Chemistry and Public Health: Elements of the History of a Fundamental Relationship
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Data de Publicação: | 2022 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | https://doi.org/10.23882/rmd.22087 |
Resumo: | Chemistry has, since the end of the XVIIIth century, a central role, maintained nowadays, in the public health and well-being of humankind. Its major contribution is on food safety, which contributed to saving the lives of around a third of the human population. The treatment of tap water with chlorine contributed to saving from premature death around two hundred persons. Diseases such as typhoid fever, which killed kings, as D. Pedro V, and cholera, are now mainly memories. The antibiotics contributed to nearly eliminating syphilis and other infections. Tuberculosis and malaria almost disappeared in Europe, due in great part to chemistry. Also, asepsis, anesthesia, and the safety of blood transfusions and vaccines owe much to chemical contributions. Nowadays we are passing through a global pandemic crisis, but due to science, we can face the problems with hope. The main aim of the present work is to review the history of chemical contributions to public health and well-being, a subject that appears trivial and is seldom understood to all their extent. |
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Chemistry and Public Health: Elements of the History of a Fundamental RelationshipQuímica e Saúde Pública: Elementos da História de uma relação fundamentalContribuições QuímicasSaúde PúblicaAlimentaçãoHigieneMedicamentosChemical ContributionsPublic Healthfood educationHygieneMedicinesChemistry has, since the end of the XVIIIth century, a central role, maintained nowadays, in the public health and well-being of humankind. Its major contribution is on food safety, which contributed to saving the lives of around a third of the human population. The treatment of tap water with chlorine contributed to saving from premature death around two hundred persons. Diseases such as typhoid fever, which killed kings, as D. Pedro V, and cholera, are now mainly memories. The antibiotics contributed to nearly eliminating syphilis and other infections. Tuberculosis and malaria almost disappeared in Europe, due in great part to chemistry. Also, asepsis, anesthesia, and the safety of blood transfusions and vaccines owe much to chemical contributions. Nowadays we are passing through a global pandemic crisis, but due to science, we can face the problems with hope. The main aim of the present work is to review the history of chemical contributions to public health and well-being, a subject that appears trivial and is seldom understood to all their extent.A química teve, a partir do final do século XVIII, um papel central, que se mantém na atualidade, na saúde pública e no bem-estar da humanidade. A sua maior contribuição é na segurança alimentar, que contribuiu para salvar as vidas de cerca de um terço da população humana. O tratamento da água de consumo com cloro contribuiu para salvar da morte prematura quase duzentos milhões de pessoas. Doenças como a febre tifoide, que mataram reis, como D. Pedro V, e a cólera, são hoje essencialmente memórias. Os antibióticos contribuíram para quase eliminar a sífilis e outras infeções. A tuberculose e a malária quase desapareceram na Europa, em boa parte devido à química. Também a assepsia, a anestesia e a segurança das transfusões de sangue e das vacinas devem muito a contribuições químicas. Atualmente, estamos a viver uma situação de pandemia global, mas devido, também à ciência, podemos enfrentar os problemas com esperança. O principal objetivo do presente trabalho é fazer uma revisão histórica das contribuições químicas para a saúde pública e bem-estar, algo que parecendo trivial, raramente é compreendido em toda a sua extensão.NMd, Núcleo Multidisiplinar2022-02-20info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdftext/htmlhttps://doi.org/10.23882/rmd.22087https://doi.org/10.23882/rmd.22087Multidisciplinary Journal; Vol. 4 No. 2 (2022): History of Science and Pandemics; 57-74RevistaMultidisciplinar; Vol. 4 Núm. 2 (2022): História da Ciência e as Pandemias; 57-74Revue Multidisciplinaire; Vol. 4 No 2 (2022): História da Ciência e as Pandemias; 57-74RevistaMultidisciplinar; Vol. 4 N.º 2 (2022): História da Ciência e as Pandemias; 57-742184-549210.23882/rmd.v4n2reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPporhttps://revistamultidisciplinar.com/index.php/oj/article/view/87https://revistamultidisciplinar.com/index.php/oj/article/view/87/116https://revistamultidisciplinar.com/index.php/oj/article/view/87/124Direitos de Autor (c) 2022 Sérgio P. J. Rodriguesinfo:eu-repo/semantics/openAccessRodrigues, Sérgio P. J.2022-12-31T07:00:25Zoai:ojs2.revistamultidisciplinar.com:article/87Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T15:48:33.541059Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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