícionutriçãoalimentação institucionalserviços de alimentaçãoThis study analysed the influence of the size of each Nutrition and Food Service Department of COSEAS/USP (University of São Paulo) on the costs of meals produced in 1997, with prices from April 1998. The number of meals produced in each department was used as proxy of the size of each production plant. The unit costs were calculated, including all the ones in 1997. The comparison of the prices for each customer category allowed the calculation of the contribution margin. The main results were: there is no relation between unit costs of food items and the production plant, but the bigger the plant is the smaller the direct unit costs are. The calculation of the contribution margin confirmed the existence of the University policy of grants to the meals offered in its community.Neste estudo, analisou-se a influência do tamanho das plantas de produção de refeições, as Unidades de Alimentação e Nutrição da Divisão de Alimentação COSEAS/USP, nos custos das refeições produzidas em 1997, a preços de abril de 1998. O número de refeições produzidas em cada Unidade de Alimentação e Nutrição foi utilizado como proxy do tamanho de cada planta de produção. Foram calculados os custos unitários de refeições, abrangendo a totalidade do universo em 1997. A comparação com os preços, por categoria de usuários, permitiu o cálculo da margem de contribuição. Os principais resultados foram: não há relação entre os custos unitários de gêneros alimentícios e a planta de produção, mas quanto maior a planta menores são os custos diretos unitários. O cálculo da margem de contribuição permitiu confirmar a existência da política da Universidade de subsídio às refeições oferecidas a sua comunidade.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2001-12-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8997Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 14 No. Suplemento (2001): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 14 Núm. Suplemento (2001): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 14 n. Suplemento (2001): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/8997/6392Copyright (c) 2023 Roseane Pagliaro AVEGLIANO, Denise Cavallini CYRILLOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessPagliaro AVEGLIANO, Roseane Cavallini CYRILLO, Denise 2024-04-08T13:21:46Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/8997Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T13:21:46Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
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This study analysed the influence of the size of each Nutrition and Food Service Department of COSEAS/USP (University of São Paulo) on the costs of meals produced in 1997, with prices from April 1998. The number of meals produced in each department was used as proxy of the size of each production plant. The unit costs were calculated, including all the ones in 1997. The comparison of the prices for each customer category allowed the calculation of the contribution margin. The main results were: there is no relation between unit costs of food items and the production plant, but the bigger the plant is the smaller the direct unit costs are. The calculation of the contribution margin confirmed the existence of the University policy of grants to the meals offered in its community. |
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