ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 1991 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9020 |
Resumo: | Beans are a good source of carbohydrates, proteins and other nutrients. They contribute to improve the protein value of diets because of the high protein content of these seeds and the complementarity of its amino-acid composition related to that of cereal proteins. Cereal-legume based diets are eaten by several people, specially those from Latin America. Beans proteins, however, have nutritional limitations. Aspects related to the nutritive value of these proteins are briefly reviewed. |
id |
PUC_CAMP-2_ceb7e2e164dc65b31ea3547e8534386b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9020 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINSCONSIDERAÇÕES SOBRE AS PROTEÍNAS DE FEIJÃOproteinsnutritive valuebeansproteínasvalor nutritivofeijãoBeans are a good source of carbohydrates, proteins and other nutrients. They contribute to improve the protein value of diets because of the high protein content of these seeds and the complementarity of its amino-acid composition related to that of cereal proteins. Cereal-legume based diets are eaten by several people, specially those from Latin America. Beans proteins, however, have nutritional limitations. Aspects related to the nutritive value of these proteins are briefly reviewed.O feijão (Phaseolus vulgaris L.) é boa fonte de carboidratos, proteínas e outros nutrientes. Por conter teor elevado de proteínas em suas sementes e composição aminoacídica complementar às proteínas de cereais, essa leguminosa contribui para a melhoria do valor protéico das dietas de grande número de pessoas, especialmente nos países latino-americanos, onde dietas predominantemente compostas por leguminosas e cereais constituem a base da alimentação diária. Entretanto, suas proteínas apresentam algumas limitações quanto à qualidade. Esta breve revisão descreve aspectos relacionados com as proteínas de feijão.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas1991-12-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9020Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 4 No. 1-2 (1991): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 4 Núm. 1-2 (1991): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 4 n. 1-2 (1991): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9020/6420Copyright (c) 2023 Ricardo Gonçalves COELHOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessCOELHO, Ricardo Gonçalves2024-04-04T16:43:12Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9020Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-04T16:43:12Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS CONSIDERAÇÕES SOBRE AS PROTEÍNAS DE FEIJÃO |
title |
ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS |
spellingShingle |
ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS COELHO, Ricardo Gonçalves proteins nutritive value beans proteínas valor nutritivo feijão |
title_short |
ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS |
title_full |
ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS |
title_fullStr |
ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS |
title_full_unstemmed |
ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS |
title_sort |
ASPECTS OF BEAN (PHASEOLUS VULGARIS L.) PROTEINS |
author |
COELHO, Ricardo Gonçalves |
author_facet |
COELHO, Ricardo Gonçalves |
author_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
COELHO, Ricardo Gonçalves |
dc.subject.por.fl_str_mv |
proteins nutritive value beans proteínas valor nutritivo feijão |
topic |
proteins nutritive value beans proteínas valor nutritivo feijão |
description |
Beans are a good source of carbohydrates, proteins and other nutrients. They contribute to improve the protein value of diets because of the high protein content of these seeds and the complementarity of its amino-acid composition related to that of cereal proteins. Cereal-legume based diets are eaten by several people, specially those from Latin America. Beans proteins, however, have nutritional limitations. Aspects related to the nutritive value of these proteins are briefly reviewed. |
publishDate |
1991 |
dc.date.none.fl_str_mv |
1991-12-25 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9020 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9020 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9020/6420 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Ricardo Gonçalves COELHO https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Ricardo Gonçalves COELHO https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 4 No. 1-2 (1991): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 4 Núm. 1-2 (1991): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 4 n. 1-2 (1991): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126071360094208 |