Current profile of the Brazilian graduate study programs in nutrition

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: KAC, Gilberto
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: FIALHO, Eliane, Chaves dos SANTOS, Sandra Maria
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9739
Resumo: The aim of the present study is to describe the current profile of Brazilian graduate study programs in nutrition, based on selected indicators produced by annual reports of the Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. Some descriptive data are presented for 11 programs allocated in the Medicine II committee for 2002-2004, referring to the total number of published papers, proportions of papers according to the Qualis system, and average number of international papers per permanent faculty member in nine programs. Six of 11 programs were from the Northeast and Central West regions, 4 from the Southeast, and 1 from the South. The overall evaluation for 2001-2003 showed that 2 programs received grade 5.3 and grade 4, and the other 6 grade 3. Universidade Federal de Pernambuco granted degrees to most Master’s students (n= 51), while 5 programs granted degrees to 28 or more students. Only the Universidade Federal de São Paulo and Universidade Federal do Rio Grande do Norte Programs averaged more than 1 international paper per permanent faculty member for the period as a whole (2002-2004). In conclusion, there are still few graduate studies programs in the field of nutrition in Brazil, the existing programs are recent, and the trend towards higher standards necessarily involves a substantial increase in academic output. A significant improvement in the evaluation process is antecipated in the near future. 
id PUC_CAMP-2_9d4a1b3f303f26b4a27eba185bd01286
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9739
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling Current profile of the Brazilian graduate study programs in nutritionPanorama atual dos programas de pós-graduação em Nutrição no BrasilCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiornutritiongraduate studiesuniversityCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiornutriçãopós-graduaçãouniversidadeThe aim of the present study is to describe the current profile of Brazilian graduate study programs in nutrition, based on selected indicators produced by annual reports of the Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. Some descriptive data are presented for 11 programs allocated in the Medicine II committee for 2002-2004, referring to the total number of published papers, proportions of papers according to the Qualis system, and average number of international papers per permanent faculty member in nine programs. Six of 11 programs were from the Northeast and Central West regions, 4 from the Southeast, and 1 from the South. The overall evaluation for 2001-2003 showed that 2 programs received grade 5.3 and grade 4, and the other 6 grade 3. Universidade Federal de Pernambuco granted degrees to most Master’s students (n= 51), while 5 programs granted degrees to 28 or more students. Only the Universidade Federal de São Paulo and Universidade Federal do Rio Grande do Norte Programs averaged more than 1 international paper per permanent faculty member for the period as a whole (2002-2004). In conclusion, there are still few graduate studies programs in the field of nutrition in Brazil, the existing programs are recent, and the trend towards higher standards necessarily involves a substantial increase in academic output. A significant improvement in the evaluation process is antecipated in the near future. O objetivo do presente estudo foi descrever o panorama atual dos Programas de Pós-Graduação em Nutrição, com base em indicadores selecionados, produzidos pelos relatórios anuais da Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. São apresentadas informações descritivas dos 11 Programas de Pós-Graduação em Nutrição alocados no comitê de Medicina II da Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior para o período 2002-2004, no que se refere ao número total de artigos em periódicos, proporção de artigos, segundo Sistema Qualis e ao número médio de artigos internacionais/docente permanente. Dos 11 Programas, 6 estão localizados na Região Nordeste ou Centro-Oeste, 4 no Sudeste e 1 na região Sul. Na avaliação global para o triênio 2001-2003 os conceitos atribuídos foram: 2 Programas com conceito 5, 3 com conceito 4 e os outros 6 Programas com conceito 3. O Programa da Universidade Federal de Pernambuco foi o que titulou o maior número de mestres no período 2002-2004 (n=51) e 5 outros Programas titularam, em média, 28 ou mais alunos. Nota-se que apenas os Programas da Universidade Federal de São Paulo e da Universidade Federal do Rio Grande do Norte apresentaram média superior a 1 para o indicador artigos internacionais/docente permanente, para todos os anos do período estudado. É possível concluir que ainda são poucos os Programas da área de Nutrição, que os mesmos podem ser considerados recentes e que a evolução no sentido da excelência passa, necessariamente, por um substancial aumento na produção intelectual. Espera-se melhora significativa nos indicadores de avaliação no futuro próximo. Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-09-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9739Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 19 No. 6 (2006): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 19 Núm. 6 (2006): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 19 n. 6 (2006): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9739/7080Copyright (c) 2023 Gilberto KAC, Eliane FIALHO, Sandra Maria Chaves dos SANTOShttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess KAC, Gilberto FIALHO, Eliane Chaves dos SANTOS, Sandra Maria2023-09-18T13:30:53Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9739Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-09-18T13:30:53Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv Current profile of the Brazilian graduate study programs in nutrition
Panorama atual dos programas de pós-graduação em Nutrição no Brasil
title Current profile of the Brazilian graduate study programs in nutrition
spellingShingle Current profile of the Brazilian graduate study programs in nutrition
KAC, Gilberto
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior
nutrition
graduate studies
university
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior
nutrição
pós-graduação
universidade
title_short Current profile of the Brazilian graduate study programs in nutrition
title_full Current profile of the Brazilian graduate study programs in nutrition
title_fullStr Current profile of the Brazilian graduate study programs in nutrition
title_full_unstemmed Current profile of the Brazilian graduate study programs in nutrition
title_sort Current profile of the Brazilian graduate study programs in nutrition
author KAC, Gilberto
author_facet KAC, Gilberto
FIALHO, Eliane
Chaves dos SANTOS, Sandra Maria
author_role author
author2 FIALHO, Eliane
Chaves dos SANTOS, Sandra Maria
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv KAC, Gilberto
FIALHO, Eliane
Chaves dos SANTOS, Sandra Maria
dc.subject.por.fl_str_mv Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior
nutrition
graduate studies
university
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior
nutrição
pós-graduação
universidade
topic Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior
nutrition
graduate studies
university
Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior
nutrição
pós-graduação
universidade
description The aim of the present study is to describe the current profile of Brazilian graduate study programs in nutrition, based on selected indicators produced by annual reports of the Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior. Some descriptive data are presented for 11 programs allocated in the Medicine II committee for 2002-2004, referring to the total number of published papers, proportions of papers according to the Qualis system, and average number of international papers per permanent faculty member in nine programs. Six of 11 programs were from the Northeast and Central West regions, 4 from the Southeast, and 1 from the South. The overall evaluation for 2001-2003 showed that 2 programs received grade 5.3 and grade 4, and the other 6 grade 3. Universidade Federal de Pernambuco granted degrees to most Master’s students (n= 51), while 5 programs granted degrees to 28 or more students. Only the Universidade Federal de São Paulo and Universidade Federal do Rio Grande do Norte Programs averaged more than 1 international paper per permanent faculty member for the period as a whole (2002-2004). In conclusion, there are still few graduate studies programs in the field of nutrition in Brazil, the existing programs are recent, and the trend towards higher standards necessarily involves a substantial increase in academic output. A significant improvement in the evaluation process is antecipated in the near future. 
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-09-18
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9739
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9739
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9739/7080
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Gilberto KAC, Eliane FIALHO, Sandra Maria Chaves dos SANTOS
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Gilberto KAC, Eliane FIALHO, Sandra Maria Chaves dos SANTOS
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 19 No. 6 (2006): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 19 Núm. 6 (2006): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 19 n. 6 (2006): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126075120287744