Efeito da utilização de um alimento diferenciado no primeiro terço de gestação na produtividade das porcas
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2014 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/7074 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Agronómica - Agro-pecuária - Instituto Superior de Agronomia |
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Efeito da utilização de um alimento diferenciado no primeiro terço de gestação na produtividade das porcasEffect of a differentiated food supply on the first third of sow's gestation on their productivitysowsgestation dietproductivitypiglet birth weight24 hours piglet weightpiglet weight weaningMestrado em Engenharia Agronómica - Agro-pecuária - Instituto Superior de AgronomiaThe main aim of this work was to study the effect of a diet with 15% of crude protein in early gestation on sow’s productivity. The study included 40 sows divided into two treatments, control (13% of crude protein) and test, with three repetitions. There was obtained an average piglets born alive per litter of 12,4 in control treatment and 13,51 in test (P>0,05). Pre-weaning mortality was 1,43 piglets per sow in control treatment and 1,16 piglets per sow in test treatment (P>0,05). There was a significant interaction between treatment and repetition for these parameters (P<0,05). The number of piglets weaned per sow showed no differences (P>0,05) with 10,89 piglets weaned/sow in control treatment and e 11,67 in test. The average birth weight was 1,46 kg/piglet in control treatment and 1,36 kg/piglet in test treatment (P<0,05). At 24 hours post-farrowing the average weight was 1,59 kg/piglet for control treatment and 1,49 kg/piglet for test treatment (P<0,05). However there were no significant differences on piglet’s weight at weaning (P>0,05) with 7,29kg/piglet in control treatment and 7,12 kg/piglet in test. The results suggest that the use of a diet with 15% of crude protein in early gestation has no benefit in the sow’s productivityISAMachado, Isabel Aurora Rocha da CunhaFreire, João Pedro BengalaRepositório da Universidade de LisboaCorreia, Maria Rasquilha Corado Ribeiro2014-09-03T14:22:41Z20142014-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/7074TID:201921138porCorreia, M.R.C.R. - Efeito da utilização de um alimento diferenciado no primeiro terço de gestação na produtividade das porcas. Lisboa: ISA, 2014, 70 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:37:51Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/7074Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:54:18.267228Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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