Sensory marketing - How can sensory marketing influence consumers to make a more sustainable purchasing decision?

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Neto, Ana Catarina Félix
Data de Publicação: 2023
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10362/152364
Resumo: Dissertation presented as the partial requirement for obtaining a Master's degree in Information Management, specialization in Marketing Intelligence
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spelling Sensory marketing - How can sensory marketing influence consumers to make a more sustainable purchasing decision?Sensory MarketingPerceived QualitySustainabilityConsumer BehaviourSmellMarketing SensorialQualidade PercebidaSustentabilidadeComportamento do ConsumidorOlfatoDissertation presented as the partial requirement for obtaining a Master's degree in Information Management, specialization in Marketing IntelligenceThe growing concern with environmental sustainability and the ecological footprint makes consumers more aware of the environment and their consumption’s consequences. Given the unquestionable evolution of the information and the promotion of products, it becomes more difficult to innovate and to ensure compliance with consumer desires, and companies have had to change the way they do marketing, to maximise products’ profitability without neglecting current environmental concerns. Combined with sensory marketing, companies can stimulate customers' emotions to change to more sustainable habits. The aim of this dissertation is to analyse how can sensory marketing influence consumers to make a more sustainable purchasing decision, and in particularly, to study the importance of using the senses, in combination with a greater concern for environmental sustainability, if it can trigger a more accelerated sustainable purchase intention. Using a quantitative methodology, through the development of an online questionnaire, with 491 participants, this dissertation investigates the relationship between sensory marketing, as an independent variable, and sustainable purchase intention, using also perceived product quality and perception of sustainability as dependent variables. The results were discussed, and they indicate that the use of the olfactory sense influences consumers to have a higher perceived quality of sustainable products, leading them to trigger a higher purchase intention for these products as well. It presented the theoretical contributions and implications for management based on the results. Finally, based on the conclusions presented, the limitations and recommendations for future studies are stated.A crescente preocupação com a sustentabilidade ambiental e a pegada ecológica torna os consumidores mais conscientes do ambiente e a consequências do seu consumismo. Dada a indiscutível evolução dos meios de informação e promoção de produtos, torna-se mais difícil inovar e garantir o cumprimento dos desejos do consumidor, por isso, as empresas tiveram de mudar a forma de fazer marketing, que permitam maximizar a rentabilidade dos seus produtos sem negligenciar as atuais preocupações ambientais. Combinado com um marketing sensorial, as empresas podem estimular as emoções dos clientes para uma mudança de hábitos mais sustentáveis. O objetivo desta dissertação é analisar como pode o marketing sensorial influenciar os consumidores a tomar uma decisão de compra mais sustentável, e em particular, estudar a importância da utilização dos sentidos, em combinação com uma maior preocupação com a sustentabilidade ambiental, se pode desencadear uma intenção de compra sustentável mais acelerada. Utilizando uma metodologia quantitativa, através do desenvolvimento de um questionário online, com 491 participantes, esta dissertação investiga a relação entre o marketing sensorial, como variável independente, e a intenção de compra sustentável, utilizando também a qualidade percebida do produto e a perceção da sustentabilidade como variáveis dependentes. Os resultados foram discutidos e indicam que o uso do olfato, influencia os consumidores a terem uma qualidade percebida do produto sustentável maior, desencadeando também uma intenção de compra desses produtos maior. Foram apresentadas as contribuições teóricas e implicações para a gestão baseadas nos resultados. Finalmente, com base nas conclusões, foram apresentadas as limitações e recomendações para estudos futuros.Pinto, Diego CostaSoares, Raquel Vanessa Reis Silva FerreiraRUNNeto, Ana Catarina Félix2023-04-142024-04-14T00:00:00Z2023-04-14T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10362/152364TID:203275683enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2024-03-11T05:34:43Zoai:run.unl.pt:10362/152364Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-20T03:54:53.340207Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
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