The kitchen and the table in medieval Loulé through its common utensils: the testimony of the orphanological inventories

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Gonçalves, Iria
Data de Publicação: 2019
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: https://doi.org/10.4000/medievalista.1729
Resumo: The documents of the so-called Fund of the judge of the orphans of Loulé, from the Historical Archive of this city, are rare pieces in the Portuguese medieval context, with enormous interest for the study of medieval orphanage. Although produced to safeguard the interest of the orphans, and to follow the way the respective guardians administered their property or held accounts of these tutelages, they equally reveal many other facets of medieval living. Ten of them, drafted over seventy years, between 1408 and 1479, are used here to recover the utensils used in the kitchen and at the medieval table, associated with the storage, cooking and consumption of food. Not forgetting the nature and limits of the written records, but combining their reports with archaeological and ethnographical data, a fairly coherent picture was obtained, with observations on the social significance of the shortage of equipments in certain households, or on the distinction denounced by the quality and rarity of some other kitchenware.   Bibliography Printed sources Actas de vereação de Loulé. Séculos XIV-XV, supl. de Al’-Ulyā, n.º 7. Loulé: Arquivo Histórico Municipal de Loulé - Câmara Municipal de Loulé, 1999-2000. Forais manuelinos do reino de Portugal e do Algarve conforme o exemplar do Arquivo Nacional da Torre do Tombo de Lisboa. Ed. Luiz Fernando de Carvalho Dias. Vol. 3 - Entre Tejo e Odiana. Lisboa: Edição do Autor, 1965. Fundo dos Órfãos de Loulé. Séculos XV e XVI. Ed. Maria de Fátima Machado. Loulé: Câmara Municipal de Loulé – Arquivo Municipal, 2016. O “Livro de Cozinha” da infanta D. Maria de Portugal. Ed. Salvador Dias Arnaut e Giacinto Manuppella. Coimbra: Universidade de Coimbra, 1967. LOPES, Fernão – Crónica de D. João I. Prefaciada por António Sérgio e preparada por M. Lopes de Almeida e A. de Magalhães Basto, vol. I e II. Porto: Livraria Civilização, 1945-1949. Ordenações Afonsinas. Nota de apresentação por Mário Júlio de Almeida Costa, nota textológica por Eduardo Borges Nunes, livro IV. Lisboa: Fundação Calouste Gulbenkian, 1984.  “Transcrição do foral de Loulé”, por Luís Filipe Oliveira, Maria de Fátima Botão e Teresa Rebelo da Silva. In SERRA, Manuel Pedro (Coord.) – O foral de Loulé 1504 – D. Manuel. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 2004, pp. 65-117.   Studies ABELLÁN PÉREZ, Juan – El ajuar de las viviendas jerezanas en época de Isabel I de Castilla (1474-1504). Cadiz: Servicio de Publicaciones de la Universidad de Cadiz, 2011. – El ajuar de las viviendas murcianas a fines de la Edad Media (cultura material a traves de los textos). Múrcia: Real Academoa Alfonso X El Sabio, 2009. ALEXANDRE-BIDON, Danièle – “Dans les cuisines du Moyen Âge”. Dans les cuisines du Moyen Âge: manières de faire, Histoire médiévale, hors serie, n.º 8, Nov. 2004-Jan. 2005, pp. 42-47. – ; BECK BOSSARD, Corinne – “La préparation des repas et leur consommation en Forez au XVe siècle d’après les sources archéologiques”. in Manger et boire au Moyen Âge. Actes du Colloque de Nice (15-17 octobre 1982). Tome 2 – Cuisine, manières de table, régimes alimentaires. Nice: Centre d’Études medievales de Nice, 1984, pp. 58-71. ARNAUT, Salvador Dias – “A arte de comer em Portugal na Idade Média”, Introdução histórica a O “Livro de Cozinha” da infanta D. Maria de Portugal. Ed. Salvador Dias Arnaut e Giacinto Manuppella. Coimbra: Universidade de Coimbra, 1967, pp. XXIII-CXXX. ARRIVÉ, Nadège – “Le vin en France au XVIe siècle. Aspects du vin: productions, usages et pratiques culinaires”. in Viallon-Schoneveld, Marie (Ed.) – Le boire et le manger au XVIe siècle. Actes du XIe colloque du Puy-en-Valay. Saint-Étienne: Publications de l’Université de Saint-Étienne, 2004, pp. 173-194. BARROS, Maria Filomena Lopes de – Tempos e espaços de mouros: a minoria muçulmana no reino português (séculos XII a XV). Lisboa: Fundação Calouste Gulbenkian - FCT, 2007. BEIRANTE, Maria Ângela – “Ritos alimentares em algumas confrarias portuguesas medievais”. in Territórios do sagrado: crenças e comportamentos na Idade Média em Portugal. Lisboa: Colibri, 2011, pp. 185-197. BECK-BOSSARD, Corinne, v. ALEXANDRE-BIDON, Danièle. BOTÃO, Maria de Fátima – A construção de uma identidade urbana no Algarve medieval: o caso de Loulé. Casal de Cambra: Caleidoscópio, 2009. – “Os eixos estruturantes de uma história”. in SERRA, Manuel Pedro (Coord.) – O foral de Loulé 1504 – D. Manuel. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 2004, pp. 15-34. – Silves, a capital de um reino medievo. Silves: Câmara Municipal de Silves, 1992. BRESC, Henri, v. BRESC-BAUTIER, Geneviéve. BRESC-BAUTIER, Geneviève; BRESC, Henri; HERBETH, Pascal – “L’équipement de la cuisine et la table en Provence et en Sicile (XIVe-XVe siècles). Étude comparée”. in Manger et boire au Moyen Âge. Actes du Colloque de Nice (15-17 octobre 1982). Tome 2 – Cuisine, manières de table, régimes alimentaires. Nice: Centre d’Études medievales de Nice, 1984, pp. 45-58. CARDOSO, João Luís; FERNANDES, Isabel Cristina F. – “A economia alimentar de Muçulmanos e Cristãos do castelo de Palmela: um contributo”. Arqueologia medieval 12 (2012), pp. 211-233. – v. FERNANDES, Isabel Cristina. – v. GOMES, Mário Varela. CARVALHO, A. Rafael, v. FERNANDES, Isabel Cristina. CATARINO, Helena - O Algarve oriental durante a ocupação islâmica: povoamento rural e recintos fortificados. Al’-Ulyā 6, vols. I e II (1997-1998). – “O castelo de Salir: resultados da exploração dos silos”. Al’-Ulyā 4 (1995), pp. 9-30. – Cerâmicas islâmicas do castelo de Salir. Loulé: Museu Municipal de Arqueologia, 1992. CATARINO, Maria Manuela – Na margem direita do Baixo Tejo. Paisagem rural e recursos alimentares (sécs. XIV-XV). Cascais: Patrimonia, 2000. CAVACO, Sandra, v. COVANEIRO, Jaquelina. CICLAIRE, Philippe – Les cuissons alimentaires au Moyen Âge. Paris: L’Harmattan, 2017. COELHO, Maria Helena da Cruz – “Apontamentos sobre a comida e a bebida do campesinato coimbrão em tempos medievais”. in Homens, espaços e poderes (séculos XI-XVI). Vol. I - Notas do viver social. Lisboa: Livros Horizonte, 1990, pp. 9-22. – “O senhorio crúzio de Alvorge na centúria de Trezentos”. in Homens, espaços e poderes (séculos XI-XVI). Vol. II - Domínio senhorial. Lisboa : Livros Horizonte, 1990, pp. 31-92. COLLINA-GIRARD, Jacques – Le feu avant les allumettes. Expérimentation et mythes téchniques. Paris : Éditions de la Maison des sciences de l’homme, 1998. CONTAMINE, Philippe – La vie quotidienne pendant la guerre de Cent Ans. France et Angleterre (XIVe siècle). [Paris]: Hachette, 1976. CORRIENTE, Federico – Diccionario de arabismos y voces afines en iberoromance. Madrid: Gredos, 1999. COULET, Noël – “L’équipement de la cuisine à Aix-en-Provence au XVe siècle”.  Annales du Midi 103 (Jan. 1991), pp. 5-17. – “Pour une histoire du jardin. Vergers et potagers à Aix-en-Provence: 1350-1450”. Le Moyen Âge 73 (1967), pp. 239-270. COVANEIRO, Jaquelina; CAVACO, Sandra; LOPES, Gonçalo – “Importações cerâmicas de Tavira na Baixa Idade Média”. Arqueologia Medieval 11 (2010), pp. 113-120. DETRY, Cleia, v. FERNANDES, Isabel Cristina. DIETRICH, Anne – “Les petits métiers du bois et les arts de la table à la fin du Moyen Âge”. in DIETRICH, Anne; RAVOIRE, Fabienne (Ed.) – La cuisine et la table dans la France de la fin du Moyen Âge: contenus et contenants du XIVe au XVIe siècle. Turnhout: Brepols, 2009, pp. 157-165. DUARTE, Luís Miguel – “Eleições municipais no Algarve no início do século XV”. in Actas das I Jornadas de história medieval do Algarve e Andaluzia. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 1987, pp. 297-304. – “Quinhentos anos depois”. in SERRA, Manuel Pedro (Coord.) – O foral de Loulé 1504 – D. Manuel. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 2004, pp. 9-11. FERNANDES, Isabel Cristina Ferreira; CARDOSO, João Luís; DETRY, Cleia – “Cozinhar e comer no castelo medieval de Palmela”. in GÓMEZ MARTÍNEZ, Susana (Ed.) – Memória dos sabores do Mediterrâneo. Mértola: Campo Arqueológico / Centro de Estudos Arqueológicos das Universidades de Coimbra e Porto, 2012, pp. 113-127. – ; CARVALHO, A. Rafael – “Abordagem arqueológica da Palmela medieval cristã”. Arqueologia medieval 5 (1997), pp. 225-241. FERREIRA, Maria Elvira; SARAIVA, Isabel – “Plantas da flora local com valor alimentar e aromático”. in VALAGÃO, Maria Manuel (Org.) – Tradição e inovação alimentar: dos recursos silvestres aos itinerários turísticos. Lisboa: Colibri - INIAP, 2006, pp. 21-43. FERREIRA, Maria Valentina Garcia – “A fruta de Loulé na Europa medieval: análise de um manuscrito do século XV”. Al’-Ulyā 9 (2003), pp. 215-239. FRAMOND, Martin de – “À la table d’un marchand bourgeois du Puy”. in Viallon-Schoneveld, Marie (Ed.) – Le boire et le manger au XVIe siècle. Actes du XIe colloque du Puy-en-Valay. Saint-Étienne: Publications de l’Université de Saint-Étienne, 2004, pp. 103-150. GÁZQUEZ ORTIZ, Antonio – La cocina en tiempos del arcipreste de Hita. Madrid: Alianza Editorial, 2002. GOMES, Mário Varela; GOMES, Rosa Varela; CARDOSO, João Luís – “Aspectos do quotidiano numa casa de Silves durante o século XV”. Silves nos Descobrimentos. Xelb: revista de arqueologia, etnologia e história 3 (1996), pp. 33-78. GOMES, Rosa Varela, v. GOMES, Mário Varela. GONÇALVES, Iria – “A alimentação”. In MATTOSO, José (dir.) – História da vida privada em Portugal. Vol. I - A Idade Média. Coord. Bernardo Vasconcelos e Sousa. Lisboa: Temas e Debates, 2010, pp. 226-259. – “Alimentação medieval: conceitos, recursos, práticas”. in Actas dos VI Cursos internacionais de Verão de Cascais (5 a 10 de Julho de 1999). Vol. 2, A alimentação. Cascais: Câmara Municipal de Cascais, 2000, pp. 29-48. –“A colheita régia medieval, padrão alimentar de qualidade (um contributo beirão)”. Revista da Faculdade de Ciências Sociais e Humanas 6 (1992-1993), pp. 175-189. – “Dant vitam maiordomo de quali habuerint. Apontamentos sobre um direito senhorial à luz dos inquéritos afonsinos”. in Por terras de Entre-Douro-e-Minho com as inquirições de Afonso III. Porto: CITCEM – Edições Afrontamento, 2012, pp. 149-177. – À mesa nas terras de Alcobaça em finais da Idade Média. Alcobaça: DGPC/Mosteiro de Alcobaça, 2017. – “A propósito do pão da cidade na Baixa Idade Média portuguesa”. in SILVA, Carlos Guardado da (Ed.) – Turres Veteras IX. História da Alimentação. Torres Vedras: Câmara Municipal de Torres Vedras – Ed. Colibri, 2007, pp. 49-72. HERBETH, Pascal – “Les utensiles de cuisine en Provence médiévale (XIIIe-XVe siècle)”. Médiévales 5 (1983), pp. 89-94. – v. BRESC-BAUTIER, Geneviéve. LATREMOLIÉRE, Élisabeth – “Cuisines et tables royales: les objects témoignent”. in COCULA, Annie; COMBET, Michel (Ed.) - Chateaux, cuisines et dépendances. Bordéus: Ausonius, 2014, pp. 219-232. LAURIOUX, Bruno – A Idade Média à mesa. Mem Martins: Publicações Europa-América, 1992. LE ROY LADURIE, Emmanuel – Montaillou, village occitan de 1294 a 1324. Paris: Gallimard, 1975. LOPES, Gonçalo, v. COVANEIRO, Jaquelina. LUZIA, Isabel – “O espólio cerâmico da cerca do convento”. Al’-Ulyā 5 (1996), pp. 51-73. MACHADO, Maria de Fátima – “Os órfãos de Loulé”. in Fundo dos órfãos de Loulé. Séculos XV e XVI. Ed. Maria de Fátima Machado. Loulé: Câmara Municipal de Loulé – Arquivo Municipal, 2016, pp. 5-15. – “Os órfãos de Loulé e a gestão do seu património nos séculos XV e XVI”. Al’-Ulyā 18 (2017), pp. 42-65. MACIAS, Santiago – Mértola islâmica. Estudo histórico-arqueológico do bairro da Alcáçova (séculos XII-XIII). Mértola: Campo Arqueológico de Mértola, 1996. – Mértola, o último porto do Mediterrâneo. Vol. I. Mértola: Campo Arqueológico de Mértola, 2005. – v. TORRES, Cláudio. MALTEZ, Maria Teresa Nesbitt Rebelo da Silva – Os recursos alimentares no Algarve oriental (século XIV). Lisboa: Faculdade de Ciências Sociais e Humanas, Universidade Nova de Lisboa, 1993. Dissertação de Mestrado. MARQUES, A. H. de Oliveira – “Para a história do concelho de Loulé na Idade Média”. in Actas das III Jornadas de história medieval do Algarve e Andaluzia. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 1989, pp. 17-23. – Introdução à história da agricultura em Portugal. A questão cerealífera durante a Idade Média. 3.ª ed., Lisboa: Edições Cosmos, 1978. – A sociedade medieval portuguesa. Aspectos de vida quotidiana. 6.ª ed., Lisboa: Esfera dos Livros, 2010. MARTINS, Luísa Fernanda Guerreiro – Contributos para a história da alimentação algarvia a partir das actas de vereação do concelho de Loulé (1384-1488). Faro: Direção Regional de Cultura do Algarve, 2016. MAZZI Maria Serena; RAVEGGI, Sergio – Gli uomini e le cose nelle campagne fiorentine del Quattrocento. Florença: Casa Editrice Leo S. Olschki, 1983. NADA PATRONE, Anna Maria – Il cibo del ricco ed el cibo del povero. Contributo alla storia qualitativa dell’ alimentazione. L’Arga Pedemontana negli ultimi secoli del Medio Evo. Turim: Centro Studi Piemontesi, 1989. PALMA, Manuel Passinhas da, v. TORRES, Cláudio. PIPONNIER, Françoise – “Do lume à mesa: arqueologia do equipamento alimentar no fim da Idade Média”. in  FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo (dir.) – História da alimentação. Vol. 2, Da Idade Média aos tempos actuais. Lisboa: Terramar, 2001, pp. 123-132. RAVEGGI, Sergio, v. MAZZI, Maria Serena. REDON, Odile – “Espace, objects et gestes de la cuisine dans la Toscane siennoise et Florentine des XIVe-XVe siècles”. Médiévales 12 (1987), pp. 101-110. REGO, Miguel, v. TORRES, Cláudio. ROSSELLÓ BORDOY, Guillermo – El ajuar de las casas andalusíes. Málaga: Editorial Sarriá, 2002. SANTOS, Maria José Azevedo – Jantar e cear na corte de D. João III. Leitura, transcrição e estudo de dois livros   de cozinha do rei (1524-1542). Vila do Conde – Coimbra: Câmara Municipal de Vila do Conde/ Centro de História da Sociedade e da Cultura, 2002. – “O peixe e a fruta na alimentação da corte de D. Afonso V: Breves notas”. in A alimentação em Portugal na Idade Média. Fontes, Cultura, Sociedade. Coimbra: Inatel, 1997, pp. 1-33. SARAIVA, Isabel, v. FERREIRA, Maria Elvira. SILVA, Joana Gomes da, v. VALAGÃO, Maria Manuel. STOUFF, Louis – Ravitaillement et alimentation en Provence aux XIVe et XVe siècles. Paris - La Haye: De Gruyter Mouton, 1970. – La table provençale. Boire et manger en Provence à la fin du Moyen Âge. Avinhão: Editions A. Barthélemy, 1996. TORRES, Cláudio; PALMA, Manuel Passinhas da; REGO, Miguel; MACIAS, Santiago – “Técnicas e utensílios de conservação dos alimentos na Mértola islâmica”. Arqueologia Medieval 4 (1996), pp. 203-217. VALAGÃO, Maria Manuel – “Cozinha mediterrânica no Alentejo – intemporalidade das práticas”. in GÓMEZ MARTÍNEZ, Susana (Ed.) – Memória dos sabores do Mediterrâneo. Mértola: Campo Arqueológico / Centro de Estudos Arqueológicos das Universidades de Coimbra e Porto, 2012, pp. 225-234. – ; SILVA, Joana Gomes da – “As tradições alimentares”. in VALAGÃO, Maria Manuel (Org.) – Tradição e inovação alimentar: dos recursos silvestres aos itinerários turísticos. Lisboa: Colibri - INIAP, 2006, pp. 81-152. VARELA SIEIRO, Xaime – Léxico cotián na Alta Idade Media de Galicia: o enxoval. A Coruña: Ediciós do Castro, 2003. VITERBO, Joaquim de Santa Rosa de – Elucidário das palavras, termos e frases que em Portugal antigamente se usaram e que hoje regularmente se ignoram. Ed. crítica de Mário Fiúza, 2 vols. Porto: Civilização, 1966. WOLFF, Philippe – “Inventaires villageois du Toulousain (XIVe-XVe siècle)”. Bulletin Philologique et Historique 2 (1968), pp. 481-544.
id RCAP_5a74ca411633f604add6b80394e329c3
oai_identifier_str oai:ojs2.medteste.fcsh.unl.pt:article/77
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling The kitchen and the table in medieval Loulé through its common utensils: the testimony of the orphanological inventoriesA cozinha e a mesa em Loulé medieval nos seus utensílios de uso comum: o testemunho dos Inventários de ÓrfãosHousehold appliances; Art of Fire; Food; kitchenware; Archeology; EthnographyAlfaias domésticas; Arte do Fogo; Alimentação; Arqueologia; EtnografiaThe documents of the so-called Fund of the judge of the orphans of Loulé, from the Historical Archive of this city, are rare pieces in the Portuguese medieval context, with enormous interest for the study of medieval orphanage. Although produced to safeguard the interest of the orphans, and to follow the way the respective guardians administered their property or held accounts of these tutelages, they equally reveal many other facets of medieval living. Ten of them, drafted over seventy years, between 1408 and 1479, are used here to recover the utensils used in the kitchen and at the medieval table, associated with the storage, cooking and consumption of food. Not forgetting the nature and limits of the written records, but combining their reports with archaeological and ethnographical data, a fairly coherent picture was obtained, with observations on the social significance of the shortage of equipments in certain households, or on the distinction denounced by the quality and rarity of some other kitchenware.   Bibliography Printed sources Actas de vereação de Loulé. Séculos XIV-XV, supl. de Al’-Ulyā, n.º 7. Loulé: Arquivo Histórico Municipal de Loulé - Câmara Municipal de Loulé, 1999-2000. Forais manuelinos do reino de Portugal e do Algarve conforme o exemplar do Arquivo Nacional da Torre do Tombo de Lisboa. Ed. Luiz Fernando de Carvalho Dias. Vol. 3 - Entre Tejo e Odiana. Lisboa: Edição do Autor, 1965. Fundo dos Órfãos de Loulé. Séculos XV e XVI. Ed. Maria de Fátima Machado. Loulé: Câmara Municipal de Loulé – Arquivo Municipal, 2016. O “Livro de Cozinha” da infanta D. Maria de Portugal. Ed. Salvador Dias Arnaut e Giacinto Manuppella. Coimbra: Universidade de Coimbra, 1967. LOPES, Fernão – Crónica de D. João I. Prefaciada por António Sérgio e preparada por M. Lopes de Almeida e A. de Magalhães Basto, vol. I e II. Porto: Livraria Civilização, 1945-1949. Ordenações Afonsinas. Nota de apresentação por Mário Júlio de Almeida Costa, nota textológica por Eduardo Borges Nunes, livro IV. Lisboa: Fundação Calouste Gulbenkian, 1984.  “Transcrição do foral de Loulé”, por Luís Filipe Oliveira, Maria de Fátima Botão e Teresa Rebelo da Silva. In SERRA, Manuel Pedro (Coord.) – O foral de Loulé 1504 – D. Manuel. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 2004, pp. 65-117.   Studies ABELLÁN PÉREZ, Juan – El ajuar de las viviendas jerezanas en época de Isabel I de Castilla (1474-1504). Cadiz: Servicio de Publicaciones de la Universidad de Cadiz, 2011. – El ajuar de las viviendas murcianas a fines de la Edad Media (cultura material a traves de los textos). Múrcia: Real Academoa Alfonso X El Sabio, 2009. ALEXANDRE-BIDON, Danièle – “Dans les cuisines du Moyen Âge”. Dans les cuisines du Moyen Âge: manières de faire, Histoire médiévale, hors serie, n.º 8, Nov. 2004-Jan. 2005, pp. 42-47. – ; BECK BOSSARD, Corinne – “La préparation des repas et leur consommation en Forez au XVe siècle d’après les sources archéologiques”. in Manger et boire au Moyen Âge. Actes du Colloque de Nice (15-17 octobre 1982). Tome 2 – Cuisine, manières de table, régimes alimentaires. Nice: Centre d’Études medievales de Nice, 1984, pp. 58-71. ARNAUT, Salvador Dias – “A arte de comer em Portugal na Idade Média”, Introdução histórica a O “Livro de Cozinha” da infanta D. Maria de Portugal. Ed. Salvador Dias Arnaut e Giacinto Manuppella. Coimbra: Universidade de Coimbra, 1967, pp. XXIII-CXXX. ARRIVÉ, Nadège – “Le vin en France au XVIe siècle. Aspects du vin: productions, usages et pratiques culinaires”. in Viallon-Schoneveld, Marie (Ed.) – Le boire et le manger au XVIe siècle. Actes du XIe colloque du Puy-en-Valay. Saint-Étienne: Publications de l’Université de Saint-Étienne, 2004, pp. 173-194. BARROS, Maria Filomena Lopes de – Tempos e espaços de mouros: a minoria muçulmana no reino português (séculos XII a XV). Lisboa: Fundação Calouste Gulbenkian - FCT, 2007. BEIRANTE, Maria Ângela – “Ritos alimentares em algumas confrarias portuguesas medievais”. in Territórios do sagrado: crenças e comportamentos na Idade Média em Portugal. Lisboa: Colibri, 2011, pp. 185-197. BECK-BOSSARD, Corinne, v. ALEXANDRE-BIDON, Danièle. BOTÃO, Maria de Fátima – A construção de uma identidade urbana no Algarve medieval: o caso de Loulé. Casal de Cambra: Caleidoscópio, 2009. – “Os eixos estruturantes de uma história”. in SERRA, Manuel Pedro (Coord.) – O foral de Loulé 1504 – D. Manuel. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 2004, pp. 15-34. – Silves, a capital de um reino medievo. Silves: Câmara Municipal de Silves, 1992. BRESC, Henri, v. BRESC-BAUTIER, Geneviéve. BRESC-BAUTIER, Geneviève; BRESC, Henri; HERBETH, Pascal – “L’équipement de la cuisine et la table en Provence et en Sicile (XIVe-XVe siècles). Étude comparée”. in Manger et boire au Moyen Âge. Actes du Colloque de Nice (15-17 octobre 1982). Tome 2 – Cuisine, manières de table, régimes alimentaires. Nice: Centre d’Études medievales de Nice, 1984, pp. 45-58. CARDOSO, João Luís; FERNANDES, Isabel Cristina F. – “A economia alimentar de Muçulmanos e Cristãos do castelo de Palmela: um contributo”. Arqueologia medieval 12 (2012), pp. 211-233. – v. FERNANDES, Isabel Cristina. – v. GOMES, Mário Varela. CARVALHO, A. Rafael, v. FERNANDES, Isabel Cristina. CATARINO, Helena - O Algarve oriental durante a ocupação islâmica: povoamento rural e recintos fortificados. Al’-Ulyā 6, vols. I e II (1997-1998). – “O castelo de Salir: resultados da exploração dos silos”. Al’-Ulyā 4 (1995), pp. 9-30. – Cerâmicas islâmicas do castelo de Salir. Loulé: Museu Municipal de Arqueologia, 1992. CATARINO, Maria Manuela – Na margem direita do Baixo Tejo. Paisagem rural e recursos alimentares (sécs. XIV-XV). Cascais: Patrimonia, 2000. CAVACO, Sandra, v. COVANEIRO, Jaquelina. CICLAIRE, Philippe – Les cuissons alimentaires au Moyen Âge. Paris: L’Harmattan, 2017. COELHO, Maria Helena da Cruz – “Apontamentos sobre a comida e a bebida do campesinato coimbrão em tempos medievais”. in Homens, espaços e poderes (séculos XI-XVI). Vol. I - Notas do viver social. Lisboa: Livros Horizonte, 1990, pp. 9-22. – “O senhorio crúzio de Alvorge na centúria de Trezentos”. in Homens, espaços e poderes (séculos XI-XVI). Vol. II - Domínio senhorial. Lisboa : Livros Horizonte, 1990, pp. 31-92. COLLINA-GIRARD, Jacques – Le feu avant les allumettes. Expérimentation et mythes téchniques. Paris : Éditions de la Maison des sciences de l’homme, 1998. CONTAMINE, Philippe – La vie quotidienne pendant la guerre de Cent Ans. France et Angleterre (XIVe siècle). [Paris]: Hachette, 1976. CORRIENTE, Federico – Diccionario de arabismos y voces afines en iberoromance. Madrid: Gredos, 1999. COULET, Noël – “L’équipement de la cuisine à Aix-en-Provence au XVe siècle”.  Annales du Midi 103 (Jan. 1991), pp. 5-17. – “Pour une histoire du jardin. Vergers et potagers à Aix-en-Provence: 1350-1450”. Le Moyen Âge 73 (1967), pp. 239-270. COVANEIRO, Jaquelina; CAVACO, Sandra; LOPES, Gonçalo – “Importações cerâmicas de Tavira na Baixa Idade Média”. Arqueologia Medieval 11 (2010), pp. 113-120. DETRY, Cleia, v. FERNANDES, Isabel Cristina. DIETRICH, Anne – “Les petits métiers du bois et les arts de la table à la fin du Moyen Âge”. in DIETRICH, Anne; RAVOIRE, Fabienne (Ed.) – La cuisine et la table dans la France de la fin du Moyen Âge: contenus et contenants du XIVe au XVIe siècle. Turnhout: Brepols, 2009, pp. 157-165. DUARTE, Luís Miguel – “Eleições municipais no Algarve no início do século XV”. in Actas das I Jornadas de história medieval do Algarve e Andaluzia. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 1987, pp. 297-304. – “Quinhentos anos depois”. in SERRA, Manuel Pedro (Coord.) – O foral de Loulé 1504 – D. Manuel. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 2004, pp. 9-11. FERNANDES, Isabel Cristina Ferreira; CARDOSO, João Luís; DETRY, Cleia – “Cozinhar e comer no castelo medieval de Palmela”. in GÓMEZ MARTÍNEZ, Susana (Ed.) – Memória dos sabores do Mediterrâneo. Mértola: Campo Arqueológico / Centro de Estudos Arqueológicos das Universidades de Coimbra e Porto, 2012, pp. 113-127. – ; CARVALHO, A. Rafael – “Abordagem arqueológica da Palmela medieval cristã”. Arqueologia medieval 5 (1997), pp. 225-241. FERREIRA, Maria Elvira; SARAIVA, Isabel – “Plantas da flora local com valor alimentar e aromático”. in VALAGÃO, Maria Manuel (Org.) – Tradição e inovação alimentar: dos recursos silvestres aos itinerários turísticos. Lisboa: Colibri - INIAP, 2006, pp. 21-43. FERREIRA, Maria Valentina Garcia – “A fruta de Loulé na Europa medieval: análise de um manuscrito do século XV”. Al’-Ulyā 9 (2003), pp. 215-239. FRAMOND, Martin de – “À la table d’un marchand bourgeois du Puy”. in Viallon-Schoneveld, Marie (Ed.) – Le boire et le manger au XVIe siècle. Actes du XIe colloque du Puy-en-Valay. Saint-Étienne: Publications de l’Université de Saint-Étienne, 2004, pp. 103-150. GÁZQUEZ ORTIZ, Antonio – La cocina en tiempos del arcipreste de Hita. Madrid: Alianza Editorial, 2002. GOMES, Mário Varela; GOMES, Rosa Varela; CARDOSO, João Luís – “Aspectos do quotidiano numa casa de Silves durante o século XV”. Silves nos Descobrimentos. Xelb: revista de arqueologia, etnologia e história 3 (1996), pp. 33-78. GOMES, Rosa Varela, v. GOMES, Mário Varela. GONÇALVES, Iria – “A alimentação”. In MATTOSO, José (dir.) – História da vida privada em Portugal. Vol. I - A Idade Média. Coord. Bernardo Vasconcelos e Sousa. Lisboa: Temas e Debates, 2010, pp. 226-259. – “Alimentação medieval: conceitos, recursos, práticas”. in Actas dos VI Cursos internacionais de Verão de Cascais (5 a 10 de Julho de 1999). Vol. 2, A alimentação. Cascais: Câmara Municipal de Cascais, 2000, pp. 29-48. –“A colheita régia medieval, padrão alimentar de qualidade (um contributo beirão)”. Revista da Faculdade de Ciências Sociais e Humanas 6 (1992-1993), pp. 175-189. – “Dant vitam maiordomo de quali habuerint. Apontamentos sobre um direito senhorial à luz dos inquéritos afonsinos”. in Por terras de Entre-Douro-e-Minho com as inquirições de Afonso III. Porto: CITCEM – Edições Afrontamento, 2012, pp. 149-177. – À mesa nas terras de Alcobaça em finais da Idade Média. Alcobaça: DGPC/Mosteiro de Alcobaça, 2017. – “A propósito do pão da cidade na Baixa Idade Média portuguesa”. in SILVA, Carlos Guardado da (Ed.) – Turres Veteras IX. História da Alimentação. Torres Vedras: Câmara Municipal de Torres Vedras – Ed. Colibri, 2007, pp. 49-72. HERBETH, Pascal – “Les utensiles de cuisine en Provence médiévale (XIIIe-XVe siècle)”. Médiévales 5 (1983), pp. 89-94. – v. BRESC-BAUTIER, Geneviéve. LATREMOLIÉRE, Élisabeth – “Cuisines et tables royales: les objects témoignent”. in COCULA, Annie; COMBET, Michel (Ed.) - Chateaux, cuisines et dépendances. Bordéus: Ausonius, 2014, pp. 219-232. LAURIOUX, Bruno – A Idade Média à mesa. Mem Martins: Publicações Europa-América, 1992. LE ROY LADURIE, Emmanuel – Montaillou, village occitan de 1294 a 1324. Paris: Gallimard, 1975. LOPES, Gonçalo, v. COVANEIRO, Jaquelina. LUZIA, Isabel – “O espólio cerâmico da cerca do convento”. Al’-Ulyā 5 (1996), pp. 51-73. MACHADO, Maria de Fátima – “Os órfãos de Loulé”. in Fundo dos órfãos de Loulé. Séculos XV e XVI. Ed. Maria de Fátima Machado. Loulé: Câmara Municipal de Loulé – Arquivo Municipal, 2016, pp. 5-15. – “Os órfãos de Loulé e a gestão do seu património nos séculos XV e XVI”. Al’-Ulyā 18 (2017), pp. 42-65. MACIAS, Santiago – Mértola islâmica. Estudo histórico-arqueológico do bairro da Alcáçova (séculos XII-XIII). Mértola: Campo Arqueológico de Mértola, 1996. – Mértola, o último porto do Mediterrâneo. Vol. I. Mértola: Campo Arqueológico de Mértola, 2005. – v. TORRES, Cláudio. MALTEZ, Maria Teresa Nesbitt Rebelo da Silva – Os recursos alimentares no Algarve oriental (século XIV). Lisboa: Faculdade de Ciências Sociais e Humanas, Universidade Nova de Lisboa, 1993. Dissertação de Mestrado. MARQUES, A. H. de Oliveira – “Para a história do concelho de Loulé na Idade Média”. in Actas das III Jornadas de história medieval do Algarve e Andaluzia. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 1989, pp. 17-23. – Introdução à história da agricultura em Portugal. A questão cerealífera durante a Idade Média. 3.ª ed., Lisboa: Edições Cosmos, 1978. – A sociedade medieval portuguesa. Aspectos de vida quotidiana. 6.ª ed., Lisboa: Esfera dos Livros, 2010. MARTINS, Luísa Fernanda Guerreiro – Contributos para a história da alimentação algarvia a partir das actas de vereação do concelho de Loulé (1384-1488). Faro: Direção Regional de Cultura do Algarve, 2016. MAZZI Maria Serena; RAVEGGI, Sergio – Gli uomini e le cose nelle campagne fiorentine del Quattrocento. Florença: Casa Editrice Leo S. Olschki, 1983. NADA PATRONE, Anna Maria – Il cibo del ricco ed el cibo del povero. Contributo alla storia qualitativa dell’ alimentazione. L’Arga Pedemontana negli ultimi secoli del Medio Evo. Turim: Centro Studi Piemontesi, 1989. PALMA, Manuel Passinhas da, v. TORRES, Cláudio. PIPONNIER, Françoise – “Do lume à mesa: arqueologia do equipamento alimentar no fim da Idade Média”. in  FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo (dir.) – História da alimentação. Vol. 2, Da Idade Média aos tempos actuais. Lisboa: Terramar, 2001, pp. 123-132. RAVEGGI, Sergio, v. MAZZI, Maria Serena. REDON, Odile – “Espace, objects et gestes de la cuisine dans la Toscane siennoise et Florentine des XIVe-XVe siècles”. Médiévales 12 (1987), pp. 101-110. REGO, Miguel, v. TORRES, Cláudio. ROSSELLÓ BORDOY, Guillermo – El ajuar de las casas andalusíes. Málaga: Editorial Sarriá, 2002. SANTOS, Maria José Azevedo – Jantar e cear na corte de D. João III. Leitura, transcrição e estudo de dois livros   de cozinha do rei (1524-1542). Vila do Conde – Coimbra: Câmara Municipal de Vila do Conde/ Centro de História da Sociedade e da Cultura, 2002. – “O peixe e a fruta na alimentação da corte de D. Afonso V: Breves notas”. in A alimentação em Portugal na Idade Média. Fontes, Cultura, Sociedade. Coimbra: Inatel, 1997, pp. 1-33. SARAIVA, Isabel, v. FERREIRA, Maria Elvira. SILVA, Joana Gomes da, v. VALAGÃO, Maria Manuel. STOUFF, Louis – Ravitaillement et alimentation en Provence aux XIVe et XVe siècles. Paris - La Haye: De Gruyter Mouton, 1970. – La table provençale. Boire et manger en Provence à la fin du Moyen Âge. Avinhão: Editions A. Barthélemy, 1996. TORRES, Cláudio; PALMA, Manuel Passinhas da; REGO, Miguel; MACIAS, Santiago – “Técnicas e utensílios de conservação dos alimentos na Mértola islâmica”. Arqueologia Medieval 4 (1996), pp. 203-217. VALAGÃO, Maria Manuel – “Cozinha mediterrânica no Alentejo – intemporalidade das práticas”. in GÓMEZ MARTÍNEZ, Susana (Ed.) – Memória dos sabores do Mediterrâneo. Mértola: Campo Arqueológico / Centro de Estudos Arqueológicos das Universidades de Coimbra e Porto, 2012, pp. 225-234. – ; SILVA, Joana Gomes da – “As tradições alimentares”. in VALAGÃO, Maria Manuel (Org.) – Tradição e inovação alimentar: dos recursos silvestres aos itinerários turísticos. Lisboa: Colibri - INIAP, 2006, pp. 81-152. VARELA SIEIRO, Xaime – Léxico cotián na Alta Idade Media de Galicia: o enxoval. A Coruña: Ediciós do Castro, 2003. VITERBO, Joaquim de Santa Rosa de – Elucidário das palavras, termos e frases que em Portugal antigamente se usaram e que hoje regularmente se ignoram. Ed. crítica de Mário Fiúza, 2 vols. Porto: Civilização, 1966. WOLFF, Philippe – “Inventaires villageois du Toulousain (XIVe-XVe siècle)”. Bulletin Philologique et Historique 2 (1968), pp. 481-544.Os documentos do chamado Fundo do juiz dos órfãos de Loulé, do Arquivo Histórico desta cidade, são peças raras no contexto medieval português, com enorme interesse para o estudo da orfandade medieval. Apesar de produzidos para salvaguardar o interesse dos órfãos e para acompanhar a maneira como os tutores respectivos administravam os seus bens, ou prestavam contas dessas tutelas, eles revelam de modo igual imensas outras facetas do viver medieval. Dez deles, redigidos ao longo de setenta anos, entre 1408 e 1479, são aqui utilizados para recuperar os utensílios de uso comum na cozinha e na mesa medieval, associados à armazenagem, à confecção e ao consumo dos alimentos. Não esquecendo a natureza e os limites dos registos escritos, mas conjugando os informes destes com os dados da Arqueologia e da Etnografia, obteve-se um panorama bastante coerente, a que não faltam observações sobre o significado social da escassez de alfaias em certos agregados familiares, ou sobre a distinção denunciada pela qualidade e pela raridade de alguns outros utensílios.   Referências bibliográficas Fontes impressas Actas de vereação de Loulé. Séculos XIV-XV, supl. de Al’-Ulyā, n.º 7. Loulé: Arquivo Histórico Municipal de Loulé - Câmara Municipal de Loulé, 1999-2000. Forais manuelinos do reino de Portugal e do Algarve conforme o exemplar do Arquivo Nacional da Torre do Tombo de Lisboa. Ed. Luiz Fernando de Carvalho Dias. Vol. 3 - Entre Tejo e Odiana. Lisboa: Edição do Autor, 1965. Fundo dos Órfãos de Loulé. Séculos XV e XVI. Ed. Maria de Fátima Machado. Loulé: Câmara Municipal de Loulé – Arquivo Municipal, 2016. O “Livro de Cozinha” da infanta D. Maria de Portugal. Ed. Salvador Dias Arnaut e Giacinto Manuppella. Coimbra: Universidade de Coimbra, 1967. LOPES, Fernão – Crónica de D. João I. Prefaciada por António Sérgio e preparada por M. Lopes de Almeida e A. de Magalhães Basto, vol. I e II. Porto: Livraria Civilização, 1945-1949. Ordenações Afonsinas. Nota de apresentação por Mário Júlio de Almeida Costa, nota textológica por Eduardo Borges Nunes, livro IV. Lisboa: Fundação Calouste Gulbenkian, 1984.  “Transcrição do foral de Loulé”, por Luís Filipe Oliveira, Maria de Fátima Botão e Teresa Rebelo da Silva. In SERRA, Manuel Pedro (Coord.) – O foral de Loulé 1504 – D. Manuel. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 2004, pp. 65-117.   Estudos ABELLÁN PÉREZ, Juan – El ajuar de las viviendas jerezanas en época de Isabel I de Castilla (1474-1504). Cadiz: Servicio de Publicaciones de la Universidad de Cadiz, 2011. – El ajuar de las viviendas murcianas a fines de la Edad Media (cultura material a traves de los textos). Múrcia: Real Academoa Alfonso X El Sabio, 2009. ALEXANDRE-BIDON, Danièle – “Dans les cuisines du Moyen Âge”. Dans les cuisines du Moyen Âge: manières de faire, Histoire médiévale, hors serie, n.º 8, Nov. 2004-Jan. 2005, pp. 42-47. – ; BECK BOSSARD, Corinne – “La préparation des repas et leur consommation en Forez au XVe siècle d’après les sources archéologiques”. in Manger et boire au Moyen Âge. Actes du Colloque de Nice (15-17 octobre 1982). Tome 2 – Cuisine, manières de table, régimes alimentaires. Nice: Centre d’Études medievales de Nice, 1984, pp. 58-71. ARNAUT, Salvador Dias – “A arte de comer em Portugal na Idade Média”, Introdução histórica a O “Livro de Cozinha” da infanta D. Maria de Portugal. Ed. Salvador Dias Arnaut e Giacinto Manuppella. Coimbra: Universidade de Coimbra, 1967, pp. XXIII-CXXX. ARRIVÉ, Nadège – “Le vin en France au XVIe siècle. Aspects du vin: productions, usages et pratiques culinaires”. in Viallon-Schoneveld, Marie (Ed.) – Le boire et le manger au XVIe siècle. Actes du XIe colloque du Puy-en-Valay. Saint-Étienne: Publications de l’Université de Saint-Étienne, 2004, pp. 173-194. BARROS, Maria Filomena Lopes de – Tempos e espaços de mouros: a minoria muçulmana no reino português (séculos XII a XV). Lisboa: Fundação Calouste Gulbenkian - FCT, 2007. BEIRANTE, Maria Ângela – “Ritos alimentares em algumas confrarias portuguesas medievais”. in Territórios do sagrado: crenças e comportamentos na Idade Média em Portugal. Lisboa: Colibri, 2011, pp. 185-197. BECK-BOSSARD, Corinne, v. ALEXANDRE-BIDON, Danièle. BOTÃO, Maria de Fátima – A construção de uma identidade urbana no Algarve medieval: o caso de Loulé. Casal de Cambra: Caleidoscópio, 2009. – “Os eixos estruturantes de uma história”. in SERRA, Manuel Pedro (Coord.) – O foral de Loulé 1504 – D. Manuel. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 2004, pp. 15-34. – Silves, a capital de um reino medievo. Silves: Câmara Municipal de Silves, 1992. BRESC, Henri, v. BRESC-BAUTIER, Geneviéve. BRESC-BAUTIER, Geneviève; BRESC, Henri; HERBETH, Pascal – “L’équipement de la cuisine et la table en Provence et en Sicile (XIVe-XVe siècles). Étude comparée”. in Manger et boire au Moyen Âge. Actes du Colloque de Nice (15-17 octobre 1982). Tome 2 – Cuisine, manières de table, régimes alimentaires. Nice: Centre d’Études medievales de Nice, 1984, pp. 45-58. CARDOSO, João Luís; FERNANDES, Isabel Cristina F. – “A economia alimentar de Muçulmanos e Cristãos do castelo de Palmela: um contributo”. Arqueologia medieval 12 (2012), pp. 211-233. – v. FERNANDES, Isabel Cristina. – v. GOMES, Mário Varela. CARVALHO, A. Rafael, v. FERNANDES, Isabel Cristina. CATARINO, Helena - O Algarve oriental durante a ocupação islâmica: povoamento rural e recintos fortificados. Al’-Ulyā 6, vols. I e II (1997-1998). – “O castelo de Salir: resultados da exploração dos silos”. Al’-Ulyā 4 (1995), pp. 9-30. – Cerâmicas islâmicas do castelo de Salir. Loulé: Museu Municipal de Arqueologia, 1992. CATARINO, Maria Manuela – Na margem direita do Baixo Tejo. Paisagem rural e recursos alimentares (sécs. XIV-XV). Cascais: Patrimonia, 2000. CAVACO, Sandra, v. COVANEIRO, Jaquelina. CICLAIRE, Philippe – Les cuissons alimentaires au Moyen Âge. Paris: L’Harmattan, 2017. COELHO, Maria Helena da Cruz – “Apontamentos sobre a comida e a bebida do campesinato coimbrão em tempos medievais”. in Homens, espaços e poderes (séculos XI-XVI). Vol. I - Notas do viver social. Lisboa: Livros Horizonte, 1990, pp. 9-22. – “O senhorio crúzio de Alvorge na centúria de Trezentos”. in Homens, espaços e poderes (séculos XI-XVI). Vol. II - Domínio senhorial. Lisboa : Livros Horizonte, 1990, pp. 31-92. COLLINA-GIRARD, Jacques – Le feu avant les allumettes. Expérimentation et mythes téchniques. Paris : Éditions de la Maison des sciences de l’homme, 1998. CONTAMINE, Philippe – La vie quotidienne pendant la guerre de Cent Ans. France et Angleterre (XIVe siècle). [Paris]: Hachette, 1976. CORRIENTE, Federico – Diccionario de arabismos y voces afines en iberoromance. Madrid: Gredos, 1999. COULET, Noël – “L’équipement de la cuisine à Aix-en-Provence au XVe siècle”.  Annales du Midi 103 (Jan. 1991), pp. 5-17. – “Pour une histoire du jardin. Vergers et potagers à Aix-en-Provence: 1350-1450”. Le Moyen Âge 73 (1967), pp. 239-270. COVANEIRO, Jaquelina; CAVACO, Sandra; LOPES, Gonçalo – “Importações cerâmicas de Tavira na Baixa Idade Média”. Arqueologia Medieval 11 (2010), pp. 113-120. DETRY, Cleia, v. FERNANDES, Isabel Cristina. DIETRICH, Anne – “Les petits métiers du bois et les arts de la table à la fin du Moyen Âge”. in DIETRICH, Anne; RAVOIRE, Fabienne (Ed.) – La cuisine et la table dans la France de la fin du Moyen Âge: contenus et contenants du XIVe au XVIe siècle. Turnhout: Brepols, 2009, pp. 157-165. DUARTE, Luís Miguel – “Eleições municipais no Algarve no início do século XV”. in Actas das I Jornadas de história medieval do Algarve e Andaluzia. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 1987, pp. 297-304. – “Quinhentos anos depois”. in SERRA, Manuel Pedro (Coord.) – O foral de Loulé 1504 – D. Manuel. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 2004, pp. 9-11. FERNANDES, Isabel Cristina Ferreira; CARDOSO, João Luís; DETRY, Cleia – “Cozinhar e comer no castelo medieval de Palmela”. in GÓMEZ MARTÍNEZ, Susana (Ed.) – Memória dos sabores do Mediterrâneo. Mértola: Campo Arqueológico / Centro de Estudos Arqueológicos das Universidades de Coimbra e Porto, 2012, pp. 113-127. – ; CARVALHO, A. Rafael – “Abordagem arqueológica da Palmela medieval cristã”. Arqueologia medieval 5 (1997), pp. 225-241. FERREIRA, Maria Elvira; SARAIVA, Isabel – “Plantas da flora local com valor alimentar e aromático”. in VALAGÃO, Maria Manuel (Org.) – Tradição e inovação alimentar: dos recursos silvestres aos itinerários turísticos. Lisboa: Colibri - INIAP, 2006, pp. 21-43. FERREIRA, Maria Valentina Garcia – “A fruta de Loulé na Europa medieval: análise de um manuscrito do século XV”. Al’-Ulyā 9 (2003), pp. 215-239. FRAMOND, Martin de – “À la table d’un marchand bourgeois du Puy”. in Viallon-Schoneveld, Marie (Ed.) – Le boire et le manger au XVIe siècle. Actes du XIe colloque du Puy-en-Valay. Saint-Étienne: Publications de l’Université de Saint-Étienne, 2004, pp. 103-150. GÁZQUEZ ORTIZ, Antonio – La cocina en tiempos del arcipreste de Hita. Madrid: Alianza Editorial, 2002. GOMES, Mário Varela; GOMES, Rosa Varela; CARDOSO, João Luís – “Aspectos do quotidiano numa casa de Silves durante o século XV”. Silves nos Descobrimentos. Xelb: revista de arqueologia, etnologia e história 3 (1996), pp. 33-78. GOMES, Rosa Varela, v. GOMES, Mário Varela. GONÇALVES, Iria – “A alimentação”. In MATTOSO, José (dir.) – História da vida privada em Portugal. Vol. I - A Idade Média. Coord. Bernardo Vasconcelos e Sousa. Lisboa: Temas e Debates, 2010, pp. 226-259. – “Alimentação medieval: conceitos, recursos, práticas”. in Actas dos VI Cursos internacionais de Verão de Cascais (5 a 10 de Julho de 1999). Vol. 2, A alimentação. Cascais: Câmara Municipal de Cascais, 2000, pp. 29-48. –“A colheita régia medieval, padrão alimentar de qualidade (um contributo beirão)”. Revista da Faculdade de Ciências Sociais e Humanas 6 (1992-1993), pp. 175-189. – “Dant vitam maiordomo de quali habuerint. Apontamentos sobre um direito senhorial à luz dos inquéritos afonsinos”. in Por terras de Entre-Douro-e-Minho com as inquirições de Afonso III. Porto: CITCEM – Edições Afrontamento, 2012, pp. 149-177. – À mesa nas terras de Alcobaça em finais da Idade Média. Alcobaça: DGPC/Mosteiro de Alcobaça, 2017. – “A propósito do pão da cidade na Baixa Idade Média portuguesa”. in SILVA, Carlos Guardado da (Ed.) – Turres Veteras IX. História da Alimentação. Torres Vedras: Câmara Municipal de Torres Vedras – Ed. Colibri, 2007, pp. 49-72. HERBETH, Pascal – “Les utensiles de cuisine en Provence médiévale (XIIIe-XVe siècle)”. Médiévales 5 (1983), pp. 89-94. – v. BRESC-BAUTIER, Geneviéve. LATREMOLIÉRE, Élisabeth – “Cuisines et tables royales: les objects témoignent”. in COCULA, Annie; COMBET, Michel (Ed.) - Chateaux, cuisines et dépendances. Bordéus: Ausonius, 2014, pp. 219-232. LAURIOUX, Bruno – A Idade Média à mesa. Mem Martins: Publicações Europa-América, 1992. LE ROY LADURIE, Emmanuel – Montaillou, village occitan de 1294 a 1324. Paris: Gallimard, 1975. LOPES, Gonçalo, v. COVANEIRO, Jaquelina. LUZIA, Isabel – “O espólio cerâmico da cerca do convento”. Al’-Ulyā 5 (1996), pp. 51-73. MACHADO, Maria de Fátima – “Os órfãos de Loulé”. in Fundo dos órfãos de Loulé. Séculos XV e XVI. Ed. Maria de Fátima Machado. Loulé: Câmara Municipal de Loulé – Arquivo Municipal, 2016, pp. 5-15. – “Os órfãos de Loulé e a gestão do seu património nos séculos XV e XVI”. Al’-Ulyā 18 (2017), pp. 42-65. MACIAS, Santiago – Mértola islâmica. Estudo histórico-arqueológico do bairro da Alcáçova (séculos XII-XIII). Mértola: Campo Arqueológico de Mértola, 1996. – Mértola, o último porto do Mediterrâneo. Vol. I. Mértola: Campo Arqueológico de Mértola, 2005. – v. TORRES, Cláudio. MALTEZ, Maria Teresa Nesbitt Rebelo da Silva – Os recursos alimentares no Algarve oriental (século XIV). Lisboa: Faculdade de Ciências Sociais e Humanas, Universidade Nova de Lisboa, 1993. Dissertação de Mestrado. MARQUES, A. H. de Oliveira – “Para a história do concelho de Loulé na Idade Média”. in Actas das III Jornadas de história medieval do Algarve e Andaluzia. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 1989, pp. 17-23. – Introdução à história da agricultura em Portugal. A questão cerealífera durante a Idade Média. 3.ª ed., Lisboa: Edições Cosmos, 1978. – A sociedade medieval portuguesa. Aspectos de vida quotidiana. 6.ª ed., Lisboa: Esfera dos Livros, 2010. MARTINS, Luísa Fernanda Guerreiro – Contributos para a história da alimentação algarvia a partir das actas de vereação do concelho de Loulé (1384-1488). Faro: Direção Regional de Cultura do Algarve, 2016. MAZZI Maria Serena; RAVEGGI, Sergio – Gli uomini e le cose nelle campagne fiorentine del Quattrocento. Florença: Casa Editrice Leo S. Olschki, 1983. NADA PATRONE, Anna Maria – Il cibo del ricco ed el cibo del povero. Contributo alla storia qualitativa dell’ alimentazione. L’Arga Pedemontana negli ultimi secoli del Medio Evo. Turim: Centro Studi Piemontesi, 1989. PALMA, Manuel Passinhas da, v. TORRES, Cláudio. PIPONNIER, Françoise – “Do lume à mesa: arqueologia do equipamento alimentar no fim da Idade Média”. in  FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo (dir.) – História da alimentação. Vol. 2, Da Idade Média aos tempos actuais. Lisboa: Terramar, 2001, pp. 123-132. RAVEGGI, Sergio, v. MAZZI, Maria Serena. REDON, Odile – “Espace, objects et gestes de la cuisine dans la Toscane siennoise et Florentine des XIVe-XVe siècles”. Médiévales 12 (1987), pp. 101-110. REGO, Miguel, v. TORRES, Cláudio. ROSSELLÓ BORDOY, Guillermo – El ajuar de las casas andalusíes. Málaga: Editorial Sarriá, 2002. SANTOS, Maria José Azevedo – Jantar e cear na corte de D. João III. Leitura, transcrição e estudo de dois livros   de cozinha do rei (1524-1542). Vila do Conde – Coimbra: Câmara Municipal de Vila do Conde/ Centro de História da Sociedade e da Cultura, 2002. – “O peixe e a fruta na alimentação da corte de D. Afonso V: Breves notas”. in A alimentação em Portugal na Idade Média. Fontes, Cultura, Sociedade. Coimbra: Inatel, 1997, pp. 1-33. SARAIVA, Isabel, v. FERREIRA, Maria Elvira. SILVA, Joana Gomes da, v. VALAGÃO, Maria Manuel. STOUFF, Louis – Ravitaillement et alimentation en Provence aux XIVe et XVe siècles. Paris - La Haye: De Gruyter Mouton, 1970. – La table provençale. Boire et manger en Provence à la fin du Moyen Âge. Avinhão: Editions A. Barthélemy, 1996. TORRES, Cláudio; PALMA, Manuel Passinhas da; REGO, Miguel; MACIAS, Santiago – “Técnicas e utensílios de conservação dos alimentos na Mértola islâmica”. Arqueologia Medieval 4 (1996), pp. 203-217. VALAGÃO, Maria Manuel – “Cozinha mediterrânica no Alentejo – intemporalidade das práticas”. in GÓMEZ MARTÍNEZ, Susana (Ed.) – Memória dos sabores do Mediterrâneo. Mértola: Campo Arqueológico / Centro de Estudos Arqueológicos das Universidades de Coimbra e Porto, 2012, pp. 225-234. – ; SILVA, Joana Gomes da – “As tradições alimentares”. in VALAGÃO, Maria Manuel (Org.) – Tradição e inovação alimentar: dos recursos silvestres aos itinerários turísticos. Lisboa: Colibri - INIAP, 2006, pp. 81-152. VARELA SIEIRO, Xaime – Léxico cotián na Alta Idade Media de Galicia: o enxoval. A Coruña: Ediciós do Castro, 2003. VITERBO, Joaquim de Santa Rosa de – Elucidário das palavras, termos e frases que em Portugal antigamente se usaram e que hoje regularmente se ignoram. Ed. crítica de Mário Fiúza, 2 vols. Porto: Civilização, 1966. WOLFF, Philippe – “Inventaires villageois du Toulousain (XIVe-XVe siècle)”. Bulletin Philologique et Historique 2 (1968), pp. 481-544.IEM - Instituto de Estudos Medievais2019-01-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttps://doi.org/10.4000/medievalista.1729https://doi.org/10.4000/medievalista.1729Medievalista; No 25 (2019): MedievalistaMedievalista; No 25 (2019): MedievalistaMedievalista; n. 25 (2019): Medievalista1646-740Xreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAPporhttps://medievalista.iem.fcsh.unl.pt/index.php/medievalista/article/view/77https://medievalista.iem.fcsh.unl.pt/index.php/medievalista/article/view/77/63Direitos de Autor (c) 2019 Medievalistainfo:eu-repo/semantics/openAccessGonçalves, Iria2023-03-28T12:32:05Zoai:ojs2.medteste.fcsh.unl.pt:article/77Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T17:46:45.622379Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv The kitchen and the table in medieval Loulé through its common utensils: the testimony of the orphanological inventories
A cozinha e a mesa em Loulé medieval nos seus utensílios de uso comum: o testemunho dos Inventários de Órfãos
title The kitchen and the table in medieval Loulé through its common utensils: the testimony of the orphanological inventories
spellingShingle The kitchen and the table in medieval Loulé through its common utensils: the testimony of the orphanological inventories
Gonçalves, Iria
Household appliances; Art of Fire; Food; kitchenware; Archeology; Ethnography
Alfaias domésticas; Arte do Fogo; Alimentação; Arqueologia; Etnografia
title_short The kitchen and the table in medieval Loulé through its common utensils: the testimony of the orphanological inventories
title_full The kitchen and the table in medieval Loulé through its common utensils: the testimony of the orphanological inventories
title_fullStr The kitchen and the table in medieval Loulé through its common utensils: the testimony of the orphanological inventories
title_full_unstemmed The kitchen and the table in medieval Loulé through its common utensils: the testimony of the orphanological inventories
title_sort The kitchen and the table in medieval Loulé through its common utensils: the testimony of the orphanological inventories
author Gonçalves, Iria
author_facet Gonçalves, Iria
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Gonçalves, Iria
dc.subject.por.fl_str_mv Household appliances; Art of Fire; Food; kitchenware; Archeology; Ethnography
Alfaias domésticas; Arte do Fogo; Alimentação; Arqueologia; Etnografia
topic Household appliances; Art of Fire; Food; kitchenware; Archeology; Ethnography
Alfaias domésticas; Arte do Fogo; Alimentação; Arqueologia; Etnografia
description The documents of the so-called Fund of the judge of the orphans of Loulé, from the Historical Archive of this city, are rare pieces in the Portuguese medieval context, with enormous interest for the study of medieval orphanage. Although produced to safeguard the interest of the orphans, and to follow the way the respective guardians administered their property or held accounts of these tutelages, they equally reveal many other facets of medieval living. Ten of them, drafted over seventy years, between 1408 and 1479, are used here to recover the utensils used in the kitchen and at the medieval table, associated with the storage, cooking and consumption of food. Not forgetting the nature and limits of the written records, but combining their reports with archaeological and ethnographical data, a fairly coherent picture was obtained, with observations on the social significance of the shortage of equipments in certain households, or on the distinction denounced by the quality and rarity of some other kitchenware.   Bibliography Printed sources Actas de vereação de Loulé. Séculos XIV-XV, supl. de Al’-Ulyā, n.º 7. Loulé: Arquivo Histórico Municipal de Loulé - Câmara Municipal de Loulé, 1999-2000. Forais manuelinos do reino de Portugal e do Algarve conforme o exemplar do Arquivo Nacional da Torre do Tombo de Lisboa. Ed. Luiz Fernando de Carvalho Dias. Vol. 3 - Entre Tejo e Odiana. Lisboa: Edição do Autor, 1965. Fundo dos Órfãos de Loulé. Séculos XV e XVI. Ed. Maria de Fátima Machado. Loulé: Câmara Municipal de Loulé – Arquivo Municipal, 2016. O “Livro de Cozinha” da infanta D. Maria de Portugal. Ed. Salvador Dias Arnaut e Giacinto Manuppella. Coimbra: Universidade de Coimbra, 1967. LOPES, Fernão – Crónica de D. João I. Prefaciada por António Sérgio e preparada por M. Lopes de Almeida e A. de Magalhães Basto, vol. I e II. Porto: Livraria Civilização, 1945-1949. Ordenações Afonsinas. Nota de apresentação por Mário Júlio de Almeida Costa, nota textológica por Eduardo Borges Nunes, livro IV. Lisboa: Fundação Calouste Gulbenkian, 1984.  “Transcrição do foral de Loulé”, por Luís Filipe Oliveira, Maria de Fátima Botão e Teresa Rebelo da Silva. In SERRA, Manuel Pedro (Coord.) – O foral de Loulé 1504 – D. Manuel. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 2004, pp. 65-117.   Studies ABELLÁN PÉREZ, Juan – El ajuar de las viviendas jerezanas en época de Isabel I de Castilla (1474-1504). Cadiz: Servicio de Publicaciones de la Universidad de Cadiz, 2011. – El ajuar de las viviendas murcianas a fines de la Edad Media (cultura material a traves de los textos). Múrcia: Real Academoa Alfonso X El Sabio, 2009. ALEXANDRE-BIDON, Danièle – “Dans les cuisines du Moyen Âge”. Dans les cuisines du Moyen Âge: manières de faire, Histoire médiévale, hors serie, n.º 8, Nov. 2004-Jan. 2005, pp. 42-47. – ; BECK BOSSARD, Corinne – “La préparation des repas et leur consommation en Forez au XVe siècle d’après les sources archéologiques”. in Manger et boire au Moyen Âge. Actes du Colloque de Nice (15-17 octobre 1982). Tome 2 – Cuisine, manières de table, régimes alimentaires. Nice: Centre d’Études medievales de Nice, 1984, pp. 58-71. ARNAUT, Salvador Dias – “A arte de comer em Portugal na Idade Média”, Introdução histórica a O “Livro de Cozinha” da infanta D. Maria de Portugal. Ed. Salvador Dias Arnaut e Giacinto Manuppella. Coimbra: Universidade de Coimbra, 1967, pp. XXIII-CXXX. ARRIVÉ, Nadège – “Le vin en France au XVIe siècle. Aspects du vin: productions, usages et pratiques culinaires”. in Viallon-Schoneveld, Marie (Ed.) – Le boire et le manger au XVIe siècle. Actes du XIe colloque du Puy-en-Valay. Saint-Étienne: Publications de l’Université de Saint-Étienne, 2004, pp. 173-194. BARROS, Maria Filomena Lopes de – Tempos e espaços de mouros: a minoria muçulmana no reino português (séculos XII a XV). Lisboa: Fundação Calouste Gulbenkian - FCT, 2007. BEIRANTE, Maria Ângela – “Ritos alimentares em algumas confrarias portuguesas medievais”. in Territórios do sagrado: crenças e comportamentos na Idade Média em Portugal. Lisboa: Colibri, 2011, pp. 185-197. BECK-BOSSARD, Corinne, v. ALEXANDRE-BIDON, Danièle. BOTÃO, Maria de Fátima – A construção de uma identidade urbana no Algarve medieval: o caso de Loulé. Casal de Cambra: Caleidoscópio, 2009. – “Os eixos estruturantes de uma história”. in SERRA, Manuel Pedro (Coord.) – O foral de Loulé 1504 – D. Manuel. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 2004, pp. 15-34. – Silves, a capital de um reino medievo. Silves: Câmara Municipal de Silves, 1992. BRESC, Henri, v. BRESC-BAUTIER, Geneviéve. BRESC-BAUTIER, Geneviève; BRESC, Henri; HERBETH, Pascal – “L’équipement de la cuisine et la table en Provence et en Sicile (XIVe-XVe siècles). Étude comparée”. in Manger et boire au Moyen Âge. Actes du Colloque de Nice (15-17 octobre 1982). Tome 2 – Cuisine, manières de table, régimes alimentaires. Nice: Centre d’Études medievales de Nice, 1984, pp. 45-58. CARDOSO, João Luís; FERNANDES, Isabel Cristina F. – “A economia alimentar de Muçulmanos e Cristãos do castelo de Palmela: um contributo”. Arqueologia medieval 12 (2012), pp. 211-233. – v. FERNANDES, Isabel Cristina. – v. GOMES, Mário Varela. CARVALHO, A. Rafael, v. FERNANDES, Isabel Cristina. CATARINO, Helena - O Algarve oriental durante a ocupação islâmica: povoamento rural e recintos fortificados. Al’-Ulyā 6, vols. I e II (1997-1998). – “O castelo de Salir: resultados da exploração dos silos”. Al’-Ulyā 4 (1995), pp. 9-30. – Cerâmicas islâmicas do castelo de Salir. Loulé: Museu Municipal de Arqueologia, 1992. CATARINO, Maria Manuela – Na margem direita do Baixo Tejo. Paisagem rural e recursos alimentares (sécs. XIV-XV). Cascais: Patrimonia, 2000. CAVACO, Sandra, v. COVANEIRO, Jaquelina. CICLAIRE, Philippe – Les cuissons alimentaires au Moyen Âge. Paris: L’Harmattan, 2017. COELHO, Maria Helena da Cruz – “Apontamentos sobre a comida e a bebida do campesinato coimbrão em tempos medievais”. in Homens, espaços e poderes (séculos XI-XVI). Vol. I - Notas do viver social. Lisboa: Livros Horizonte, 1990, pp. 9-22. – “O senhorio crúzio de Alvorge na centúria de Trezentos”. in Homens, espaços e poderes (séculos XI-XVI). Vol. II - Domínio senhorial. Lisboa : Livros Horizonte, 1990, pp. 31-92. COLLINA-GIRARD, Jacques – Le feu avant les allumettes. Expérimentation et mythes téchniques. Paris : Éditions de la Maison des sciences de l’homme, 1998. CONTAMINE, Philippe – La vie quotidienne pendant la guerre de Cent Ans. France et Angleterre (XIVe siècle). [Paris]: Hachette, 1976. CORRIENTE, Federico – Diccionario de arabismos y voces afines en iberoromance. Madrid: Gredos, 1999. COULET, Noël – “L’équipement de la cuisine à Aix-en-Provence au XVe siècle”.  Annales du Midi 103 (Jan. 1991), pp. 5-17. – “Pour une histoire du jardin. Vergers et potagers à Aix-en-Provence: 1350-1450”. Le Moyen Âge 73 (1967), pp. 239-270. COVANEIRO, Jaquelina; CAVACO, Sandra; LOPES, Gonçalo – “Importações cerâmicas de Tavira na Baixa Idade Média”. Arqueologia Medieval 11 (2010), pp. 113-120. DETRY, Cleia, v. FERNANDES, Isabel Cristina. DIETRICH, Anne – “Les petits métiers du bois et les arts de la table à la fin du Moyen Âge”. in DIETRICH, Anne; RAVOIRE, Fabienne (Ed.) – La cuisine et la table dans la France de la fin du Moyen Âge: contenus et contenants du XIVe au XVIe siècle. Turnhout: Brepols, 2009, pp. 157-165. DUARTE, Luís Miguel – “Eleições municipais no Algarve no início do século XV”. in Actas das I Jornadas de história medieval do Algarve e Andaluzia. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 1987, pp. 297-304. – “Quinhentos anos depois”. in SERRA, Manuel Pedro (Coord.) – O foral de Loulé 1504 – D. Manuel. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 2004, pp. 9-11. FERNANDES, Isabel Cristina Ferreira; CARDOSO, João Luís; DETRY, Cleia – “Cozinhar e comer no castelo medieval de Palmela”. in GÓMEZ MARTÍNEZ, Susana (Ed.) – Memória dos sabores do Mediterrâneo. Mértola: Campo Arqueológico / Centro de Estudos Arqueológicos das Universidades de Coimbra e Porto, 2012, pp. 113-127. – ; CARVALHO, A. Rafael – “Abordagem arqueológica da Palmela medieval cristã”. Arqueologia medieval 5 (1997), pp. 225-241. FERREIRA, Maria Elvira; SARAIVA, Isabel – “Plantas da flora local com valor alimentar e aromático”. in VALAGÃO, Maria Manuel (Org.) – Tradição e inovação alimentar: dos recursos silvestres aos itinerários turísticos. Lisboa: Colibri - INIAP, 2006, pp. 21-43. FERREIRA, Maria Valentina Garcia – “A fruta de Loulé na Europa medieval: análise de um manuscrito do século XV”. Al’-Ulyā 9 (2003), pp. 215-239. FRAMOND, Martin de – “À la table d’un marchand bourgeois du Puy”. in Viallon-Schoneveld, Marie (Ed.) – Le boire et le manger au XVIe siècle. Actes du XIe colloque du Puy-en-Valay. Saint-Étienne: Publications de l’Université de Saint-Étienne, 2004, pp. 103-150. GÁZQUEZ ORTIZ, Antonio – La cocina en tiempos del arcipreste de Hita. Madrid: Alianza Editorial, 2002. GOMES, Mário Varela; GOMES, Rosa Varela; CARDOSO, João Luís – “Aspectos do quotidiano numa casa de Silves durante o século XV”. Silves nos Descobrimentos. Xelb: revista de arqueologia, etnologia e história 3 (1996), pp. 33-78. GOMES, Rosa Varela, v. GOMES, Mário Varela. GONÇALVES, Iria – “A alimentação”. In MATTOSO, José (dir.) – História da vida privada em Portugal. Vol. I - A Idade Média. Coord. Bernardo Vasconcelos e Sousa. Lisboa: Temas e Debates, 2010, pp. 226-259. – “Alimentação medieval: conceitos, recursos, práticas”. in Actas dos VI Cursos internacionais de Verão de Cascais (5 a 10 de Julho de 1999). Vol. 2, A alimentação. Cascais: Câmara Municipal de Cascais, 2000, pp. 29-48. –“A colheita régia medieval, padrão alimentar de qualidade (um contributo beirão)”. Revista da Faculdade de Ciências Sociais e Humanas 6 (1992-1993), pp. 175-189. – “Dant vitam maiordomo de quali habuerint. Apontamentos sobre um direito senhorial à luz dos inquéritos afonsinos”. in Por terras de Entre-Douro-e-Minho com as inquirições de Afonso III. Porto: CITCEM – Edições Afrontamento, 2012, pp. 149-177. – À mesa nas terras de Alcobaça em finais da Idade Média. Alcobaça: DGPC/Mosteiro de Alcobaça, 2017. – “A propósito do pão da cidade na Baixa Idade Média portuguesa”. in SILVA, Carlos Guardado da (Ed.) – Turres Veteras IX. História da Alimentação. Torres Vedras: Câmara Municipal de Torres Vedras – Ed. Colibri, 2007, pp. 49-72. HERBETH, Pascal – “Les utensiles de cuisine en Provence médiévale (XIIIe-XVe siècle)”. Médiévales 5 (1983), pp. 89-94. – v. BRESC-BAUTIER, Geneviéve. LATREMOLIÉRE, Élisabeth – “Cuisines et tables royales: les objects témoignent”. in COCULA, Annie; COMBET, Michel (Ed.) - Chateaux, cuisines et dépendances. Bordéus: Ausonius, 2014, pp. 219-232. LAURIOUX, Bruno – A Idade Média à mesa. Mem Martins: Publicações Europa-América, 1992. LE ROY LADURIE, Emmanuel – Montaillou, village occitan de 1294 a 1324. Paris: Gallimard, 1975. LOPES, Gonçalo, v. COVANEIRO, Jaquelina. LUZIA, Isabel – “O espólio cerâmico da cerca do convento”. Al’-Ulyā 5 (1996), pp. 51-73. MACHADO, Maria de Fátima – “Os órfãos de Loulé”. in Fundo dos órfãos de Loulé. Séculos XV e XVI. Ed. Maria de Fátima Machado. Loulé: Câmara Municipal de Loulé – Arquivo Municipal, 2016, pp. 5-15. – “Os órfãos de Loulé e a gestão do seu património nos séculos XV e XVI”. Al’-Ulyā 18 (2017), pp. 42-65. MACIAS, Santiago – Mértola islâmica. Estudo histórico-arqueológico do bairro da Alcáçova (séculos XII-XIII). Mértola: Campo Arqueológico de Mértola, 1996. – Mértola, o último porto do Mediterrâneo. Vol. I. Mértola: Campo Arqueológico de Mértola, 2005. – v. TORRES, Cláudio. MALTEZ, Maria Teresa Nesbitt Rebelo da Silva – Os recursos alimentares no Algarve oriental (século XIV). Lisboa: Faculdade de Ciências Sociais e Humanas, Universidade Nova de Lisboa, 1993. Dissertação de Mestrado. MARQUES, A. H. de Oliveira – “Para a história do concelho de Loulé na Idade Média”. in Actas das III Jornadas de história medieval do Algarve e Andaluzia. Loulé: Câmara Municipal de Loulé, 1989, pp. 17-23. – Introdução à história da agricultura em Portugal. A questão cerealífera durante a Idade Média. 3.ª ed., Lisboa: Edições Cosmos, 1978. – A sociedade medieval portuguesa. Aspectos de vida quotidiana. 6.ª ed., Lisboa: Esfera dos Livros, 2010. MARTINS, Luísa Fernanda Guerreiro – Contributos para a história da alimentação algarvia a partir das actas de vereação do concelho de Loulé (1384-1488). Faro: Direção Regional de Cultura do Algarve, 2016. MAZZI Maria Serena; RAVEGGI, Sergio – Gli uomini e le cose nelle campagne fiorentine del Quattrocento. Florença: Casa Editrice Leo S. Olschki, 1983. NADA PATRONE, Anna Maria – Il cibo del ricco ed el cibo del povero. Contributo alla storia qualitativa dell’ alimentazione. L’Arga Pedemontana negli ultimi secoli del Medio Evo. Turim: Centro Studi Piemontesi, 1989. PALMA, Manuel Passinhas da, v. TORRES, Cláudio. PIPONNIER, Françoise – “Do lume à mesa: arqueologia do equipamento alimentar no fim da Idade Média”. in  FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo (dir.) – História da alimentação. Vol. 2, Da Idade Média aos tempos actuais. Lisboa: Terramar, 2001, pp. 123-132. RAVEGGI, Sergio, v. MAZZI, Maria Serena. REDON, Odile – “Espace, objects et gestes de la cuisine dans la Toscane siennoise et Florentine des XIVe-XVe siècles”. Médiévales 12 (1987), pp. 101-110. REGO, Miguel, v. TORRES, Cláudio. ROSSELLÓ BORDOY, Guillermo – El ajuar de las casas andalusíes. Málaga: Editorial Sarriá, 2002. SANTOS, Maria José Azevedo – Jantar e cear na corte de D. João III. Leitura, transcrição e estudo de dois livros   de cozinha do rei (1524-1542). Vila do Conde – Coimbra: Câmara Municipal de Vila do Conde/ Centro de História da Sociedade e da Cultura, 2002. – “O peixe e a fruta na alimentação da corte de D. Afonso V: Breves notas”. in A alimentação em Portugal na Idade Média. Fontes, Cultura, Sociedade. Coimbra: Inatel, 1997, pp. 1-33. SARAIVA, Isabel, v. FERREIRA, Maria Elvira. SILVA, Joana Gomes da, v. VALAGÃO, Maria Manuel. STOUFF, Louis – Ravitaillement et alimentation en Provence aux XIVe et XVe siècles. Paris - La Haye: De Gruyter Mouton, 1970. – La table provençale. Boire et manger en Provence à la fin du Moyen Âge. Avinhão: Editions A. Barthélemy, 1996. TORRES, Cláudio; PALMA, Manuel Passinhas da; REGO, Miguel; MACIAS, Santiago – “Técnicas e utensílios de conservação dos alimentos na Mértola islâmica”. Arqueologia Medieval 4 (1996), pp. 203-217. VALAGÃO, Maria Manuel – “Cozinha mediterrânica no Alentejo – intemporalidade das práticas”. in GÓMEZ MARTÍNEZ, Susana (Ed.) – Memória dos sabores do Mediterrâneo. Mértola: Campo Arqueológico / Centro de Estudos Arqueológicos das Universidades de Coimbra e Porto, 2012, pp. 225-234. – ; SILVA, Joana Gomes da – “As tradições alimentares”. in VALAGÃO, Maria Manuel (Org.) – Tradição e inovação alimentar: dos recursos silvestres aos itinerários turísticos. Lisboa: Colibri - INIAP, 2006, pp. 81-152. VARELA SIEIRO, Xaime – Léxico cotián na Alta Idade Media de Galicia: o enxoval. A Coruña: Ediciós do Castro, 2003. VITERBO, Joaquim de Santa Rosa de – Elucidário das palavras, termos e frases que em Portugal antigamente se usaram e que hoje regularmente se ignoram. Ed. crítica de Mário Fiúza, 2 vols. Porto: Civilização, 1966. WOLFF, Philippe – “Inventaires villageois du Toulousain (XIVe-XVe siècle)”. Bulletin Philologique et Historique 2 (1968), pp. 481-544.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-01-01
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://doi.org/10.4000/medievalista.1729
https://doi.org/10.4000/medievalista.1729
url https://doi.org/10.4000/medievalista.1729
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://medievalista.iem.fcsh.unl.pt/index.php/medievalista/article/view/77
https://medievalista.iem.fcsh.unl.pt/index.php/medievalista/article/view/77/63
dc.rights.driver.fl_str_mv Direitos de Autor (c) 2019 Medievalista
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Direitos de Autor (c) 2019 Medievalista
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv IEM - Instituto de Estudos Medievais
publisher.none.fl_str_mv IEM - Instituto de Estudos Medievais
dc.source.none.fl_str_mv Medievalista; No 25 (2019): Medievalista
Medievalista; No 25 (2019): Medievalista
Medievalista; n. 25 (2019): Medievalista
1646-740X
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799131550474829824