ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: COELHO, Ricardo Gonçalves
Data de Publicação: 1991
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9020
Resumo: Beans are a good source of carbohydrates, proteins and other nutrients. They contribute to improve the protein value of diets because of the high protein content of these seeds and the complementarity of its amino-acid composition related to that of cereal proteins. Cereal-legume based diets are eaten by several people, specially those from Latin America. Beans proteins, however, have nutritional limitations. Aspects related to the nutritive value of these proteins are briefly reviewed.
id PUC_CAMP-2_ceb7e2e164dc65b31ea3547e8534386b
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9020
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINSCONSIDERAÇÕES SOBRE AS PROTEÍNAS DE FEIJÃOproteinsnutritive valuebeansproteínasvalor nutritivofeijãoBeans are a good source of carbohydrates, proteins and other nutrients. They contribute to improve the protein value of diets because of the high protein content of these seeds and the complementarity of its amino-acid composition related to that of cereal proteins. Cereal-legume based diets are eaten by several people, specially those from Latin America. Beans proteins, however, have nutritional limitations. Aspects related to the nutritive value of these proteins are briefly reviewed.O feijão (Phaseolus vulgaris L.) é boa fonte de carboidratos, proteínas e outros nutrientes. Por conter teor elevado de proteínas em suas sementes e composição aminoacídica complementar às proteínas de cereais, essa leguminosa contribui para a melhoria do valor protéico das dietas de grande número de pessoas, especialmente nos países latino-americanos, onde dietas predominantemente compostas por leguminosas e cereais constituem a base da alimentação diária. Entretanto, suas proteínas apresentam algumas limitações quanto à qualidade. Esta breve revisão descreve aspectos relacionados com as proteínas de feijão.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas1991-12-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9020Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 4 No. 1-2 (1991): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 4 Núm. 1-2 (1991): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 4 n. 1-2 (1991): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9020/6420Copyright (c) 2023 Ricardo Gonçalves COELHOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessCOELHO, Ricardo Gonçalves2024-04-04T16:43:12Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9020Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-04T16:43:12Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS
CONSIDERAÇÕES SOBRE AS PROTEÍNAS DE FEIJÃO
title ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS
spellingShingle ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS
COELHO, Ricardo Gonçalves
proteins
nutritive value
beans
proteínas
valor nutritivo
feijão
title_short ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS
title_full ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS
title_fullStr ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS
title_full_unstemmed ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS
title_sort ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS
author COELHO, Ricardo Gonçalves
author_facet COELHO, Ricardo Gonçalves
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv COELHO, Ricardo Gonçalves
dc.subject.por.fl_str_mv proteins
nutritive value
beans
proteínas
valor nutritivo
feijão
topic proteins
nutritive value
beans
proteínas
valor nutritivo
feijão
description Beans are a good source of carbohydrates, proteins and other nutrients. They contribute to improve the protein value of diets because of the high protein content of these seeds and the complementarity of its amino-acid composition related to that of cereal proteins. Cereal-legume based diets are eaten by several people, specially those from Latin America. Beans proteins, however, have nutritional limitations. Aspects related to the nutritive value of these proteins are briefly reviewed.
publishDate 1991
dc.date.none.fl_str_mv 1991-12-25
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9020
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9020
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9020/6420
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Ricardo Gonçalves COELHO
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Ricardo Gonçalves COELHO
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 4 No. 1-2 (1991): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 4 Núm. 1-2 (1991): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 4 n. 1-2 (1991): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126071360094208