Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Pertile, Cassiano Alberto
Data de Publicação: 2022
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP
Texto Completo: https://repositorio.pucsp.br/jspui/handle/handle/29564
Resumo: According to the testimony of the four Gospels in the New Testament, Jesus of Nazareth involved extensive peasant knowledge in the proclamation of his Good News of the Kingdom of God. In the research carried out in this Master's Dissertation, attention is directed to cereals and bread food. Specifically, the first chapter of the investigation seeks to bring together the moments in which Jesus intends to work with the earth, in order to make it produce the grains of barley and wheat. Plowing, sowing, germinating the grain underground, growing the plant, forming the grain in the ear, harvesting and threshing become matters. In the second chapter, we look for the moments in which Jesus of Nazareth, in his speeches, welcomes the process of transforming grain into bread. It starts with looking at the separation of grains from other materials via winnowing and sieving, in order to store them in the barn. After that, the grinding of the grains takes place, that is, the production of flour. Finally, with the fermentation and baking of the dough, we arrive at the much-desired food of bread. In short: the objective of this Dissertation is to bring together those elements that Jesus of Nazareth, according to the New Testament Gospels, highlights in relation to grain and bread. With this, it becomes visible how much Jesus is attentive to the socio-environmental dimensions of human life, and how his religious reflection is ecotheological
id PUC_SP-1_fe6924dbb08df918ab7a40b827735a53
oai_identifier_str oai:repositorio.pucsp.br:handle/29564
network_acronym_str PUC_SP-1
network_name_str Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP
repository_id_str
spelling Grenzer, Matthiashttp://lattes.cnpq.br/1008164488580382http://lattes.cnpq.br/3406456238640142Pertile, Cassiano Alberto2022-11-03T18:39:32Z2022-11-03T18:39:32Z2022-09-01Pertile, Cassiano Alberto. Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré. 2022. Dissertação (Mestrado em Teologia) - Programa de Estudos Pós-Graduados em Teologia da Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, São Paulo, 2022.https://repositorio.pucsp.br/jspui/handle/handle/29564According to the testimony of the four Gospels in the New Testament, Jesus of Nazareth involved extensive peasant knowledge in the proclamation of his Good News of the Kingdom of God. In the research carried out in this Master's Dissertation, attention is directed to cereals and bread food. Specifically, the first chapter of the investigation seeks to bring together the moments in which Jesus intends to work with the earth, in order to make it produce the grains of barley and wheat. Plowing, sowing, germinating the grain underground, growing the plant, forming the grain in the ear, harvesting and threshing become matters. In the second chapter, we look for the moments in which Jesus of Nazareth, in his speeches, welcomes the process of transforming grain into bread. It starts with looking at the separation of grains from other materials via winnowing and sieving, in order to store them in the barn. After that, the grinding of the grains takes place, that is, the production of flour. Finally, with the fermentation and baking of the dough, we arrive at the much-desired food of bread. In short: the objective of this Dissertation is to bring together those elements that Jesus of Nazareth, according to the New Testament Gospels, highlights in relation to grain and bread. With this, it becomes visible how much Jesus is attentive to the socio-environmental dimensions of human life, and how his religious reflection is ecotheologicalConforme o testemunho dos quatro Evangelhos no Novo Testamento, Jesus de Nazaré envolve um amplo saber camponês no anúncio de sua Boa Nova do Reino de Deus. Na pesquisa realizada nesta Dissertação de Mestrado, a atenção se dirige aos cereais e ao alimento do pão. Concretamente, o primeiro Capítulo da investigação procura reunir os momentos nos quais Jesus visa o trabalho com a terra, a fim de fazê-la produzir os grãos de cevada e trigo. Aradura, semeadura, germinação do grão debaixo da terra, crescimento da planta, formação do grão na espiga, colheita e debulha se tornam assuntos. No segundo Capítulo, procura-se pelos momentos nos quais Jesus de Nazaré, em seus discursos, acolhe o processo de transformação do grão em pão. Parte-se do olhar para a separação dos grãos de outros materiais via joeiramento e peneiração, a fim de estocá-los no celeiro. Depois disso, ocorre a moedura dos grãos, isto é, a produção da farinha. Finalmente, com a fermentação e a assadura da massa, chega-se ao alimento tão desejado: o pão. Resumindo: o objetivo nesta Dissertação é reunir aqueles elementos que Jesus de Nazaré, conforme os Evangelhos neotestamentários, destaca em relação a grão e pão. Com isso, ganha visibilidade o quanto Jesus está atento às dimensões socioambientais da vida do ser humano e como sua reflexão religiosa é também ecoteológicaCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior – CAPESporPontifícia Universidade Católica de São PauloPrograma de Estudos Pós-Graduados em TeologiaPUC-SPBrasilFaculdade de TeologiaCNPQ::CIENCIAS HUMANAS::TEOLOGIACereais na BíbliaJesus Cristo - HistoricidadeJesus de Nazaré camponêsTrabalho com a terra no Novo TestamentoGrão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaréinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SPinstname:Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)instacron:PUC_SPORIGINALCassiano Alberto Pertile.pdfapplication/pdf2893796https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/29564/1/Cassiano%20Alberto%20Pertile.pdfbea8768f7a083ef1b47e6e881e84c417MD51TEXTCassiano Alberto Pertile.pdf.txtCassiano Alberto Pertile.pdf.txtExtracted texttext/plain127243https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/29564/2/Cassiano%20Alberto%20Pertile.pdf.txt7035146152bfaf70786233b959c0b293MD52THUMBNAILCassiano Alberto Pertile.pdf.jpgCassiano Alberto Pertile.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1216https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/29564/3/Cassiano%20Alberto%20Pertile.pdf.jpg20202fe73d4e5b9bf7e381d1f193feacMD53handle/295642022-11-04 08:20:49.354oai:repositorio.pucsp.br:handle/29564Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://sapientia.pucsp.br/https://sapientia.pucsp.br/oai/requestbngkatende@pucsp.br||rapassi@pucsp.bropendoar:2022-11-04T11:20:49Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP - Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)false
dc.title.pt_BR.fl_str_mv Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré
title Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré
spellingShingle Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré
Pertile, Cassiano Alberto
CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::TEOLOGIA
Cereais na Bíblia
Jesus Cristo - Historicidade
Jesus de Nazaré camponês
Trabalho com a terra no Novo Testamento
title_short Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré
title_full Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré
title_fullStr Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré
title_full_unstemmed Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré
title_sort Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré
author Pertile, Cassiano Alberto
author_facet Pertile, Cassiano Alberto
author_role author
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv Grenzer, Matthias
dc.contributor.advisor1Lattes.fl_str_mv http://lattes.cnpq.br/1008164488580382
dc.contributor.authorLattes.fl_str_mv http://lattes.cnpq.br/3406456238640142
dc.contributor.author.fl_str_mv Pertile, Cassiano Alberto
contributor_str_mv Grenzer, Matthias
dc.subject.cnpq.fl_str_mv CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::TEOLOGIA
topic CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::TEOLOGIA
Cereais na Bíblia
Jesus Cristo - Historicidade
Jesus de Nazaré camponês
Trabalho com a terra no Novo Testamento
dc.subject.por.fl_str_mv Cereais na Bíblia
Jesus Cristo - Historicidade
Jesus de Nazaré camponês
Trabalho com a terra no Novo Testamento
description According to the testimony of the four Gospels in the New Testament, Jesus of Nazareth involved extensive peasant knowledge in the proclamation of his Good News of the Kingdom of God. In the research carried out in this Master's Dissertation, attention is directed to cereals and bread food. Specifically, the first chapter of the investigation seeks to bring together the moments in which Jesus intends to work with the earth, in order to make it produce the grains of barley and wheat. Plowing, sowing, germinating the grain underground, growing the plant, forming the grain in the ear, harvesting and threshing become matters. In the second chapter, we look for the moments in which Jesus of Nazareth, in his speeches, welcomes the process of transforming grain into bread. It starts with looking at the separation of grains from other materials via winnowing and sieving, in order to store them in the barn. After that, the grinding of the grains takes place, that is, the production of flour. Finally, with the fermentation and baking of the dough, we arrive at the much-desired food of bread. In short: the objective of this Dissertation is to bring together those elements that Jesus of Nazareth, according to the New Testament Gospels, highlights in relation to grain and bread. With this, it becomes visible how much Jesus is attentive to the socio-environmental dimensions of human life, and how his religious reflection is ecotheological
publishDate 2022
dc.date.accessioned.fl_str_mv 2022-11-03T18:39:32Z
dc.date.available.fl_str_mv 2022-11-03T18:39:32Z
dc.date.issued.fl_str_mv 2022-09-01
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.citation.fl_str_mv Pertile, Cassiano Alberto. Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré. 2022. Dissertação (Mestrado em Teologia) - Programa de Estudos Pós-Graduados em Teologia da Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, São Paulo, 2022.
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://repositorio.pucsp.br/jspui/handle/handle/29564
identifier_str_mv Pertile, Cassiano Alberto. Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré. 2022. Dissertação (Mestrado em Teologia) - Programa de Estudos Pós-Graduados em Teologia da Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, São Paulo, 2022.
url https://repositorio.pucsp.br/jspui/handle/handle/29564
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Pontifícia Universidade Católica de São Paulo
dc.publisher.program.fl_str_mv Programa de Estudos Pós-Graduados em Teologia
dc.publisher.initials.fl_str_mv PUC-SP
dc.publisher.country.fl_str_mv Brasil
dc.publisher.department.fl_str_mv Faculdade de Teologia
publisher.none.fl_str_mv Pontifícia Universidade Católica de São Paulo
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP
instname:Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)
instacron:PUC_SP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)
instacron_str PUC_SP
institution PUC_SP
reponame_str Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP
collection Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP
bitstream.url.fl_str_mv https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/29564/1/Cassiano%20Alberto%20Pertile.pdf
https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/29564/2/Cassiano%20Alberto%20Pertile.pdf.txt
https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/29564/3/Cassiano%20Alberto%20Pertile.pdf.jpg
bitstream.checksum.fl_str_mv bea8768f7a083ef1b47e6e881e84c417
7035146152bfaf70786233b959c0b293
20202fe73d4e5b9bf7e381d1f193feac
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP - Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)
repository.mail.fl_str_mv bngkatende@pucsp.br||rapassi@pucsp.br
_version_ 1809278005278670848