Validação de temperaturas de refeições pasteurizadas, durante o transporte em refrigeração, numa empresa de catering

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Catarino, Diana Marisa Bernardo
Data de Publicação: 2014
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/7399
Resumo: Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
id RCAP_4c60a0704a4770db5a5e2272b29b3273
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/7399
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Validação de temperaturas de refeições pasteurizadas, durante o transporte em refrigeração, numa empresa de cateringHACCPstoragetransportcatering companiespasteurized mealsMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe preparation of pasteurized meals is a method of preservation that allows assigning an expiration date to the products which can go up to twenty-one days. In this process, there is no addition of any additive, dye or preservative to products. These are traditionally perfered enabling a better preservation of nutritional characteristics. This method consists on submitting food to high temperature values, greater than or equal to 85 °C, for a period up to 60 minutes, followed by a quick cooling to 4 °C. This process allows the destruction of pathogenic non sporulated microrganisms. After pasteurization, the product is placed in chambers of finished product are at a temperature between 0 ºC and 4 ºC. The main objective of this work was focused on the investigation of temperature variations of the final products, namely, meat pie, seitan stew, cooked vegetables and in the oven goodie bag during the transportation and distribution of these products in the units. For the analysis of the temperatures, a data logger was placed inside each tray, to know the temperature of the product and another inside the vehicle, to check the temperature inside. Of determinations performed, it was found in some products and inside the vehicle, temperature variations along the deliveries of orders.ISA/ULPereira, Maria Eliete GomesBrito, Maria Luísa de CastroRepositório da Universidade de LisboaCatarino, Diana Marisa Bernardo2014-11-03T17:00:41Z20142014-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/7399TID:201920905porCatarino, D.M.B. - Validação de temperaturas de refeições pasteurizadas, durante o transporte em refrigeração, numa empresa de catering. Lisboa: ISA, 2014, 53 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:38:07Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/7399Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:54:35.195336Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Validação de temperaturas de refeições pasteurizadas, durante o transporte em refrigeração, numa empresa de catering
title Validação de temperaturas de refeições pasteurizadas, durante o transporte em refrigeração, numa empresa de catering
spellingShingle Validação de temperaturas de refeições pasteurizadas, durante o transporte em refrigeração, numa empresa de catering
Catarino, Diana Marisa Bernardo
HACCP
storage
transport
catering companies
pasteurized meals
title_short Validação de temperaturas de refeições pasteurizadas, durante o transporte em refrigeração, numa empresa de catering
title_full Validação de temperaturas de refeições pasteurizadas, durante o transporte em refrigeração, numa empresa de catering
title_fullStr Validação de temperaturas de refeições pasteurizadas, durante o transporte em refrigeração, numa empresa de catering
title_full_unstemmed Validação de temperaturas de refeições pasteurizadas, durante o transporte em refrigeração, numa empresa de catering
title_sort Validação de temperaturas de refeições pasteurizadas, durante o transporte em refrigeração, numa empresa de catering
author Catarino, Diana Marisa Bernardo
author_facet Catarino, Diana Marisa Bernardo
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Pereira, Maria Eliete Gomes
Brito, Maria Luísa de Castro
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Catarino, Diana Marisa Bernardo
dc.subject.por.fl_str_mv HACCP
storage
transport
catering companies
pasteurized meals
topic HACCP
storage
transport
catering companies
pasteurized meals
description Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-11-03T17:00:41Z
2014
2014-01-01T00:00:00Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/7399
TID:201920905
url http://hdl.handle.net/10400.5/7399
identifier_str_mv TID:201920905
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Catarino, D.M.B. - Validação de temperaturas de refeições pasteurizadas, durante o transporte em refrigeração, numa empresa de catering. Lisboa: ISA, 2014, 53 p.
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ISA/UL
publisher.none.fl_str_mv ISA/UL
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799131022824046592