Methods of body composition assessment in patients undergoing hemodialysis

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ayako KAMIMURA, Maria
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: DRAIBE, Sérgio Antônio, SIGULEM, Dirce Maria, CUPPARI, Lílian
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9173
Resumo: The evaluation of body composition in chronic renal failure patients on hemodialysis is of paramount importance for an adequate clinical and nutritional intervention, so that it can contribute to reduce the high morbidity and mortality observed in this population. However, factors related to the disease process, such as abnormalities in the hydration status and presence of renal osteodystrophy, may affect the validity of body composition evaluation techniques in patients with chronic renal failure. Although there are a number of studies concerning body composition analysis methods, the majority presents limitations for utilization in clinical practice of thehemodialysis population. This paper aims to review the methods of body composition analysis that are easily applicable in the clinical routine of hemodialysis patients, such as the sum of skinfold thicknesses, bioelectrical impedance analysis and near-infrared interactance.
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spelling Methods of body composition assessment in patients undergoing hemodialysisMétodos de avaliação da composição corporal em pacientes submetidos à hemodiálisebody compositionhemodialysisskinfold thicknessesbioelectrical impedance analysisnear-infrared interactancecomposição corporalhemodiálisesomatória de dobras cutâneasbioimpedância elétricainteractância ao infravermelho próximoThe evaluation of body composition in chronic renal failure patients on hemodialysis is of paramount importance for an adequate clinical and nutritional intervention, so that it can contribute to reduce the high morbidity and mortality observed in this population. However, factors related to the disease process, such as abnormalities in the hydration status and presence of renal osteodystrophy, may affect the validity of body composition evaluation techniques in patients with chronic renal failure. Although there are a number of studies concerning body composition analysis methods, the majority presents limitations for utilization in clinical practice of thehemodialysis population. This paper aims to review the methods of body composition analysis that are easily applicable in the clinical routine of hemodialysis patients, such as the sum of skinfold thicknesses, bioelectrical impedance analysis and near-infrared interactance.A avaliação da composição corporal de pacientes com insuficiência renal crônica em hemodiálise é de suma importância para propiciar uma conduta clínica e nutricional adequada, de forma a contribuir para a redução da elevada taxa de morbidade e mortalidade observada nesta população. No entanto, fatores relacionados à doença tais como anormalidades no estado de hidratação e presença de osteodistrofia renal, podem afetar a validade das técnicas de avaliação da composição corporal de pacientes com insuficiência renal crônica. Apesar dos inúmeros métodos de análise de composição corporal existentes, a maioria apresenta limitações para utilização na prática clínica da população em hemodiálise. Este artigo tem como objetivo revisar os métodos de composição corporal de fácil aplicabilidade na rotina clínica dos pacientes em hemodiálise tais como a somatória de pregas cutâneas, a bioimpedância elétrica e a interactância do infravermelho próximo.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-08-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9173Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 17 No. 1 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 17 Núm. 1 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 17 n. 1 (2004): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9173/6557Copyright (c) 2023 Maria Ayako KAMIMURA, Sérgio Antônio DRAIBE, Dirce Maria SIGULEM, Lílian CUPPARIhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessAyako KAMIMURA, Maria DRAIBE, Sérgio AntônioSIGULEM, Dirce MariaCUPPARI, Lílian 2023-08-11T14:29:54Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9173Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-08-11T14:29:54Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
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