An epidemiological approach to obesity

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rízzolo de Oliveira PINHEIRO, Anelise
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Torres de FREITAS, Sérgio Fernando, Tittoni CORSO, Arlete Catarina
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9222
Resumo: Obesity, a disease of the Noncommunicable Disease Group, is the excess of body fat accumulated to an extent that health may be adversely affected. The etiology of obesity is a multifarious process that involves environmental and genetic factors. Nowadays, obesity is a world-wide public health problem showing an increased prevalence in developing countries, as well as in developed ones. The nutritional transition is a process of sequential changes in the nutrition and consumption patterns, that follows economic, social and demographic changes, and changes in the health profile of populations. In this new profile, the urbanization led to a change in behavior patterns of eating, and a decrease in the populations physical activity, both becoming important trends nowadays. The increase of obesity prevalence in Brazil is considerable and proportionally higher in lowincome families. The nutritional epidemiological picture of Brazil shows a situation that chaims for public health strategies, able to solve the malnutrition and obesity trends in the same attention-model in health, and to mediate the consequences and connections of economic policies within the populations, process of disease and death. The aim of the present literature revision is to emphasize the epidemiological aspects of adults overweight and obesity as a considerable problem of public health.
id PUC_CAMP-2_bd599e23ab2cebf8bca16a521b6bbf67
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9222
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling An epidemiological approach to obesityUma abordagem epidemiológica da obesidadenoncommunicable chronic diseaseobesityepidemiologynutritional transitionattentionmodels in healthdoenças crônicas não-transmissíveisobesidadeepidemiologiatransição nutricionalmodelos de atenção em saúdeObesity, a disease of the Noncommunicable Disease Group, is the excess of body fat accumulated to an extent that health may be adversely affected. The etiology of obesity is a multifarious process that involves environmental and genetic factors. Nowadays, obesity is a world-wide public health problem showing an increased prevalence in developing countries, as well as in developed ones. The nutritional transition is a process of sequential changes in the nutrition and consumption patterns, that follows economic, social and demographic changes, and changes in the health profile of populations. In this new profile, the urbanization led to a change in behavior patterns of eating, and a decrease in the populations physical activity, both becoming important trends nowadays. The increase of obesity prevalence in Brazil is considerable and proportionally higher in lowincome families. The nutritional epidemiological picture of Brazil shows a situation that chaims for public health strategies, able to solve the malnutrition and obesity trends in the same attention-model in health, and to mediate the consequences and connections of economic policies within the populations, process of disease and death. The aim of the present literature revision is to emphasize the epidemiological aspects of adults overweight and obesity as a considerable problem of public health.A obesidade, doença integrante do grupo de Doenças Crônicas Não-Transmissíveis, é o acúmulo excessivo de gordura corporal em extensão tal, que acarreta prejuízos à saúde dos indivíduos. A etiologia da obesidade é um processo multifatorial que envolve aspectos ambientais e genéticos. Atualmente, a obesidade é um problema de saúde pública mundial, tanto os países desenvolvidos como os em desenvolvimento apresentam elevação de sua prevalência. A transição nutricional é um processo de modificações seqüenciais no padrão de nutrição e consumo, que acompanha mudanças econômicas, sociais e demográficas, e mudanças do perfil de saúde das populações. Neste novo perfil, a urbanização determinou uma mudança nos padrões de comportamento alimentar que, juntamente com a redução da atividade física nas populações, vem desempenhando importante papel. O aumento da prevalência da obesidade no Brasil é relevante e proporcionalmente mais elevado nas famílias de baixa renda. O quadro epidemiológico nutricional do Brasil deve apontar para estratégias de saúde pública capazes de dar conta de um modelo de atenção para desnutrição e obesidade, integrando conseqüências e interfaces das políticas econômicas dentro do processo de adoecer e morrer das populações. A presente revisão de literatura tem como objetivo enfatizar os aspectos epidemiológicos do sobrepeso e da obesidade em adultos, como importante agravo no âmbito da saúde pública.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-08-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9222Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 17 No. 4 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 17 Núm. 4 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 17 n. 4 (2004): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9222/6600Copyright (c) 2023 Anelise Rízzolo de Oliveira PINHEIRO, Sérgio Fernando Torres de FREITAS, Arlete Catarina Tittoni CORSOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess Rízzolo de Oliveira PINHEIRO, AneliseTorres de FREITAS, Sérgio Fernando Tittoni CORSO, Arlete Catarina 2023-08-16T14:34:55Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9222Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-08-16T14:34:55Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv An epidemiological approach to obesity
Uma abordagem epidemiológica da obesidade
title An epidemiological approach to obesity
spellingShingle An epidemiological approach to obesity
Rízzolo de Oliveira PINHEIRO, Anelise
noncommunicable chronic disease
obesity
epidemiology
nutritional transition
attentionmodels in health
doenças crônicas não-transmissíveis
obesidade
epidemiologia
transição nutricional
modelos de atenção em saúde
title_short An epidemiological approach to obesity
title_full An epidemiological approach to obesity
title_fullStr An epidemiological approach to obesity
title_full_unstemmed An epidemiological approach to obesity
title_sort An epidemiological approach to obesity
author Rízzolo de Oliveira PINHEIRO, Anelise
author_facet Rízzolo de Oliveira PINHEIRO, Anelise
Torres de FREITAS, Sérgio Fernando
Tittoni CORSO, Arlete Catarina
author_role author
author2 Torres de FREITAS, Sérgio Fernando
Tittoni CORSO, Arlete Catarina
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Rízzolo de Oliveira PINHEIRO, Anelise
Torres de FREITAS, Sérgio Fernando
Tittoni CORSO, Arlete Catarina
dc.subject.por.fl_str_mv noncommunicable chronic disease
obesity
epidemiology
nutritional transition
attentionmodels in health
doenças crônicas não-transmissíveis
obesidade
epidemiologia
transição nutricional
modelos de atenção em saúde
topic noncommunicable chronic disease
obesity
epidemiology
nutritional transition
attentionmodels in health
doenças crônicas não-transmissíveis
obesidade
epidemiologia
transição nutricional
modelos de atenção em saúde
description Obesity, a disease of the Noncommunicable Disease Group, is the excess of body fat accumulated to an extent that health may be adversely affected. The etiology of obesity is a multifarious process that involves environmental and genetic factors. Nowadays, obesity is a world-wide public health problem showing an increased prevalence in developing countries, as well as in developed ones. The nutritional transition is a process of sequential changes in the nutrition and consumption patterns, that follows economic, social and demographic changes, and changes in the health profile of populations. In this new profile, the urbanization led to a change in behavior patterns of eating, and a decrease in the populations physical activity, both becoming important trends nowadays. The increase of obesity prevalence in Brazil is considerable and proportionally higher in lowincome families. The nutritional epidemiological picture of Brazil shows a situation that chaims for public health strategies, able to solve the malnutrition and obesity trends in the same attention-model in health, and to mediate the consequences and connections of economic policies within the populations, process of disease and death. The aim of the present literature revision is to emphasize the epidemiological aspects of adults overweight and obesity as a considerable problem of public health.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-08-16
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9222
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9222
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9222/6600
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 17 No. 4 (2004): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 17 Núm. 4 (2004): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 17 n. 4 (2004): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126072046911488