Avaliação in vivo do potencial de redução de colesterol, da capacidade antioxidante e anti-inflamatória de farelo de arroz
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2015 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/10956 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
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Avaliação in vivo do potencial de redução de colesterol, da capacidade antioxidante e anti-inflamatória de farelo de arrozrice brantoxicitycholesterolantioxidantanti-inflammatoryMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe present work aims to assess the impact of rice bran ingestion, one of the by-products still undervalued by Rice Industry on preventing diseases, in particular to evaluate the in vivo administration of two rice bran stabilized and defatted doses. Thus, rodent animal testing/experiments to evaluate possible initial signs of toxicity were made, as well as the evaluation of the effect of ingestion on cholesterol levels and the antioxidant and anti-inflammatory effect of ingested rice bran. These studies revealed that a single administration of bran is not associated with macroscopic or microscopic toxicity signs and it is not possible to establish a effect relation with plasmatic cholesterol levels. However, the repeated ingestion of rice bran may be associated with changes in plasmatic cholesterol levels but it needs further confirmation studies. Nevertheless it was possible to observe that defatted rice bran shows toxicity signs. The study of the antioxidant effect of rice bran did not present relevant conclusions but it was possible to observe that the rice bran ingestion has no beneficial effect on protecting the stress induced by ethanol. As for anti-inflammatory activity for lower doses of the two types of bran tested, it was observed inhibition of the edema although not statistically different from higher dosesISA/ULCorvo, Maria LuísaRaymundo, Anabela MoreiraRepositório da Universidade de LisboaGarrido, Madalena Frias do Vale2016-02-12T15:43:46Z20152015-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/10956TID:201921103porGarrido, M.F.V. - Avaliação in vivo do potencial de redução de colesterol, da capacidade antioxidante e anti-inflamatória de farelo de arroz. Lisboa: ISA, 2015, 95 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:41:14Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/10956Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:57:19.911396Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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