Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP |
Texto Completo: | https://repositorio.pucsp.br/jspui/handle/handle/29564 |
Resumo: | According to the testimony of the four Gospels in the New Testament, Jesus of Nazareth involved extensive peasant knowledge in the proclamation of his Good News of the Kingdom of God. In the research carried out in this Master's Dissertation, attention is directed to cereals and bread food. Specifically, the first chapter of the investigation seeks to bring together the moments in which Jesus intends to work with the earth, in order to make it produce the grains of barley and wheat. Plowing, sowing, germinating the grain underground, growing the plant, forming the grain in the ear, harvesting and threshing become matters. In the second chapter, we look for the moments in which Jesus of Nazareth, in his speeches, welcomes the process of transforming grain into bread. It starts with looking at the separation of grains from other materials via winnowing and sieving, in order to store them in the barn. After that, the grinding of the grains takes place, that is, the production of flour. Finally, with the fermentation and baking of the dough, we arrive at the much-desired food of bread. In short: the objective of this Dissertation is to bring together those elements that Jesus of Nazareth, according to the New Testament Gospels, highlights in relation to grain and bread. With this, it becomes visible how much Jesus is attentive to the socio-environmental dimensions of human life, and how his religious reflection is ecotheological |
id |
PUC_SP-1_fe6924dbb08df918ab7a40b827735a53 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.pucsp.br:handle/29564 |
network_acronym_str |
PUC_SP-1 |
network_name_str |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP |
repository_id_str |
|
spelling |
Grenzer, Matthiashttp://lattes.cnpq.br/1008164488580382http://lattes.cnpq.br/3406456238640142Pertile, Cassiano Alberto2022-11-03T18:39:32Z2022-11-03T18:39:32Z2022-09-01Pertile, Cassiano Alberto. Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré. 2022. Dissertação (Mestrado em Teologia) - Programa de Estudos Pós-Graduados em Teologia da Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, São Paulo, 2022.https://repositorio.pucsp.br/jspui/handle/handle/29564According to the testimony of the four Gospels in the New Testament, Jesus of Nazareth involved extensive peasant knowledge in the proclamation of his Good News of the Kingdom of God. In the research carried out in this Master's Dissertation, attention is directed to cereals and bread food. Specifically, the first chapter of the investigation seeks to bring together the moments in which Jesus intends to work with the earth, in order to make it produce the grains of barley and wheat. Plowing, sowing, germinating the grain underground, growing the plant, forming the grain in the ear, harvesting and threshing become matters. In the second chapter, we look for the moments in which Jesus of Nazareth, in his speeches, welcomes the process of transforming grain into bread. It starts with looking at the separation of grains from other materials via winnowing and sieving, in order to store them in the barn. After that, the grinding of the grains takes place, that is, the production of flour. Finally, with the fermentation and baking of the dough, we arrive at the much-desired food of bread. In short: the objective of this Dissertation is to bring together those elements that Jesus of Nazareth, according to the New Testament Gospels, highlights in relation to grain and bread. With this, it becomes visible how much Jesus is attentive to the socio-environmental dimensions of human life, and how his religious reflection is ecotheologicalConforme o testemunho dos quatro Evangelhos no Novo Testamento, Jesus de Nazaré envolve um amplo saber camponês no anúncio de sua Boa Nova do Reino de Deus. Na pesquisa realizada nesta Dissertação de Mestrado, a atenção se dirige aos cereais e ao alimento do pão. Concretamente, o primeiro Capítulo da investigação procura reunir os momentos nos quais Jesus visa o trabalho com a terra, a fim de fazê-la produzir os grãos de cevada e trigo. Aradura, semeadura, germinação do grão debaixo da terra, crescimento da planta, formação do grão na espiga, colheita e debulha se tornam assuntos. No segundo Capítulo, procura-se pelos momentos nos quais Jesus de Nazaré, em seus discursos, acolhe o processo de transformação do grão em pão. Parte-se do olhar para a separação dos grãos de outros materiais via joeiramento e peneiração, a fim de estocá-los no celeiro. Depois disso, ocorre a moedura dos grãos, isto é, a produção da farinha. Finalmente, com a fermentação e a assadura da massa, chega-se ao alimento tão desejado: o pão. Resumindo: o objetivo nesta Dissertação é reunir aqueles elementos que Jesus de Nazaré, conforme os Evangelhos neotestamentários, destaca em relação a grão e pão. Com isso, ganha visibilidade o quanto Jesus está atento às dimensões socioambientais da vida do ser humano e como sua reflexão religiosa é também ecoteológicaCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior – CAPESporPontifícia Universidade Católica de São PauloPrograma de Estudos Pós-Graduados em TeologiaPUC-SPBrasilFaculdade de TeologiaCNPQ::CIENCIAS HUMANAS::TEOLOGIACereais na BíbliaJesus Cristo - HistoricidadeJesus de Nazaré camponêsTrabalho com a terra no Novo TestamentoGrão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaréinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SPinstname:Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)instacron:PUC_SPORIGINALCassiano Alberto Pertile.pdfapplication/pdf2893796https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/29564/1/Cassiano%20Alberto%20Pertile.pdfbea8768f7a083ef1b47e6e881e84c417MD51TEXTCassiano Alberto Pertile.pdf.txtCassiano Alberto Pertile.pdf.txtExtracted texttext/plain127243https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/29564/2/Cassiano%20Alberto%20Pertile.pdf.txt7035146152bfaf70786233b959c0b293MD52THUMBNAILCassiano Alberto Pertile.pdf.jpgCassiano Alberto Pertile.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1216https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/29564/3/Cassiano%20Alberto%20Pertile.pdf.jpg20202fe73d4e5b9bf7e381d1f193feacMD53handle/295642022-11-04 08:20:49.354oai:repositorio.pucsp.br:handle/29564Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://sapientia.pucsp.br/https://sapientia.pucsp.br/oai/requestbngkatende@pucsp.br||rapassi@pucsp.bropendoar:2022-11-04T11:20:49Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP - Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP)false |
dc.title.pt_BR.fl_str_mv |
Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré |
title |
Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré |
spellingShingle |
Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré Pertile, Cassiano Alberto CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::TEOLOGIA Cereais na Bíblia Jesus Cristo - Historicidade Jesus de Nazaré camponês Trabalho com a terra no Novo Testamento |
title_short |
Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré |
title_full |
Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré |
title_fullStr |
Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré |
title_full_unstemmed |
Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré |
title_sort |
Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré |
author |
Pertile, Cassiano Alberto |
author_facet |
Pertile, Cassiano Alberto |
author_role |
author |
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv |
Grenzer, Matthias |
dc.contributor.advisor1Lattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/1008164488580382 |
dc.contributor.authorLattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/3406456238640142 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Pertile, Cassiano Alberto |
contributor_str_mv |
Grenzer, Matthias |
dc.subject.cnpq.fl_str_mv |
CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::TEOLOGIA |
topic |
CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::TEOLOGIA Cereais na Bíblia Jesus Cristo - Historicidade Jesus de Nazaré camponês Trabalho com a terra no Novo Testamento |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Cereais na Bíblia Jesus Cristo - Historicidade Jesus de Nazaré camponês Trabalho com a terra no Novo Testamento |
description |
According to the testimony of the four Gospels in the New Testament, Jesus of Nazareth involved extensive peasant knowledge in the proclamation of his Good News of the Kingdom of God. In the research carried out in this Master's Dissertation, attention is directed to cereals and bread food. Specifically, the first chapter of the investigation seeks to bring together the moments in which Jesus intends to work with the earth, in order to make it produce the grains of barley and wheat. Plowing, sowing, germinating the grain underground, growing the plant, forming the grain in the ear, harvesting and threshing become matters. In the second chapter, we look for the moments in which Jesus of Nazareth, in his speeches, welcomes the process of transforming grain into bread. It starts with looking at the separation of grains from other materials via winnowing and sieving, in order to store them in the barn. After that, the grinding of the grains takes place, that is, the production of flour. Finally, with the fermentation and baking of the dough, we arrive at the much-desired food of bread. In short: the objective of this Dissertation is to bring together those elements that Jesus of Nazareth, according to the New Testament Gospels, highlights in relation to grain and bread. With this, it becomes visible how much Jesus is attentive to the socio-environmental dimensions of human life, and how his religious reflection is ecotheological |
publishDate |
2022 |
dc.date.accessioned.fl_str_mv |
2022-11-03T18:39:32Z |
dc.date.available.fl_str_mv |
2022-11-03T18:39:32Z |
dc.date.issued.fl_str_mv |
2022-09-01 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.fl_str_mv |
Pertile, Cassiano Alberto. Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré. 2022. Dissertação (Mestrado em Teologia) - Programa de Estudos Pós-Graduados em Teologia da Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, São Paulo, 2022. |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://repositorio.pucsp.br/jspui/handle/handle/29564 |
identifier_str_mv |
Pertile, Cassiano Alberto. Grão e pão: o saber camponês de Jesus de Nazaré. 2022. Dissertação (Mestrado em Teologia) - Programa de Estudos Pós-Graduados em Teologia da Pontifícia Universidade Católica de São Paulo, São Paulo, 2022. |
url |
https://repositorio.pucsp.br/jspui/handle/handle/29564 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Pontifícia Universidade Católica de São Paulo |
dc.publisher.program.fl_str_mv |
Programa de Estudos Pós-Graduados em Teologia |
dc.publisher.initials.fl_str_mv |
PUC-SP |
dc.publisher.country.fl_str_mv |
Brasil |
dc.publisher.department.fl_str_mv |
Faculdade de Teologia |
publisher.none.fl_str_mv |
Pontifícia Universidade Católica de São Paulo |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP instname:Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP) instacron:PUC_SP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP) |
instacron_str |
PUC_SP |
institution |
PUC_SP |
reponame_str |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP |
collection |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/29564/1/Cassiano%20Alberto%20Pertile.pdf https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/29564/2/Cassiano%20Alberto%20Pertile.pdf.txt https://repositorio.pucsp.br/xmlui/bitstream/handle/29564/3/Cassiano%20Alberto%20Pertile.pdf.jpg |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
bea8768f7a083ef1b47e6e881e84c417 7035146152bfaf70786233b959c0b293 20202fe73d4e5b9bf7e381d1f193feac |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_SP - Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP) |
repository.mail.fl_str_mv |
bngkatende@pucsp.br||rapassi@pucsp.br |
_version_ |
1809278005278670848 |