Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Vieira, Bárbara Daniela Tavares Neiva
Data de Publicação: 2011
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/4185
Resumo: Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
id RCAP_6b68b5e6ddc2c41a02ac8ca47a29e01d
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/4185
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLCmeatwater soluble vitaminsextractionRP-HPLCMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe main objective of this study was the simultaneous determination of vitamins B1, B2, B3, B5, B6, B9 and B12 in beef, using a simple and rapid HPLC method. Several tests were conducted in order to optimize the extraction technique and the chromatographic conditions for an effective determination of those vitamins. After the optimization of the extraction and separation/quantification procedures it was necessary to establish a relation between the content of the vitamin that exists in the meat and the characteristics of the animal in study. The results show that the extraction method is effective for vitamins B1, B2 and B6, as the obtained recovery rates fall within the established limits (61.3%, 55,5%, and 76,4%, respectively). Regarding linearity, the correlation coefficients obtained for all cases show that the method has a high correlation. The study also showed that the average levels of vitamins are influenced by several factors. Through this study, we can conclude that the simultaneous determination of vitamins of the B complex is possible, using a fast and simple HPLC method.ISA/UTLRoseiro, Luísa Cristina PereiraAlmeida, João Augusto MarquesMourato, Miguel BarbosaRepositório da Universidade de LisboaVieira, Bárbara Daniela Tavares Neiva2012-03-26T14:29:31Z20112011-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/4185porVieira, Bárbara Daniela Tavares Neiva - Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC. Lisboa: ISA, 2011info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:35:11Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/4185Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:51:53.837284Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC
title Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC
spellingShingle Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC
Vieira, Bárbara Daniela Tavares Neiva
meat
water soluble vitamins
extraction
RP-HPLC
title_short Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC
title_full Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC
title_fullStr Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC
title_full_unstemmed Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC
title_sort Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC
author Vieira, Bárbara Daniela Tavares Neiva
author_facet Vieira, Bárbara Daniela Tavares Neiva
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Roseiro, Luísa Cristina Pereira
Almeida, João Augusto Marques
Mourato, Miguel Barbosa
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Vieira, Bárbara Daniela Tavares Neiva
dc.subject.por.fl_str_mv meat
water soluble vitamins
extraction
RP-HPLC
topic meat
water soluble vitamins
extraction
RP-HPLC
description Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011
2011-01-01T00:00:00Z
2012-03-26T14:29:31Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/4185
url http://hdl.handle.net/10400.5/4185
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Vieira, Bárbara Daniela Tavares Neiva - Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC. Lisboa: ISA, 2011
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799130995238109184