Composição bioativa de cenoura em função da época de colheita e do processamento mínimo

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Elisa Gonçalinho
Data de Publicação: 2013
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/6683
Resumo: Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
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spelling Composição bioativa de cenoura em função da época de colheita e do processamento mínimocarrotbioactive compoundsfresh-cutstorageMestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaFrom the bioactive composition characterization of cv. Nantes carrot considering tissue type (peel, cortex and vascular tissues) and harvest season (winter vs. summer), it was concluded that both factors affect significantly this composition. Carrots from the summer harvest showed to have about four times higher total phenolic and carotenoid contents than the winter ones. The cortex is the most representative carrot tissue (71-82%) and holds higher contents of total phenolics (49-69%) and carotenoids (78-85%) than the remaining tissues – peel and vascular tissues. Therefore, the cortex is the tissue that contributes the most toward carrots’ total antioxidant capacity (61-72%), mainly of hydrophilic nature (>90%) which is directly related to the respective phenolic composition. In minimal processing, the peeling and decontamination unit operations lead to significant losses in carrots’ bioactive composition, accounting for decreases of 58% for phenolics and of 52% for carotenoids regarding the raw material. These losses were compensated during storage of minimally processed carrot packed in a microperforated film, namely due to induced phenolic synthesis, reaching by day 7 similar levels to those evaluated in the raw material, with maintenance of the carotenoid content, pH and soluble solids content.ISAAlegria, Carla Sofia MarquesAbreu, Marta Maria NogueiraMartins, Margarida MoldãoRepositório da Universidade de LisboaSilva, Elisa Gonçalinho2014-03-31T15:26:28Z20132013-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/6683TID:201921820porSilva, E.G. - Composição bioativa de cenoura em função da época de colheita e do processamento mínimo. Lisboa: ISA, 2013, 75 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:37:31Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/6683Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:54:01.216069Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
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