Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/4185 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_6b68b5e6ddc2c41a02ac8ca47a29e01d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/4185 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLCmeatwater soluble vitaminsextractionRP-HPLCMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe main objective of this study was the simultaneous determination of vitamins B1, B2, B3, B5, B6, B9 and B12 in beef, using a simple and rapid HPLC method. Several tests were conducted in order to optimize the extraction technique and the chromatographic conditions for an effective determination of those vitamins. After the optimization of the extraction and separation/quantification procedures it was necessary to establish a relation between the content of the vitamin that exists in the meat and the characteristics of the animal in study. The results show that the extraction method is effective for vitamins B1, B2 and B6, as the obtained recovery rates fall within the established limits (61.3%, 55,5%, and 76,4%, respectively). Regarding linearity, the correlation coefficients obtained for all cases show that the method has a high correlation. The study also showed that the average levels of vitamins are influenced by several factors. Through this study, we can conclude that the simultaneous determination of vitamins of the B complex is possible, using a fast and simple HPLC method.ISA/UTLRoseiro, Luísa Cristina PereiraAlmeida, João Augusto MarquesMourato, Miguel BarbosaRepositório da Universidade de LisboaVieira, Bárbara Daniela Tavares Neiva2012-03-26T14:29:31Z20112011-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/4185porVieira, Bárbara Daniela Tavares Neiva - Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC. Lisboa: ISA, 2011info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:35:11Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/4185Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:51:53.837284Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC |
title |
Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC |
spellingShingle |
Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC Vieira, Bárbara Daniela Tavares Neiva meat water soluble vitamins extraction RP-HPLC |
title_short |
Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC |
title_full |
Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC |
title_fullStr |
Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC |
title_full_unstemmed |
Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC |
title_sort |
Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC |
author |
Vieira, Bárbara Daniela Tavares Neiva |
author_facet |
Vieira, Bárbara Daniela Tavares Neiva |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Roseiro, Luísa Cristina Pereira Almeida, João Augusto Marques Mourato, Miguel Barbosa Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Vieira, Bárbara Daniela Tavares Neiva |
dc.subject.por.fl_str_mv |
meat water soluble vitamins extraction RP-HPLC |
topic |
meat water soluble vitamins extraction RP-HPLC |
description |
Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011 2011-01-01T00:00:00Z 2012-03-26T14:29:31Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/4185 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/4185 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Vieira, Bárbara Daniela Tavares Neiva - Determinação simultânea das vitaminas do complexo B em carne de bovino por HPLC. Lisboa: ISA, 2011 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799130995238109184 |