Detection and quantification of genetically modified soy in foodstuffs, commercialized in Portugal, for human consumption

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Faustino, Rita
Data de Publicação: 2009
Outros Autores: Sousa, Ana, Loureiro, Marta, Mendes, Lino, Brito, Miguel
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: https://doi.org/10.25758/set.214
Resumo: Biotechnology allows plant and animal genetic modification, leading to genetically modified organisms (GMO). The GMO-related benefits and risks are still surrounded by controversy, the reason why the consumer has the right to decide about its consumption. The aim of this work is to detect and quantify genetically modified soy in foodstuffs. In that sense, 11 samples from two different lots of the same foodstuff’s brand, which contain soy, for human consumption were analysed. The real-time PCR method was used to detect and quantify transgenic DNA. From all the samples analysed, 7 were negative (63.6%) and 4 positives (36.4%) for the DNA detection from transgenic soy, corresponding to 3 foodstuffs: soy milk, flour, and granulated. The DNA quantities from transgenic soy vary from 0.07% (granulated soy) to 0.22% (soy flour), suggesting environmental contamination because they are below 0.4%. 
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spelling Detection and quantification of genetically modified soy in foodstuffs, commercialized in Portugal, for human consumptionDetecção e quantificação de soja geneticamente modificada em géneros alimentícios, comercializados em Portugal, para consumo humanoDeteçãoQuantificaçãoSoja geneticamente modificadaGMOPCR em tempo realDetectionQuantificationGenetically modified soyGMOReal-time PCRRT-PCRBiotechnology allows plant and animal genetic modification, leading to genetically modified organisms (GMO). The GMO-related benefits and risks are still surrounded by controversy, the reason why the consumer has the right to decide about its consumption. The aim of this work is to detect and quantify genetically modified soy in foodstuffs. In that sense, 11 samples from two different lots of the same foodstuff’s brand, which contain soy, for human consumption were analysed. The real-time PCR method was used to detect and quantify transgenic DNA. From all the samples analysed, 7 were negative (63.6%) and 4 positives (36.4%) for the DNA detection from transgenic soy, corresponding to 3 foodstuffs: soy milk, flour, and granulated. The DNA quantities from transgenic soy vary from 0.07% (granulated soy) to 0.22% (soy flour), suggesting environmental contamination because they are below 0.4%. A biotecnologia permite modificar geneticamente plantas e animais, dando origem a organismos geneticamente modificados  (OGM). Os benefícios e potenciais riscos relacionados com os transgénicos são controversos, pelo que o consumidor tem direito a decidir sobre o seu consumo. A soja é a maior representante do mercado global de transgénicos, tornando-se importante a sua monitorização. O objectivo do presente trabalho é detectar e quantificar soja geneticamente modificada em géneros alimentícios. Para tal, 11 amostras de dois lotes diferentes, de uma mesma marca, de géneros alimentícios contendo soja, para consumo humano, foram analisadas pelo método de PCR em tempo real para detecção e quantificação de DNA transgénico. Do total das amostras analisadas, 7 resultaram negativas (63,6%) e 4 positivas (36,4%) para a detecção de DNA de soja transgénica, correspondentes a 3 alimentos: leite, farinha e granulado de soja. As quantidades encontradas variaram entre 0,07% (granulado de soja) e 0,22% (farinha de soja), sugestivas de contaminação ambiental por serem inferiores a 0,4%. Este trabalho evidencia a necessidade do controlo dos alimentos, mostrando ainda a possibilidade de aplicação da PCR em tempo real na detecção e quantificação de OGM mesmo em alimentos processados.Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Lisboa (Instituto Politécnico de Lisboa)2009-05-15info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttps://doi.org/10.25758/set.214https://doi.org/10.25758/set.214Saúde e Tecnologia; No. 03 (2009): Maio 2009; 19-24Saúde & Tecnologia; N.º 03 (2009): Maio 2009; 19-241646-9704reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPporhttps://journals.ipl.pt/stecnologia/article/view/754https://journals.ipl.pt/stecnologia/article/view/754/643Direitos de Autor (c) 2023 Saúde & Tecnologiainfo:eu-repo/semantics/openAccessFaustino, RitaSousa, AnaLoureiro, MartaMendes, LinoBrito, Miguel2023-05-12T08:30:25Zoai:journals.ipl.pt:article/754Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T17:42:45.909972Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
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