A susceptibilidade de vinhos elementares ao crescimento da levedura Dekkera bruxellensis
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2011 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/3994 |
Resumo: | Mestrado em Viticultura e Enologia - Instituto Superior de Agronomia / Faculdade de Ciências. Universidade do Porto |
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A susceptibilidade de vinhos elementares ao crescimento da levedura Dekkera bruxellensiswineDekkeraBrettanomycesspoilage yeastsvolatile phenolsHPLCMestrado em Viticultura e Enologia - Instituto Superior de Agronomia / Faculdade de Ciências. Universidade do PortoThe goal of this work was to understand the diverse susceptibility of several red wines to the increase and production of phenols by yeast Dekkera bruxellensis ISA 1791. In first place was to evaluate the concentration effect of tannins on the growth, observing a lost of viability increased with enlargement of you concentration, without, however lead to complete cell death. To evaluate the answer of growth and production of 4-etylphenol in wines of elementary grape varieties were used red wines (Touriga Nacional, Syrah, Cabernet Sauvignon and Baga) from different regions (Alentejo, Ribatejo, Bairrada). In case of elementary wines, did not verified growth nor production of 4-etylphenol because of the cell death in less than 24 hours. However, when the values of ethanol were corrected (12%v/v), pH (3.50), total acidity (7 g/l), tannins (IPT 80) and in the absence of free sulphur dioxide was registered an increase of cellular growth as a reply to that same cellular growth in all samples. It was observed one production of 4-etylphenol as reply to that same cellular growth, with income which vary between 140 μg/log CFU in Baga variety and 978 μg/log CFU in Syrah variety in Alentejo.ISA/UTLMalfeito Ferreira, ManuelRepositório da Universidade de LisboaMadeira, Inês Gomes Forte2012-03-09T11:58:02Z20112011-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/3994porMadeira, Inês Gomes Forte - A susceptibilidade de vinhos elementares ao crescimento da levedura Dekkera bruxellensis. Lisboa: ISA, 2011info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:35:00Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/3994Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:51:44.288989Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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