Estudo sobre a atividade antifúngica e antioxidante de extratos de própolis obtidos com CO2 supercrítico
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Data de Publicação: | 2014 |
Tipo de documento: | Dissertação |
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Título da fonte: | Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da PUC_RS |
Texto Completo: | http://tede2.pucrs.br/tede2/handle/tede/3255 |
Resumo: | Propolis is a resinous substance produced by bees through the collection of plant secondary metabolites and its chemical composition is complex and varied, giving this product several biological activities such as antibacterial, antifungal and antioxidant. The propolis extract can be obtained by supercritical fluid extraction using CO2 as solvent, which is a clean and non-toxic technology, leaving no residue. This work aims to extract chemically and biologically extracts of green and red propolis produced by bees of the species Apis mellifera. Supercritical CO2 extraction from the raw propolis and its ethanolic extracts, which were impregnated in filter papers, were performed. The pressures used for fractionation of raw propolis were 90, 120, 150, 200, 250 and 300 bar and, for the propolis impregnated in filter papers, 90, 150 and 300 bar. For comparison of the chromatographic profiles at different pressures, chemical analysis using Thin Layer Chromatography (TLC) and High Performance Liquid Chromatography (HPLC) were done. The chemical composition of the extracts from impregnated propolis ethanolic extracts (PEE) and raw propolis remained similar, but the yield of supercritical extracts from impregnated PEE in filter papers showed much higher values. Supercritical extracts showed antifungal activity and excellent antioxidant activity. |
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This work aims to extract chemically and biologically extracts of green and red propolis produced by bees of the species Apis mellifera. Supercritical CO2 extraction from the raw propolis and its ethanolic extracts, which were impregnated in filter papers, were performed. The pressures used for fractionation of raw propolis were 90, 120, 150, 200, 250 and 300 bar and, for the propolis impregnated in filter papers, 90, 150 and 300 bar. For comparison of the chromatographic profiles at different pressures, chemical analysis using Thin Layer Chromatography (TLC) and High Performance Liquid Chromatography (HPLC) were done. The chemical composition of the extracts from impregnated propolis ethanolic extracts (PEE) and raw propolis remained similar, but the yield of supercritical extracts from impregnated PEE in filter papers showed much higher values. Supercritical extracts showed antifungal activity and excellent antioxidant activity.A própolis é uma substância resinosa produzida pelas abelhas através da coleta de metabólitos secundários da flora e sua composição química é complexa e variada, conferindo a este produto diversas atividades biológicas como antibacteriana, antifúngica e antioxidante. O extrato da própolis pode ser obtido por extração supercrítica, utilizando CO2 como solvente, sendo esta uma tecnologia limpa, atóxica e que não deixa resíduo. Este trabalho tem como objetivo extrair e avaliar quimicamente e biologicamente extratos de própolis verde e vermelha produzidos pelas abelhas da espécie Apis mellifera. Foram realizadas extrações com CO2 supercrítico a partir da própolis bruta e de seus extratos etanólicos, os quais foram impregnados em papéis filtro. As pressões utilizadas para fracionamento da própolis bruta foram 90, 120, 150, 200, 250 e 300 bar, e da própolis impregnada em papéis filtro, 90, 150 e 300 bar. Para comparação dos perfis cromatográficos nas diferentes pressões, análises químicas através de cromatografia em camada delgada (CCD) e cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE) foram realizadas. A composição química dos extratos a partir dos extratos etanólicos de própolis (EEP) impregnados e da própolis bruta permaneceu similar, porém o rendimento dos extratos supercríticos a partir dos EEP impregnados em papéis filtro apresentou valores muito mais elevados. Os extratos supercríticos obtidos apresentaram atividade antifúngica e excelente atividade antioxidante.Made available in DSpace on 2015-04-14T13:59:07Z (GMT). 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