Avaliação da viabilidade da exploração comercial de lampreia-marinha (Petromyzon marinus L.) nas bacias hidrográficas do Minho e Tejo
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2010 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10174/20931 |
Resumo: | Existe uma pesca profissional importante dirigida a espécies migradoras nos rios Minho e Tejo, nomeadamente a lampreia-marinha (Petromyzon marinus L.), sável (Alosa alosa L.), savelha (Alosa fallax Lac.) e enguia-europeia (Anguilla anguilla L.). O objecto de estudo do presente trabalho é a lampreia-marinha, cuja exploração constitui uma actividade com elevado interesse económico, gastronómico e cultural. Cientes da importância que esta espécie representa nas regiões em estudo pretendeu-se com este trabalho contribuir para a determinação do valor económico da pesca da lampreia-marinha e avaliar a viabilidade da sua exploração comercial nos moldes em que tem sido praticada no nosso país. Para o efeito foram realizados inquéritos sociológicos aos pescadores profissionais na bacia hidrográfica dos rios Minho e Tejo, de modo a aprofundar conhecimentos sobre as comunidades piscatórias existentes ao longo dos troços estudados, bem como a evolução da pesca da lampreia-marinha nos últimos anos. Semanalmente foram também efectuados contactos com os pescadores profissionais, de modo a obter o número de capturas diárias. Estes contactos permitiram obter uma estimativa do número de lampreias-marinhas capturadas, bem como o seu valor monetário e o esforço de pesca despendido na sua captura, durante a época de pesca de 2009. Simultaneamente foi efectuada uma análise do circuito comercial desde o pescador até ao consumidor final e realizado um cálculo do volume de negócios associado a este tipo de pesca. Com a caracterização sócio-económica dos pescadores verificou-se que estamos na presença de uma população bastante envelhecida, e que a pesca praticada por estes é de carácter tradicional e familiar. Através desta caracterização efectuou-se também a distinção em cinco principais tipos de pescadores a operar em ambos os rios. Durante a época de pesca de 2009 foram capturadas 9418 lampreias-marinhas e transaccionados €83.624,00 pelos 26 pescadores dos quais se obteve dados de capturas diárias, observando se que o maior número de capturas e de fluxo monetário se registou no Rio Minho. No que se refere ao sector da restauração foram vendidas cerca de 2842lampreias-marinhas, provenientes dos rios Minho, Tejo e Nabão e transaccionados €110.436, pelos 29 restaurantes dos quais foi possível obter informações. Através dos cinco tipos de pescadores apurados, obteve-se o valor acrescentado bruto para as duas bacias hidrográficas em estudo, para o Rio Minho de €209.618 por cerca de 347 pescadores licenciados para a pesca da lampreia-marinha, e para o Rio Tejo de €23.035 por cerca de 62 pescadores licenciados para a pesca profissional. Comparando os valores obtidos com os valores totais para cada região, verificou-se que a pesca da lampreia no Rio Minho representa uma parcela mais significativa do fluxo económico gerado pela pesca total, quando comparado com o Rio Tejo. Estes resultados permitem-nos concluir que, na época em questão, existiu uma elevada captura de exemplares de lampreia-marinha e que estes animais apresentam uma significativa importância económica para as regiões estudadas. É de salientar toda a movimentação económica que o produto inicial motiva, existindo, inclusivamente, diversos restaurantes especializados na confecção desta espécie e certames gastronómicos em que esta 11 iguaria 11 é a principal atracção. ABSTRACT: "Assessment of the feasibility of commercial exploitation of sea lamprey in rivers basin of Minho and Tagus" There is a professional fishery directed at migratory species on the rivers Minho and Tejo, namely the sea-lamprey (Petromyzon marínus L.), alice shad (Alosa alosa L.), twaite shad (Alosa fallax Lac.) and european-eel (Anguílla anguílla L.). The present work focus on the study of the sea-lamprey, whose exploration constitutes an activity with a high degree of economical, gastronomic and cultural interest. Aware of the importance that this species has on the regions studied, this work intended to contribute to determine the economic value of the sea-lamprey fishery and evaluate its commercial exploration viability as it has been conducted in our country. For that purpose, sociological surveys were conducted among professional fishers of the rivers Minho and Tejo basins, to further investigate the fishing communities, present in the studied areas, as well as the evolution of the sea-lamprey fishery along the last few years. Professional fishers were also contacted weakly, to obtain the number of daily captures. These contacts allowed the obtaining of an estimated number of captured sea-lampreys, as well as their economic value and the effort spent on their capture, during the 2009 fishing season. At the same time, an analysis of the commercial circuit was conducted from the fisher to the end consumer and the business volume associated to this kind of fishery was calculated. With fishers' socio-economical characterization, it was concluded that they constitute a considerably aged population and that the fishing conducted by them is typically traditional and familiar. Through this characterization, it was possible to make a distinction between five main types of fishers operating in both rivers. During the 2009 fishing season, 9418 sea-lamprey were captured and €83.624,00 were traded by the 26 fishers from which data on daily captures was obtained, registering a greater number of captures and financial flow on the River Minho. Regarding catering, 2842 sea-lampreys from the Minho, Tejo and Nabão rivers were sold, and €110.436 were traded by the 29 restaurants from which information could be obtained. Through the five types of fisher identified, the GVA for both river basins studied was obtained: €209.618 among 347 certified sea-lamprey fishers on the River Minho, and €23.035 among 62 certified professional fishers on the River Tejo. Comparing the obtained values with total values for each region, it was observed that lamprey fishery on the River Minho represents a more significant part of the total economical flow generated by fishery, when comparing with the River Tejo. These results allow us to conclude that, during the studied season, there was a high number of captured sea-lampreys and that these animals have a high economic importance on the studied regions. It is important to point out all the economical movement that the initial product generates. Several restaurants specialized in the confection of this specie exist, as well as gastronomic fairs, in which this "treat “is the main attraction. |
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Para o efeito foram realizados inquéritos sociológicos aos pescadores profissionais na bacia hidrográfica dos rios Minho e Tejo, de modo a aprofundar conhecimentos sobre as comunidades piscatórias existentes ao longo dos troços estudados, bem como a evolução da pesca da lampreia-marinha nos últimos anos. Semanalmente foram também efectuados contactos com os pescadores profissionais, de modo a obter o número de capturas diárias. Estes contactos permitiram obter uma estimativa do número de lampreias-marinhas capturadas, bem como o seu valor monetário e o esforço de pesca despendido na sua captura, durante a época de pesca de 2009. Simultaneamente foi efectuada uma análise do circuito comercial desde o pescador até ao consumidor final e realizado um cálculo do volume de negócios associado a este tipo de pesca. Com a caracterização sócio-económica dos pescadores verificou-se que estamos na presença de uma população bastante envelhecida, e que a pesca praticada por estes é de carácter tradicional e familiar. Através desta caracterização efectuou-se também a distinção em cinco principais tipos de pescadores a operar em ambos os rios. Durante a época de pesca de 2009 foram capturadas 9418 lampreias-marinhas e transaccionados €83.624,00 pelos 26 pescadores dos quais se obteve dados de capturas diárias, observando se que o maior número de capturas e de fluxo monetário se registou no Rio Minho. No que se refere ao sector da restauração foram vendidas cerca de 2842lampreias-marinhas, provenientes dos rios Minho, Tejo e Nabão e transaccionados €110.436, pelos 29 restaurantes dos quais foi possível obter informações. Através dos cinco tipos de pescadores apurados, obteve-se o valor acrescentado bruto para as duas bacias hidrográficas em estudo, para o Rio Minho de €209.618 por cerca de 347 pescadores licenciados para a pesca da lampreia-marinha, e para o Rio Tejo de €23.035 por cerca de 62 pescadores licenciados para a pesca profissional. Comparando os valores obtidos com os valores totais para cada região, verificou-se que a pesca da lampreia no Rio Minho representa uma parcela mais significativa do fluxo económico gerado pela pesca total, quando comparado com o Rio Tejo. Estes resultados permitem-nos concluir que, na época em questão, existiu uma elevada captura de exemplares de lampreia-marinha e que estes animais apresentam uma significativa importância económica para as regiões estudadas. É de salientar toda a movimentação económica que o produto inicial motiva, existindo, inclusivamente, diversos restaurantes especializados na confecção desta espécie e certames gastronómicos em que esta 11 iguaria 11 é a principal atracção. ABSTRACT: "Assessment of the feasibility of commercial exploitation of sea lamprey in rivers basin of Minho and Tagus" There is a professional fishery directed at migratory species on the rivers Minho and Tejo, namely the sea-lamprey (Petromyzon marínus L.), alice shad (Alosa alosa L.), twaite shad (Alosa fallax Lac.) and european-eel (Anguílla anguílla L.). The present work focus on the study of the sea-lamprey, whose exploration constitutes an activity with a high degree of economical, gastronomic and cultural interest. Aware of the importance that this species has on the regions studied, this work intended to contribute to determine the economic value of the sea-lamprey fishery and evaluate its commercial exploration viability as it has been conducted in our country. For that purpose, sociological surveys were conducted among professional fishers of the rivers Minho and Tejo basins, to further investigate the fishing communities, present in the studied areas, as well as the evolution of the sea-lamprey fishery along the last few years. Professional fishers were also contacted weakly, to obtain the number of daily captures. These contacts allowed the obtaining of an estimated number of captured sea-lampreys, as well as their economic value and the effort spent on their capture, during the 2009 fishing season. At the same time, an analysis of the commercial circuit was conducted from the fisher to the end consumer and the business volume associated to this kind of fishery was calculated. With fishers' socio-economical characterization, it was concluded that they constitute a considerably aged population and that the fishing conducted by them is typically traditional and familiar. Through this characterization, it was possible to make a distinction between five main types of fishers operating in both rivers. During the 2009 fishing season, 9418 sea-lamprey were captured and €83.624,00 were traded by the 26 fishers from which data on daily captures was obtained, registering a greater number of captures and financial flow on the River Minho. Regarding catering, 2842 sea-lampreys from the Minho, Tejo and Nabão rivers were sold, and €110.436 were traded by the 29 restaurants from which information could be obtained. Through the five types of fisher identified, the GVA for both river basins studied was obtained: €209.618 among 347 certified sea-lamprey fishers on the River Minho, and €23.035 among 62 certified professional fishers on the River Tejo. Comparing the obtained values with total values for each region, it was observed that lamprey fishery on the River Minho represents a more significant part of the total economical flow generated by fishery, when comparing with the River Tejo. These results allow us to conclude that, during the studied season, there was a high number of captured sea-lampreys and that these animals have a high economic importance on the studied regions. It is important to point out all the economical movement that the initial product generates. Several restaurants specialized in the confection of this specie exist, as well as gastronomic fairs, in which this "treat “is the main attraction.Universidade de Évora2017-04-11T09:03:46Z2017-04-112010-04-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesishttp://hdl.handle.net/10174/20931http://hdl.handle.net/10174/20931porEsc. C. 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Para o efeito foram realizados inquéritos sociológicos aos pescadores profissionais na bacia hidrográfica dos rios Minho e Tejo, de modo a aprofundar conhecimentos sobre as comunidades piscatórias existentes ao longo dos troços estudados, bem como a evolução da pesca da lampreia-marinha nos últimos anos. Semanalmente foram também efectuados contactos com os pescadores profissionais, de modo a obter o número de capturas diárias. Estes contactos permitiram obter uma estimativa do número de lampreias-marinhas capturadas, bem como o seu valor monetário e o esforço de pesca despendido na sua captura, durante a época de pesca de 2009. Simultaneamente foi efectuada uma análise do circuito comercial desde o pescador até ao consumidor final e realizado um cálculo do volume de negócios associado a este tipo de pesca. Com a caracterização sócio-económica dos pescadores verificou-se que estamos na presença de uma população bastante envelhecida, e que a pesca praticada por estes é de carácter tradicional e familiar. Através desta caracterização efectuou-se também a distinção em cinco principais tipos de pescadores a operar em ambos os rios. Durante a época de pesca de 2009 foram capturadas 9418 lampreias-marinhas e transaccionados €83.624,00 pelos 26 pescadores dos quais se obteve dados de capturas diárias, observando se que o maior número de capturas e de fluxo monetário se registou no Rio Minho. No que se refere ao sector da restauração foram vendidas cerca de 2842lampreias-marinhas, provenientes dos rios Minho, Tejo e Nabão e transaccionados €110.436, pelos 29 restaurantes dos quais foi possível obter informações. Através dos cinco tipos de pescadores apurados, obteve-se o valor acrescentado bruto para as duas bacias hidrográficas em estudo, para o Rio Minho de €209.618 por cerca de 347 pescadores licenciados para a pesca da lampreia-marinha, e para o Rio Tejo de €23.035 por cerca de 62 pescadores licenciados para a pesca profissional. Comparando os valores obtidos com os valores totais para cada região, verificou-se que a pesca da lampreia no Rio Minho representa uma parcela mais significativa do fluxo económico gerado pela pesca total, quando comparado com o Rio Tejo. Estes resultados permitem-nos concluir que, na época em questão, existiu uma elevada captura de exemplares de lampreia-marinha e que estes animais apresentam uma significativa importância económica para as regiões estudadas. É de salientar toda a movimentação económica que o produto inicial motiva, existindo, inclusivamente, diversos restaurantes especializados na confecção desta espécie e certames gastronómicos em que esta 11 iguaria 11 é a principal atracção. ABSTRACT: "Assessment of the feasibility of commercial exploitation of sea lamprey in rivers basin of Minho and Tagus" There is a professional fishery directed at migratory species on the rivers Minho and Tejo, namely the sea-lamprey (Petromyzon marínus L.), alice shad (Alosa alosa L.), twaite shad (Alosa fallax Lac.) and european-eel (Anguílla anguílla L.). The present work focus on the study of the sea-lamprey, whose exploration constitutes an activity with a high degree of economical, gastronomic and cultural interest. Aware of the importance that this species has on the regions studied, this work intended to contribute to determine the economic value of the sea-lamprey fishery and evaluate its commercial exploration viability as it has been conducted in our country. For that purpose, sociological surveys were conducted among professional fishers of the rivers Minho and Tejo basins, to further investigate the fishing communities, present in the studied areas, as well as the evolution of the sea-lamprey fishery along the last few years. Professional fishers were also contacted weakly, to obtain the number of daily captures. These contacts allowed the obtaining of an estimated number of captured sea-lampreys, as well as their economic value and the effort spent on their capture, during the 2009 fishing season. At the same time, an analysis of the commercial circuit was conducted from the fisher to the end consumer and the business volume associated to this kind of fishery was calculated. With fishers' socio-economical characterization, it was concluded that they constitute a considerably aged population and that the fishing conducted by them is typically traditional and familiar. Through this characterization, it was possible to make a distinction between five main types of fishers operating in both rivers. During the 2009 fishing season, 9418 sea-lamprey were captured and €83.624,00 were traded by the 26 fishers from which data on daily captures was obtained, registering a greater number of captures and financial flow on the River Minho. Regarding catering, 2842 sea-lampreys from the Minho, Tejo and Nabão rivers were sold, and €110.436 were traded by the 29 restaurants from which information could be obtained. Through the five types of fisher identified, the GVA for both river basins studied was obtained: €209.618 among 347 certified sea-lamprey fishers on the River Minho, and €23.035 among 62 certified professional fishers on the River Tejo. Comparing the obtained values with total values for each region, it was observed that lamprey fishery on the River Minho represents a more significant part of the total economical flow generated by fishery, when comparing with the River Tejo. These results allow us to conclude that, during the studied season, there was a high number of captured sea-lampreys and that these animals have a high economic importance on the studied regions. It is important to point out all the economical movement that the initial product generates. Several restaurants specialized in the confection of this specie exist, as well as gastronomic fairs, in which this "treat “is the main attraction. |
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