Efeito da refrigeração em leite de ovelha - evolução da flora microbiana e efeito na aptidão tecnológica para queijo
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2009 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/1121 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Zootécnica - Produção animal - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_2237e9a8c2627f24f0be5796981a3949 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/1121 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Efeito da refrigeração em leite de ovelha - evolução da flora microbiana e efeito na aptidão tecnológica para queijoraw ewe's milkewe's cheesecoolingpsychrotrophicsability to clottingleite cru de ovelhaqueijo de ovelharefrigeraçãopsicrotróficosaptidão à coagulaçãoMestrado em Engenharia Zootécnica - Produção animal - Instituto Superior de AgronomiaThe objective of this study was to investigate the effect of the cooling on ewe’s milk. After an initial characterization, the raw milk was refrigerated at 4 °C and 8 °C for seven days, through what was studied the evolution of the microbial population (total mesophilic (ISO/DIS 6610) and psychrotrophic (ISO/ IS 8552)), pH and the ability to coagulation, through clotting tests with the Optigraph. After three days of cooling, there were increases in the population of mesophiles, 10 and 52, and 15 and 87 times the values of psychrotrophic, at 4 °C and 8 °C, respectively. The pH decreased very significantly along the cooling, especially at 8 °C and from 2nd day, which influenced the start of the micellar aggregation. The cooling at 4 °C showed no significant effect on the ability to clotting and allowed the control of development of microbial populations (particularly the psycrotrophic population) for a period of 48 hours. The results presented in this study reinforce the belief that when the cooling is at inadequate temperatures and storage times, microbial populations can be selected favoring psychrotrophic bacteria that may have a negative effect on manufacture of the cheese from raw milk.Martins, António Pedro LouroBrito, Maria Luísa de CastroRepositório da Universidade de LisboaRamos, João Miguel da Silva2009-07-10T14:22:36Z20092009-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/1121porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:32:24Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/1121Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:49:19.728722Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Efeito da refrigeração em leite de ovelha - evolução da flora microbiana e efeito na aptidão tecnológica para queijo |
title |
Efeito da refrigeração em leite de ovelha - evolução da flora microbiana e efeito na aptidão tecnológica para queijo |
spellingShingle |
Efeito da refrigeração em leite de ovelha - evolução da flora microbiana e efeito na aptidão tecnológica para queijo Ramos, João Miguel da Silva raw ewe's milk ewe's cheese cooling psychrotrophics ability to clotting leite cru de ovelha queijo de ovelha refrigeração psicrotróficos aptidão à coagulação |
title_short |
Efeito da refrigeração em leite de ovelha - evolução da flora microbiana e efeito na aptidão tecnológica para queijo |
title_full |
Efeito da refrigeração em leite de ovelha - evolução da flora microbiana e efeito na aptidão tecnológica para queijo |
title_fullStr |
Efeito da refrigeração em leite de ovelha - evolução da flora microbiana e efeito na aptidão tecnológica para queijo |
title_full_unstemmed |
Efeito da refrigeração em leite de ovelha - evolução da flora microbiana e efeito na aptidão tecnológica para queijo |
title_sort |
Efeito da refrigeração em leite de ovelha - evolução da flora microbiana e efeito na aptidão tecnológica para queijo |
author |
Ramos, João Miguel da Silva |
author_facet |
Ramos, João Miguel da Silva |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Martins, António Pedro Louro Brito, Maria Luísa de Castro Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Ramos, João Miguel da Silva |
dc.subject.por.fl_str_mv |
raw ewe's milk ewe's cheese cooling psychrotrophics ability to clotting leite cru de ovelha queijo de ovelha refrigeração psicrotróficos aptidão à coagulação |
topic |
raw ewe's milk ewe's cheese cooling psychrotrophics ability to clotting leite cru de ovelha queijo de ovelha refrigeração psicrotróficos aptidão à coagulação |
description |
Mestrado em Engenharia Zootécnica - Produção animal - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2009 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2009-07-10T14:22:36Z 2009 2009-01-01T00:00:00Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/1121 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/1121 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799130966650781696 |