Técnicas de produção de açúcar no Brasil colonial: as edições do livro Cultura e opulência do Brazil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Medeiros, Andréia Medolago de
Data de Publicação: 2012
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP
Texto Completo: https://tede2.pucsp.br/handle/handle/13271
Resumo: Sugar production in Brazil begins with occupation of the colony and during the 18th Century is one of the most important activities developed in Brazil. The lack of investment and high charges levied by Portugal, in addition to the restrictions on the press have hampered innovations. The only published work in Brazil dedicated to main items produced in Brazil sugar, tobacco and gold is made by Antonil, titled Culture and Opulence of Brazil: for its drugs and mines, being collected and burned shortly after its publication. With the creation of the Literary Home of Arco do Cego, Frei Veloso dedicates a series of works devoted to agricultural improvement, many of which related to the sugar production. It is in this context that, in 1800, Veloso republished partially the work of Antonil, adding to it an appendix with the indication of a new milling. In this work we will expose the techniques used in the sugar production, throughout the 18th century in Brazil, seeking, on the one hand, studying the methods of sugar production and, on the other hand, to analyze the possible changes in techniques, arising from the need to improve the yield of the sugar from the mills of Pernambuco, in the early 19th century
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spelling Ferraz, Márcia Helena MendesMedeiros, Andréia Medolago de2016-04-28T14:16:16Z2012-11-132012-10-10Medeiros, Andréia Medolago de. Técnicas de produção de açúcar no Brasil colonial: as edições do livro Cultura e opulência do Brazil. 2012. 102 f. Dissertação (Mestrado em História da Ciência) - Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, São Paulo, 2012.https://tede2.pucsp.br/handle/handle/13271Sugar production in Brazil begins with occupation of the colony and during the 18th Century is one of the most important activities developed in Brazil. The lack of investment and high charges levied by Portugal, in addition to the restrictions on the press have hampered innovations. The only published work in Brazil dedicated to main items produced in Brazil sugar, tobacco and gold is made by Antonil, titled Culture and Opulence of Brazil: for its drugs and mines, being collected and burned shortly after its publication. With the creation of the Literary Home of Arco do Cego, Frei Veloso dedicates a series of works devoted to agricultural improvement, many of which related to the sugar production. It is in this context that, in 1800, Veloso republished partially the work of Antonil, adding to it an appendix with the indication of a new milling. In this work we will expose the techniques used in the sugar production, throughout the 18th century in Brazil, seeking, on the one hand, studying the methods of sugar production and, on the other hand, to analyze the possible changes in techniques, arising from the need to improve the yield of the sugar from the mills of Pernambuco, in the early 19th centuryA produção de açúcar no Brasil se inicia com a ocupação da colônia e ainda durante o século XVIII é uma das mais importantes atividades desenvolvidas no Brasil. A falta de investimentos e os altos encargos cobrados por Portugal, além da restrição à imprensa dificultam as inovações. A única obra publicada no Brasil dedicada aos principais itens produzidos no Brasil açúcar, tabaco e ouro - é feita por Antonil, com o título de Cultura e Opulência do Brasil: Por Suas Drogas e Minas, sendo recolhida e queimada logo após sua publicação. Com a criação da Casa Literária do Arco do Cego, Frei Veloso dedica uma série de obras voltadas ao melhoramento agrícola, muitas delas direcionadas à produção de Açúcar. É nesse contexto que, em 1800 Veloso republica parcialmente a obra de Antonil, adicionando a ela um apêndice com a indicação de uma nova moenda. Neste trabalho vamos expor as técnicas utilizadas na produção do açúcar, ao longo do século XVIII no Brasil, buscando, por um lado, estudar os métodos de produção do açúcar e, por outro, analisar as possíveis modificações nas técnicas, decorrentes da necessidade de melhorar o rendimento do açúcar obtido nos engenhos de Pernambuco, no início do século XIXCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorapplication/pdfhttp://tede2.pucsp.br/tede/retrieve/29927/Andreia%20Medolago%20de%20Medeiros.pdf.jpgporPontifícia Universidade Católica de São PauloPrograma de Estudos Pós-Graduados em História da CiênciaPUC-SPBRHistória da CiênciaCana de açúcarProdução de açúcar no BrasilCultura e opulência do BrasilSugar caneSugar production in BrazilCulture and opulence of BrazilCNPQ::CIENCIAS HUMANAS::HISTORIA::HISTORIA DAS CIENCIASTécnicas de produção de açúcar no Brasil colonial: as edições do livro Cultura e opulência do Brazilinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SPinstname:Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)instacron:PUC_SPTEXTAndreia Medolago de Medeiros.pdf.txtAndreia Medolago de Medeiros.pdf.txtExtracted texttext/plain136612https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/13271/3/Andreia%20Medolago%20de%20Medeiros.pdf.txt2fcf7c9516af93ef81f5f85256415c0dMD53ORIGINALAndreia Medolago de Medeiros.pdfapplication/pdf1873023https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/13271/1/Andreia%20Medolago%20de%20Medeiros.pdf020e462dd307d5c04123a5ed38c4fef3MD51THUMBNAILAndreia Medolago de Medeiros.pdf.jpgAndreia Medolago de Medeiros.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1961https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/13271/2/Andreia%20Medolago%20de%20Medeiros.pdf.jpg9b0ca2df9c34027d4e18802dac25d134MD52handle/132712023-11-24 12:01:32.417oai:repositorio.pucsp.br:handle/13271Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://sapientia.pucsp.br/https://sapientia.pucsp.br/oai/requestbngkatende@pucsp.br||rapassi@pucsp.bropendoar:2023-11-24T15:01:32Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP - Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)false
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